Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea sunt artizanii ingroparii politice a lui Adrian Nastase. Exponenti ai aripii Geoana, cei doi au actionat extrem de eficient. Hrebenciuc a convocat, marti dimineata, la Hotel Mariott, lideri importanti ai partidulu
Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea sunt artizanii ingroparii politice a lui Adrian Nastase. Exponenti ai aripii Geoana, cei doi au actionat extrem de eficient. Hrebenciuc a convocat, marti dimineata, la Hotel Mariott, lideri importanti ai partidului si sefi ai organizatiilor judetene pentru a-i "lamuri" ca este dezavantajos pentru ei sa-l sustina pe Nastase. Bresa creata de Hrebenciuc in cursul diminetii a fost exploatata de Miron Mitrea, seara la hotelul "Confort" in cadrul intalnirii cu sefii filialelor judetene. El a lasat sa se inteleaga ca liderii refractari la debarcarea presedintelui executiv ar putea ramane fara functii in urma unor analize de partid. In aceste circumstante, majoritatea partizanilor fostului premier "s-au lasat convinsi" de argumentele celor doi. Dupa ce infrantul a anuntat ca se retrage din fruntea Camerei si renunta la functia de presedinte executiv, Hrebenciuc a plecat la Sevilla sa savureze victoria grupului Geoana. O victorie pe termen scurt. Grupul de la Cluj pregateste lovitura decisiva. Senatorul Vasile Dancu a dat un ultimatum lui Geoana sa demonstreze ca este persoana potrivita sa faca reforma in PSD. Potrivit analistilor politici, PSD se afla pe o panta descendenta si sunt semne ca se va redresa curand. O reforma reala a partidului implica debarasarea de liderii ce au probleme cu justitia. Asa incat este de asteptat ca tavalugul executiilor sa continue la cel mai inalt nivel.
Negocierile pentru sefia Camerei se anunta dificile. PSD sustine ca functia ii revine si isi va pregati propriul candidat. Procedura nu este posibila, intrucat presedintele Camerei nu a fost revocat, ci a demisionat, situatie in care partidele isi prezinta cate un candidat. In ciuda asigurarilor date de Boc ca PD va sustine candidatul PNL este de asteptat ca democratii sa ceara un alt post in schimb, prilej pentru noi tensiuni in Alianta DA. (M.T.)
PSD nu se poate folosi de revocare
Nastase s-a razbunat pe partid
Prin anuntarea demisiei din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase a tinut sa plateasca o polita colegilor din partid care doreau sa traga foloase de pe urma revocarii sefului Camerei. Nastase a precizat ca procedura de numire a noului presedinte al Camerei Deputatilor, in situatia in care aceasta functie devine vacanta, este prevazuta de articolul 28 alineat 1 din Regulamentul Camerei, liderii grupurilor parlamentare urmand sa faca propuneri pentru acest post. Conform articolului invocat, "functia de presedinte al Camerei Deputatilor, devenita vacanta in timpul legislaturii din alte motive decat revocarea, se ocupa cu respectarea dispozitiilor art. 20 alin. (3) si ale art. 21". Prevederile la care face trimitere articolul 28 au ramas neatinse de obiectiile Curtii Constitutionale. Ele se refera la procedura normala de alegere a conducerii Camerei Deputatilor si nu lasa loc de interpretare. Iata pasii regulamentari indicati "cu limba de moarte" de Adrian Nastase: "Presedintele Camerei Deputatilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt inscrise, in ordine alfabetica, numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere"; "Este declarat ales presedinte al Camerei Deputatilor candidatul care a intrunit votul majoritatii deputatilor"; "Daca nici un candidat nu a intrunit, dupa doua tururi, votul majoritatii deputatilor, se organizeaza noi tururi de scrutin, in urma carora va fi declarat presedinte al Camerei Deputatilor candidatul care a obtinut majoritatea voturilor deputatilor prezenti, in conditiile intrunirii cvorumului prevazut la art. 67 din Constitutia Romaniei, republicata".
