Organizatiile media Conventia Organizatiilor de Media, Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Centrul de Jurnalism Independent si Uniunea sindicala MediaSind organizeaza astazi un targ de informatii secrete in semn de protest fata de
Organizatiile media Conventia Organizatiilor de Media, Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Centrul de Jurnalism Independent si Uniunea sindicala MediaSind organizeaza astazi un targ de informatii secrete in semn de protest fata de abuzurile procurorilor in cazul scurgerii de informatii clasificate ale armatei. Organizatiile invita jurnalistii la protestul de la Parchetul General incepand cu ora 11.30, adica exact cu o jumatate de ora inainte ca jurnalistii Marian Garleanu si Sebastian Oancea sa fie audiati in dosarul scurgerilor de informatii.
Date "secrete" procurate de pe Internet
La targul-protest, se vor distribui in fata Parchetului General documente multiplicate pe suport electronic sau print, ce contin informatii secrete, date cu caracter personal, baze de date, harti militare, imagini cu obiective militare luate din satelit etc. Este vorba de "date ce pot fi procurate de pe Internet in urma incompetentei celor care le gestioneaza si ar fi trebuit sa le protejeze", spun cele patru organizatii de media. De asemenea, vor fi impartite jurnalistilor prezenti "unelte de aparare impotriva procurorilor": mostre de soft-uri care sa le protejeze calculatoarele, prin encriptarea sau stergerea definitiva a datelor stocate, la o simpla apasare de buton. Potrivit organizatorilor protestului, in timp ce ziaristii sunt interogati, convocati la Parchet, obligati sa prezinte organelor de ancheta toate calculatoarele pe care ar fi putut fi citite respectivele informatii, ancheta pe linie militara nu a produs nici o concluzie si nici o persoana din conducerea structurilor specializate in protectia acestor informatii nu a fost inca trasa la raspundere pentru acest incident.
Anchetare abuziva
Organizatiile semnatare sustin ca procurorii nu pot obliga jurnalistii sa-si dezvaluie sursele sau informatiile adunate, sa-si expuna calculatoarele personale sau alte instrumente de lucru "doar pentru ca structurile specializate in protectia informatiilor clasificate, platite din bani publici, nu si-au facut datoria". De asemenea, anchetarea, invinuirea si arestarea unor ziaristi care au intrat in posesia unor documente presupuse a fi secrete de stat este abuziva si nelegala, subliniaza organizatiile. (M.V.R.)
ZIUA si-a pus computerele la dispozitia Parchetului
Ziarul ZIUA a pus, ieri, la dispozitia anchetatorilor DIICOT, hard-diskurile tuturor sistemelor informatice pe care s-ar fi putut gasi informatii de genul celor care au declansat scandalul scurgerii de informatii din cadrul Armatei. Procurorii anchetatori au petrecut mai multe ore la sediul publicatiei ZIUA. Cotidianul nostru a anuntat la inceputul lunii ca a predat Serviciului Roman de Informatii un CD cu informatii cu caracter militar, cu precizarea ca va colabora cu autoritatile pentru aflarea sursei care a facut publice documentele secrete. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.