Scaunul lasat gol de Adrian Nastase in prezidiul Camerei Deputatilor risca sa transfere scandalul din interiorul PSD in cadrul coalitiei guvernamentale. Desi unii deputati social-democrati spera ca functia de presedinte a Camerei sa ramana de drept i

Scaunul lasat gol de Adrian Nastase in prezidiul Camerei Deputatilor risca sa transfere scandalul din interiorul PSD in cadrul coalitiei guvernamentale. Desi unii deputati social-democrati spera ca functia de presedinte a Camerei sa ramana de drept in curtea PSD, sansele sunt aproape nule intrucat acum puterea va putea invoca Regulamentul Camerei pentru a prelua functia vacanta. Involuntar sau nu, Nastase pune din nou la incercare coeziunea Aliantei PNL-PD.

Razbunarea lui Nastase

Astazi, Adrian Nastase isi anunta demisia in fata plenului Camerei Deputatilor. Biroul Permanent a fost informat de ieri dimineata de decizia sa. Inevitabil, dupa acest anunt au inceput discutiile informale intre liderii grupurilor parlamentare legate de alegerea succesorului fostului presedinte, astfel incat saptamana viitoare conducerea Camerei sa fie din nou completa. De acum simplu deputat, Nastase nu si-a ascuns regretul fata de gestul la care a fost silit: "Sigur ca regret, intotdeauna m-am simtit legat de viata Parlamentului si aveam foarte multe proiecte pentru anul viitor". Chiar demisionarul a infirmat parerile unor colegi de grup dupa care PSD-ului i-ar reveni de drept functia de presedinte al Camerei Deputatilor.
Nastase a spus ca, in situatia demisiei, fiecare grup poate propune cate un candidat, conform articolului 28, alineatul 1, din Regulament. In schimb, unii pesedisti, mai temperamentali, afirma ca doar PSD are dreptul la aceasta functie. Ei se bazeaza pe o decizie a Curtii Constitutionale ce prevede ca presedintii celor doua Camere pot fi revocati doar de grupurile parlamentare ce i-au propus initial. "Pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor propunerea o face grupul PSD, iar daca grupurile celelalte nu vor fi de acord cu o negociere vom ajunge intr-un impas ingrozitor" a declarat Victor Ponta. "Daca noi il retragem pe Adrian Nastase, tot noi facem propunerea. Din pacate, in mod logic, politic, cei de la putere nu cred ca vor vota candidatul nostru, iar ei nu pot propune un candidat. Deci nu avem un presedinte, ceea ce este foarte rau" a adaugat Ponta.

Dorneanu si Ponta, posibili candidati ai PSD

Numai ca Ponta uita ca Nastase nu a fost revocat, ci si-a dat demisia. Caz in care cei de la Alianta au motive solide sa spere si chiar sunt indrituiti din punct de vedere juridic sa sustina un candidat propriu. Insa vicepresedintele PSD Titus Corlatean nu crede acest lucru: "Regulamentele modificate si decizia Curtii Constitutionale spun un lucru foarte clar. Singurul grup care are dreptul de a propune un inlocuitor al lui Adrian Nastase este cel al PSD. "Corlatean a invocat si motive de corectitudine politica dupa care social-democratii au fost partidul cu cele mai multe mandate, in consecinta conducerea Parlamentului trebuie sa reflecte acest lucru. Pozitia celor doi este privita cu scepticism chiar de catre colegi ai lor. Astfel, un expert al PSD in drept constitutional, Antonie Iorgovan, a afirmat ca revocarea nu poate fi invocata in acest caz, presedintele Camerei urmand a fi ales de plen in urma negocierilor dintre grupurile parlamentare.
De altfel, si presedintele PSD, Mircea Geoana, crede ca pozitia ocupata anterior de Nastase poate fi pastrata doar in urma unor negocieri cu alte partide din Parlament. O noua sedinta a conducerii PSD, desfasurata ieri, a avut ca scop stabilirea unei strategii in aceasta chestiune, dar mai ales nominalizarea unui candidat. Informatii neoficiale din PSD il dau pe Valer Dorneanu ca cel mai probabil candidat. Dorneanu a mai fost presedinte al Camerei Deputatilor in perioada 2001-2004. Altii il sustin pe Victor Ponta pentru ca ar fi "bataios". Oricum Nastase trebuie sa-si desemneze un succesor care sa asigure interimatul pana saptamana viitoare. Se pare ca acesta va fi Miron Mitrea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.