Ponta vede un "impas ingrozitor"
Demisia lui Nastase din fruntea Camerei pune grupul PSD in imposibilitate de a utiliza institutia revocarii, stipulata la articolul 26 (3) din Regulament: "Revocarea presedintelui Camerei Deputatilor poate fi ceruta de grupul parlamentar care l-a propus". Or, prin declaratiile facute dupa retragerea increderii lui Adrian Nastase, pesedistii aratau clar ca vor sa treaca la revocarea colegului lor, incercand, astfel, sa pastreze pentru PSD sefia Camerei, in virtutea principiului "noua ni se cuvine acest post". Deputatul Victor Ponta spunea, ieri dimineata, ca propunerea unui candidat la functia de presedinte al Camerei Deputatilor apartine grupului parlamentar PSD, iar daca celelalte grupuri nu vor fi de acord cu negocierea se va ajunge la un "impas ingrozitor". "Pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor propunerea o face grupul PSD, iar daca grupurile celelalte nu vor fi de acord cu o negociere vom ajunge intr-un impas ingrozitor", sublinia Ponta. Iata rationamentul junelui pesedist, exprimat, de altfel, in trecut, si de alti lideri ai partidului: "Daca noi il retragem pe Adrian Nastase, tot noi facem propunerea. Din pacate, in mod logic, politic, cei de la putere nu cred ca vor vota candidatul nostru, iar ei nu pot propune un candidat". Intrebat de ce considera ca Alianta nu are dreptul sa depuna un candidat pentru sefia Camerei, Ponta a raspuns ca exista o decizie a Curtii Constitutionale conform careia grupul parlamentar caruia ii apartine presedintele retras al Camerei are dreptul sa faca o noua propunere. Intrebat pe cine va sustine PSD pentru sefia Camerei, Ponta a spus ca decizia va fi luata la grupul parlamentar, dar nu crede ca Adrian Nastase va candida din nou. "Vom discuta la grup cine va fi candidat, imediat ce ne vom trezi dupa sedinta de ieri", mai spunea Ponta.
Prin precizarile aduse in momentul anuntarii demisiei, Adrian Nastase a risipit orice urma de de indoiala in privinta procedurilor ulterioare. Iar, conform acestora, PSD va trebui sa se lupte pentru sefia Camerei de pe picior de egalitate cu celelalte formatiuni. (Ovidiu BANCHES)
Ipoteza bomba
Adrian Nastase ar putea sa-si anunte candidatura la sefia Camerei Deputatilor, incurcand astfel toate planurile Opozitiei si Puterii. Nastase ar putea fi sprijinit de grupul PSD din Camera Deputatilor, mai ales ca majoritatea ii este fidela fostului presedinte executiv. Totodata, trebuie amintit ca in urma cu doua zile, peste 80 (adica majoritatea) dintre deputatii PSD au semnat o lista pentru sustinerea lui Nastase la Camera Deputatilor. Mai mult, nu este exclus ca duplicitarii conservatori si udemeristi sa fie alaturi de liderul PSD si sa-i acorde votul lor. Trebuie amintit ca UDMR si PC au ajutat la respingerea cererii de perchezitie a casei lui Nastase. (L.I.)
PD ar sprijini un candidat PNL
Vestea demisiei lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor a luat prin surprindere partidele Puterii, care nu reusisera ieri sa stabileasca daca vor ataca presedintia Camerei cu un candidat comun. Intelegerea parafata anul trecut, in perioada revizuirii Regulamentelor de organizare si functionare ale Legislativului, cand liberalul Bogdan Olteanu fusese propus sa-i ia locul lui Nastase, pare sa se clatine. Partenerii de Coalitie ai PNL vor sa traga maximum de avantaje de pe urma acestei cedari.
