Primul volum al revistei "Analele Brailei", aparut in forma anastatica la Editura Istros a Muzeului Brailei, a venit in intampinarea cititorilor. Reunind primii doi ani de viata ai revistei (1929 - nr. 1-6 si 1930 - nr. 1-4), volumul include, in desc
Primul volum al revistei "Analele Brailei", aparut in forma anastatica la Editura Istros a Muzeului Brailei, a venit in intampinarea cititorilor. Reunind primii doi ani de viata ai revistei (1929 - nr. 1-6 si 1930 - nr. 1-4), volumul include, in deschidere, un studiu si o bibliografie a "Analelor Brailei" realizate de dr. Doru Badara. Proiectul, care include tiparirea a inca 4 volume, urmareste, potrivit directorului Muzeului Brailei, prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul Editurii Istros, sa restituie in primul rand brailenilor, dar si culturii nationale, revista "Analele Brailei", care a implinit in urma cu doi ani 75 de ani de la aparitie. Aparuta intr-un context potrivnic, in care institutiile si activitatea culturala regionala romaneasca marcau primele inceputuri, "Analele Brailei" a reusit, prin aparitia sa succesiva intre anii 1929-1940, ca si prin semnaturile de prestigiu gazduite in paginile sale (Nae Ionescu, Nicolae Iorga, George Calinescu) sa devina un punct de referinta in publicistica de specialitate a vremii. Credincioasa rosturilor sale in miscarea regionalist culturala, "Analele Brailei", dincolo de publicarea studiilor si materialelor privind istoria si cultura meleagurilor brailene, s-a constituit intr-un adevarat centru al miscarii de emancipare culturala regionala. Sub auspiciile sale au fost organizate astfel aniversari, s-a dezvoltat o stralucita activitate de editare a lucrarilor consacrate Brailei, au fost desfasurate o serie de conferinte privind viata orasului, o adevarata miscare culturala, stiintifica, artistica si turistica privind Braila.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.