Ministrii Energiei din cele 25 de state membre ale Uniunii Europene s-au intalnit zilele trecute la Bruxelles pentru a discuta problema securitatii energetice a Uniunii. Intalnirea survine in contextul unor relatii tot mai incordate cu Moscova si al

Ministrii Energiei din cele 25 de state membre ale Uniunii Europene s-au intalnit zilele trecute la Bruxelles pentru a discuta problema securitatii energetice a Uniunii. Intalnirea survine in contextul unor relatii tot mai incordate cu Moscova si al lipsei unei pozitii comune in relatia cu furnizorii externi. Desi se astepta realizarea unui avans semnificativ in aceasta problema care bantuie de ceva vreme Europa, ministrii s-au trezit si de aceasta data, ca si pana acum, in fata acelorasi probleme: lipsa unei autoritati de reglementare in domeniul energetic,a instrumentelor de flexibilizare a pietei gazelor naturale si a principiilor care sa stea la baza politicii energeticea statelor membre.
Ingrijorati de situatia sectorului energetic european, cei 25 de ministri ai UE au sustinut in unanimitate necesitatea unui parteneriat ''intarit'' cu Moscova, fara a preciza insa foarte clar ce ar trebui sa insemne acest lucru.
''Avem nevoie de un parteneriat mult mai durabil, mai puternic cu Moscova'', a declarat ministrul austriac al Economiei, Martin Bartenstein, potrivit Reuters. ''In termenii relatiilor externe cu marii parteneri, precum Rusia, este foarte important sa vedem dezvoltarea unei strategii europene'', a adaugat si ministrul britanic al Energiei, Malcolm Wicks.
Pana la realizarea acestui parteneriat ''de vis'', europenii spera ca Moscova sa semneze cel putin charta energiei, in lipsa careia Rusia este absolvita de orice obligatii fata de partenerii europeni, cu toate ca asigura mai bine de 25% din consumul intern al UE. Din acest punct de vedere, intalnirea de la Bruxelles s-a vrut a fi un nou prilej de a exercita presiuni asupra Moscovei in aceasta chestiune.
Charta energiei, lansata in anii '90, viza pe de o parte incadrarea schimburilor si investitiilor internationale, iar pe de alta parte securiza transportul de energie. Ea viza in mod special sa amelioreze cooperarea dintre Rusia si tarile din Europa de Est si din fosta URSS.
Si de aceasta data Rusia a refuzat insa sa semneze tratatul energetic, si asta fiindca, au invocat oficialii de la Moscova, textul chartei mai necesita un protocol asupra tranzitului, protocol in privinta caruia nu a fost gasit inca un compromis.
Un alt punct important care a fost discutat s-a referit la ''Cartea verde'' a energiei, propusa saptamana trecuta de catre Comisia Europeana, si care le cere statelor membre UE sa elaboreze o politica unica in domeniul energiei si sa intareasca piata interna prin respectarea masurilor de liberalizare luate cu un an in urma.
Desi exista un acord de principiu pentru realizarea acestor obiective, atat ultimele manifestari de protectionism din partea marilor puteri continentale, cat si divergentele privind modalitatea de realizare a acestei politici de securizare ar putea duce la o amanare pentru foarte mult timp a momentului solutionarii. Una dintre propunerile cele mai interesante a venit din partea Poloniei. Aceasta sustine o cooperare in domeniul energetic asemanatoare intelegerii dintre tarile membre NATO in domeniul securitatii.

Parteneriat mondial in domeniul nuclear civil

In cadrul intalnirii G8 ce se desfasoara la Moscova in aceste zile, secretarul american al Energiei, Samuel Bodman, a propus crearea unui parteneriat mondial in domeniul nuclear civil, care sa permita dezvoltarea acestor surse de energie, fara riscul proliferarii militare. Parteneriatul, care ar trebui sa se dezvolte sub egida AIEA, ar trebui sa fie condus de Franta, Rusia, China si Statele Unite. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat ca ar putea prezenta in curand un plan ruso-american de dezvoltare a energiei nucleare civile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.