Liberalii, stransi cu usa
Semnalul l-au dat democratii, care, in prima parte a zilei, au lasat sa se inteleaga, printre randurile unui comunicat de presa destul de sumar, ca mai e de discutat in privinta candidatului comun. "Implicatiile politice ale potentialei demisii a lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor vor fi discutate in structurile Aliantei DA si in cele ale Coalitiei de guvernare", transmitea Emil Boc. In acest timp, la Camera, liderul deputatilor democrati intretinea suspansul, evitand sa raspunda la intrebarea: "Sustineti candidatul desemnat de PNL, conform Protocolului Aliantei?". Incurajati de pozitia liderilor PD, conservatorii au anuntat ca vor avea un candidat propriu. Deputatul PC Daniela Popa a declarat ca partidul sau a desemnat-o pentru a candida la functia de presedinte al Camerei Deputatilor. "PC a desemnat un candidat. Este vorba despre o doamna deputat, adica eu sunt", a spus Daniela Popa. La randul sau, seful UDMR, Marko Bela, a precizat ca Uniunea asteapta viitoarea intalnire a Coalitiei pentru a-si formula punctul de vedere.
PNL merge pe varianta Olteanu
Liberalii - inclusiv Mona Musca - si-au reafirmat sustinerea pentru Bogdan Olteanu. Mona Musca a spus ca nu va candida impotriva unui coleg si nu va face "nici un deserviciu PNL". "Odata ce a fost un vot cred ca nu mai putem discuta aceasta chestiune decat daca s-ar relua votul", a adaugat deputatul liberal. Amintim ca Bogdan Olteanu a fost desemnat, pe 13 septembrie 2005, de catre deputatii liberali, candidatul pe care PNL il va propune coalitiei guvernamentale pentru presedintia Camerei Deputatilor.
Conform unor surse din interiorul Coalitiei, jocul partenerilor PNL in chestiunea sustinerii lui Bogdan Olteanu porneste de la interese pragmatice. In cazul democratilor, ar fi vorba de sefia Monitorului Oficial, regie destul de prospera. Conditii asemanatoare ar avansa si celelalte formatiuni, sustin sursele noastre.
PD s-a hotarat
In a doua parte a zilei, Emil Boc a precizat ca partidul sau isi va respecta cuvantul dat cu privire la sustinerea candidatului PNL la functia de presedinte al Camerei. "Recentele derapaje la vot ale unor parlamentari ai coalitiei de guvernare impun intrunirea forurilor de conducere, a Aliantei DA si al Coalitiei, pentru a ne asigura ca persoana care va candida din partea Aliantei va avea sprijnul categoric al tuturor parlamentarilor Coalitiei. De aceea, PD a comunicat public ca implicatiile politice ale demisiei vor fi discutate in structurile Aliantei DA si ale coalitiei, orice alte interpretari avand caracter privat", se arata intr-un comunicat de presa emis de PD. (Valentina DELEANU, Ovidiu BANCHES)
Grupul de la Cluj ii da o ultima sansa lui Geoana
Senatorul PSD Vasile Dancu sustine ca Grupul de la Cluj continua sa il sustina pe Mircea Geoana, dar ca acesta este ultima sansa a acestuia sa demonstreze ca este persoana potrivita sa faca reforma in PSD. "E un moment politic pe care Mircea Geoana nu trebuie sa il rateze. Suntem deja intr-o criza de timp in ce priveste reforma partidului. El trebuie sa ia acum masuri clare si profunde pentru reconstructia partidului", a declarat Dancu. Senatorul clujean nu crede ca numirea lui Ion Iliescu in fruntea viitorului Consiliu de Onoare al PSD inseamna un pas inapoi in eforturile de reformare a partidului. "Numirea lui Ion Iliescu in fruntea acestei structuri inseamna o revenire la ideea pe care noi (n.r.-Grupul de la Cluj) am sustinut-o inca de la inceput, aceea de a-i conferi calitatea de presedinte fondator, de sfatuitor al conducerii partidului. Reforma PSD nu e afectata de aceasta decizie, pentru ca importanti sunt oamenii pe care PSD ii promoveaza in spatiul public, in functii executive, in Parlament", considera Dancu. El spune ca initiativa lui Nastase, de a cere un vot de incredere din partea filialelor, i-a fost fatala, pentru ca "a pus partidul cu spatele le zid".
(George JIGLAU, ZIUA de Cluj )
Cronologia decaderii
4.01.2006 - Apare pe site-ul Camerei Deputatilor declaratia de avere a lui Adrian Nastase si iese la iveala o mostenire primita de la o matusa - Tamara Cernasov, de Dana Nastase. Mostenirea se ridica la un milion de dolari. Presa acorda spatii ample acestui subiect.
