Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat, ieri, la Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat, ca, din punct de vedere legal, nu il poate suspenda pe presedintele Loteriei Romane, Nicolae Cristea, pentru ca acesta este doar invinuit in
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat, ieri, la Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat, ca, din punct de vedere legal, nu il poate suspenda pe presedintele Loteriei Romane, Nicolae Cristea, pentru ca acesta este doar invinuit in dosarul privind achizitia unor spatii comerciale. "Eu nu ma pot exprima fata de domnul Cristea inainte de a se exprima Justitia si este motivul pentru care am explicat si public de ce nu am luat masura demiterii sau suspendarii", a aratat Vladescu. Ministrul a raspuns, astfel, solicitarii senatorului PD Marius Marinescu de suspendarea din functie a presedintelui Loteriei, pe motiv ca exista suspiciuni ca acesta ar putea sa influenteze ancheta din pozitia pe care o ocupa. La cererea senatorilor, reprezentantul Executivului a vorbit si despre salariul lui Cristea, "care este aproximativ egal cu cel primit de un secretar de stat, de circa 40-45 de milioane de lei", adaugand ca ceea ce a provocat "o anumita emotie" a fost nivelul veniturilor in urma primirii unor drepturi pe baza contractului de management. Peremistul Valentin Dinescu a completat, aratand ca Nicolae Cristea a avut, in anul 2005, o retributie de 505 milioane de lei, "la care cineva din Ministerul Finantelor a considerat ca domnul Cristea a transpirat prea mult pe ogoarele muncii si a binevoit sa-i acorde prime in valoare de 421 de milioane de lei". Aprecierea lui Dinescu nu a primit insa nici o replica din partea ministrului.
De altfel, democratul Marinescu a mai cerut si demiterea lui Nicolae Rotileanu din Consiliul de administratie al Loteriei Romane, pe motiv ca acesta a fost asociat intr-un SRL cu Tariceanu. Vladescu a spus insa ca asocierea cu Rotileanu a fost inregistrata la Registrul Comertului, compania fiind, in prezent, lichidata.
Concurenta investigheaza facilitatile Loteriei
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie referitoare la facilitatile de care beneficiaza compania Loteria Romana. Potrivit autoritatii de concurenta, masurile de sprijin financiar acordate companiei pentru jocurile de noroc deschise liberei concurente reprezinta ajutor de stat si trebuie vazut daca sunt compatibile cu legislatia in domeniu. Facilitatile de care beneficiaza Loteria sunt: scutirea de la plata taxei de licenta si exceptarea de la plata taxei de "timbru social", incepand din anul 2002, inclusiv pentru jocurile de noroc pentru care nu detine drepturi exclusive, precum si scutirea de la plata impozitelor, taxelor si altor contributii aferente sumelor percepute pentru participarea la jocurile de noroc.
La sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul Concurentei a solicitat eliminarea scutirilor de care beneficiaza Compania Nationala Loteria Romana pentru anumite segmente de activitate, pentru a nu distorsiona concurenta. "In legislatie exista anumite prevederi care permit acordarea unor scutiri in cazul Companiei Nationale Loteria Romana, de care nu beneficiaza alti operatori de piata. Acestea creeaza premisele unei distorsionari a concurentei pe piata jocurilor de noroc", a afirmat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, citat de Mediafax.
Privatizarea mai asteapta
Pe de alta parte, ministrul Vladescu a reafirmat ca Guvernul nu intentioneaza, pentru moment, sa privatizeze Loteria Romana. "Intentiile noastre nu sunt in nici un caz de privatizare a Loteriei Romane. Nu exista nici un fel de decizie in acest sens", a declarat ministrul Vladescu, raspunzand intrebarilor senatorilor, dornici sa stie "ce este cu graba asta de a privatiza Loteria Romana". Vladescu a explicat ca, de fapt, privatizarea unei societati comerciale presupune trecerea unui pachet de cel putin 50% plus o actiune sau o parte sociala, de la stat catre un grup privat, situatie care nu este valabila si in cazul Loteriei. Mai mult, Vladescu a spus ca actul normativ privind Loteria, care se afla la Senat, intitulat chiar "strategia de privatizare a companiei nationale Loteria Romana si companiei Imprimeria Nationala" priveste, de fapt, constituirea Fondului Proprietatea, prin trecerea unui pachet de 20% din actiunile Loteriei Nationale la acest fond. In afara de aceasta cota, ordonanta mai prevede "posibila vanzare catre salariati, intr-un anumit moment, daca se va decide vreodata privatizarea" si "flotarea unei cote de actiuni pe piata pentru incurajarea pietei de capital". Vladescu a subliniat insa ca Parlamentul are posibilitatea sa anuleze aceste doua prevederi daca apreciaza ca transferul actiunilor catre personal sau pe piata de capital "poate genera situatii mai mult sau mai putin licite". Declaratia ministrului cum ca "nu exista nici un fel de graba si intentie de privatizare", a atras criticile senatorilor, care au sarit sa aprecieze ca astfel nu se justifica nici caracterul de urgenta al ordonantei.
Referindu-se la vanzarea a 7% din actiunile Loteriei catre salariati, miscare calificata de senatori drept primul pas in procesul de privatizare a companiei, Vladescu a spus ca exista aceleasi prevederi si in strategia de privatizare a CEC, fiind "greu" sa se faca o discriminare intre personalul Loteriei si cel al CEC. Vladescu a adaugat ca Guvernul a stopat operatiunea "in momentul in care a avut suspiciunea ca, intr-o anumita operatiune de translatie a actiunilor de la societatea respectiva catre personal, pot fi avantajate anumite grupuri de interese".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.