9.01.2006 - Nastase dezvaluie intr-o emisiune la Realitatea TV ca prietenul sau, Alexandru Bittner, a fost un consilier de nadejde al matusii Tamara. El a sfatuit-o pe nonagenara cum sa investeasca banii in imobiliare si chiar a cumparat bijuterii de la Tamara in valoare de 400.000 de dolari.
12.01.2006 - Presedintele PSD ii cere lui Adrian Nastase sa se autosuspende din functia de presedinte executiv. Geoana iese apoi public si spune ca s-a saturat de aceste crize si ca PSD va astepta un timp rezonabil inainte de a lua "masurile necesare". In aceeasi zi Nastase declara ca nu se retrage din functie si din viata politica si ca i-a solicitat procurorului general Ilie Botos sa declansaze procedura de verificare a legalitatii mostenirii primite in 2005.
13.01.2006 - Cererea pe care a adresat-o lui Botos a fost trimisa procurorilor DNA care au inceput verificarile privind casa din strada Zambaccian. Apare informatia, pe surse judiciare, ca Nastase va fi chemat la audieri.
16.01.2006 - Nastase se autosuspenda din functia de presedinte executiv. Acelasi pas il face si Dan Ioan Popescu, dupa ce i-a fost pus sechestru pe o parte din avere.
17.01. 2006 - Geoana ii transmite, intr-o scrisoare lui Adrian Nastase, ca este asteptat, dupa ce-si va dovedi nevinovatia, sa revina in randurile PSD, avand in vedere "ca s-a autosuspendat, nu si-a facut harachiri".
25.01.2006 - Ion Iliescu sustine o conferinta de presa in care spune ca Nastase trebuie sa ramana deocamdata presedintele Camerei Deputatilor.
31.01.2005 - Grupurile parlamentare ale PSD reconfirma sprijinul pentru Nastase la presedintia Camerei Deputatilor.
7.02.2006 - Adrian Nastase afirma, intr-o conferinta de presa, ca este cercetat pentru luare de mita si de infractiuni la Legea anticoruptie in cazul Zambaccian. Cateva ore mai tarziu, Geoana spune ca PSD va lua masuri in privinta acestuia numai cand Justitia va produce probe clare. Apare informatia ca si Dana Nastase este urmarita penal in dosarul Zambaccian.
13.02.2006 - Biroul Permanent al Camerei respinge cererea de perchezitie a Ministerului Justitiei privind casele lui Adrian Nastase. Geoana spune ca ar fi fost preferabil ca Nastase sa se fi abtinut de la vot.
16.02.2006 - Nastase se prezinta la DNA pentru a afla invinuirile care ii sunt aduse.
17.02.2006 - Socialistii Europeni anunta ca va trimite o delegatie in Romania, pe 17 martie, pentru a discuta cu pesedistii despre situatia din PSD si despre respingerea ordonantei privind functionarea DNA.
19.02.2006 - Ministerul Justitiei trimite din nou la Camera cererea de perchezitie a caselor lui Nastase.
22.02.2006 - Cu 13 voturi "impotriva" si 11 "pentru", Comisia juridica a Camerei respinge cererea de perchezitie.
23.02.2006 -Nastase declara la Radio Guerilla ca s-a opus, pe vremea cand era prim-ministru, arestarii lui Traian Basescu in dosarul "Flota" si ca Dinu Patriciu va fi arestat in ziua urmatoare. Intrebat daca, in perioada in care era prim-ministru, s-a opus arestarii lui Traian Basescu, Nastase a raspuns: "Eu m-am opus arestarii oricarui om politic si, in general, arestarilor. Eu am considerat ca... Si este adevarat, m-am opus. Eu consider ca, ca si in cazul lui Dinu Patriciu (...), daca dosarul este realizat, el trebuie trimis direct in instanta". Spre seara, revine, spunand ca pozitia sa a vizat "un comentariu de principiu" in privinta arestarii lui Traian Basescu in "dosarul Flota", nefiind vorba de nici un demers al sau oficial impotriva arestarii acestuia. Geoana refuza sa mai comenteze situatia lui Nastase si declaratiile acestuia.
24.02.2006 - Procurorii DNA perchezitioneaza apartamentul fiului cel mare al lui Nastase, Andrei.
1.03.2006 - Dana Nastase este internata de ugenta la Spitalul Floreasca, din cauza unei dureri toracice. Deputatii PSD resping cererea de perchezitie a Ministerului Justitiei.
4.03.2006 - Ziaristii sunt invitati in casa din Strada Zambaccian.
7.03.2006 - Camera Deputatilor respinge cererea de perchezitie a caselor lui Adrian Nastase
10.03.2006 - Marian Oprisan (lider PSD de Vrancea) spune ca Nastase ar trebui sa-si dea demisia din functia de presedinte executiv al PSD. Sectorul 1 Bucuresti anunta ca ar putea discuta, zilele urmatoare, excluderea lui Nastase din partid. Seful PSD Bucuresti, Sorin Oprescu admite ca exista cereri "anonime, ale oamenilor muncii" in care se solicita retragerea lui Nastase.
12.03.2006 - Geoana spune ca excluderile nu reprezinta o prioritate pentru PSD
13.03.2006 - Geoana iese la primele ore si spune ca excluderea este o idee tampita. Cateva ore mai tarziu, ii cere, alaturi de alti colegi, lui Nastase sa demisioneze de la Camera si din functia de presedinte executiv. Acesta din urma spune sec: nu, si cere convocarea unui congres extraordinar. La tv, Nastase anunta pe seara, ca va cere un vot de incredere din partea liderilor organizatiilor PSD.
14.03.2006 - Liderul PSD pierde sprijinul Sectorului 1 Bucuresti. La 2.30 noaptea, conducerea PSD si liderii din teritoriu decid sa nu-i dea lui Nastase vot de incredere. Acesta din urma anunta ca demisioneaza de la Camera si din functia de presedinte executiv.
Pesedistii tin cu dintii de sefia Camerei
PSD refuza cu incapatanare sa cedeze functia de presedinte al Camerei. Mai mult, dupa cum a aratat liderul Mircea Geoana, social-democratii nu sunt dispusi sa renunte la acest post pentru un altul in cadrul Biroului Permanent. "Luni este votul si sunt convins ca exista premise suficient de favorabile ca sa putem sa avem o sansa pentru a pastra aceasta pozitie pe care am castigat-o prin votul pesedistilor si al simpatizantilor nostri si pe care avem obligatia sa ne luptam sa o pastram", a spus Geoana. Acesta a subliniat ca PSD va pregati un candidat pentru aceasta functie, dupa ce se va discuta acest subiect si la nivelul conducerii partidului si al grupului parlamentar din Camera Deputatilor. Geoana s-a ferit sa faca nominalizari in ceea ce priveste posibilul candidat sau persoanele pe care PSD le ia in calcul. Liderul PSD a recunoscut insa ca el personal se gandeste la cineva anume. Declaratia sefului PSD a fost intarita si de secretarul general Miron Mitrea. "Sper ca se va intelege ca va trebui aplicata hotararea Curtii Constitutionale care spune ca postul este al grupului care l-a primit prima oara", a explicat Mitrea. Acesta a aratat ca, in mod sigur, nu va candida la functia de presedinte al Camerei Deputatilor, si nici liderul grupului parlamentar, Viorel Hrebenciuc, nu va face acest lucru.
Fostul presedinte al Camerei Deputatilor din timpul guvernarii PSD, Valer Dorneanu, ar putea sa-si ocupe din nou fotoliul pe care i l-a cedat lui Nastase. Potrivit unor surse din PSD, Dorneanu ar putea fi candidatul partidului pentru aceasta functie, ramasa vacanta in urma demisiei lui Nastase. De fapt, aceasta varianta a fost vehiculata inca din timpul intalnirii de marti seara dintre conducerea partidului si presedintii de organizatii judetene. Aceasta problema nu a fost discutata insa in cadru oficial de catre conducerea PSD sau de catre grupul deputatilor social-democrati din Camera, numele lui Dorneanu fiind avansat de unii dintre liderii PSD ca una dintre posibilele variante. De altfel, presedintele PSD Sibiu, deputatul Ioan Cindrea si-a aratat deja sprijinul pentru Dorneanu.(Valentina DELEANU)
Rus: "Toti cei cu dosare penale sa faca un pas inapoi"
Liderii Grupului de la Cluj sustin ca votul dat de liderii filialelor demonstreaza hotararea partidului de merge inainte pe drumul reformei. Presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, sustine ca nu doar Adrian Nastase trebuie sa faca pasul inapoi. "Problemele PSD nu iau sfarsit odata cu demisia lui Adrian Nastase din functiile detinute in partid si la Camera Deputatilor. Toti cei care apar ca invinuiti in dosare penale, pentru incalcarea legii in exercitatea unor functii publice, trebuie sa faca un pas inapoi pana la clarificarea de catre Justitie a fiecarei situatii in parte, pentru a nu-i obliga pe membrii nostri de partid sa poarte nedreapta si umilitoarea eticheta de corupti", a declarat Ioan Rus. El considera ca momentul in care se regaseste PSD este hotarator pentru viitorul partidului. El a tinut sa precizeze ca, pentru moment, nu se gandeste sa candideze la vreo functie mai inalta decat cea pe care o detine in prezent. (George JIGLAU, ZIUA de Cluj)
Ultima zi de sefie
"Veniti, ca e o imagine istorica!"
Zi lunga ieri pentru Adrian Nastase. Presedintele demisionar al Camerei Deputatilor a venit ieri, la Parlament, sa spuna adio scaunului de care a reusit sa tina cu dintii un an si aproape patru luni. Dupa o noapte intreaga de nesomn, Nastase s-a infiintat la Parlament, in jurul orei 9.00, in ciuda faptului ca sedinta de partid la care s-a decis mazilirea lui se intinsese pana spre ora 3 dimineata. Langa el, la fel de carpita de somn, consiliera Anca Alexandrescu, care i-a stat alaturi in toata aceasta perioada. Nastase are o fata obosita si este clar ca incearca din rasputeri sa simuleze veselia. La fel si Anca Alexandrescu, care zambeste incontinuu in spatele lui. Nastase le spune ziaristilor, exagerat de relaxat, ca ii va anunta pe colegii din Biroul Permament ca isi va da demisia din fruntea Camerei Deputatilor. Apoi se indreapta spre sala Biroului Permanent. Televiziunile insista sa intre la ilustratie. Nastase face un gest aproape de neimaginat in ceea ce-l priveste, in relatia cu presa, si le spune binevoitor: "Veniti, ca e o imagine istorica". In jurul orei 11.30, Nastase iese din Biroul Permanent, spune ca i-a anuntat pe colegii din Camera ca-si va da demisia, recunoaste ca regreta foarte mult ca a trebuit sa ia aceasta decizie, pentru ca se simtea legat de viata Parlamentului si avea multe proiecte de viitor. Apoi pleaca, alaturi de Alexandrescu, spre viitorul fost birou de sef al Camerei Deputatilor. Intre timp, colegii lui Nastase din partid de-abia incep sa se trezeasca. Victor Ponta apare intr-un pulover rosu-oranj, de sarbatoare, si anunta in stanga si-n dreapta, inainte ca Nastase sa-si fi facut bagajele de plecare, ca postul este al PSD. Discutia despre cine ar urma sa-i ia scaunul lui Nastase ii trezise si pe parlamentarii Puterii devreme. Agitatia a fost cuvantul de ordine care a dominat ziua de ieri la Camera, mai abitir ca o zi de leafa. Taraboiul din PSD parea sa se repercuteze asupra Aliantei. Inca de la primele ore ale diminetii, liberalii si democratii, ca orice cuplu normal aflat aproape de divort au inceput sa se certe la partaj: cine ia Camera? Liberalii, dupa cum prevede protocolul, sau democratii, dupa cum nu prevede nimic, dar l-ar dori ei. Sare cu pretentii si PC, care are deja o propunere tangibila, Daniela Popa. In tot acest timp Nastase lasa suspansul sa domine atmosfera si asa tensionata: nu s-a hotarat daca va mai candida inca o data pentru aceeasi functie. (V. DELEANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.