ZIUA a dezvaluit in numarul de ieri un mecanism infernal al statului prin care zeci de mii de oameni sunt controlati la modul cel mai securist posibil. Zeci de mii de persoane, majoritatea necunoscute in mediul de afaceri sau cel politic, sunt cer
ZIUA a dezvaluit in numarul de ieri un mecanism infernal al statului prin care zeci de mii de oameni sunt controlati la modul cel mai securist posibil. Zeci de mii de persoane, majoritatea necunoscute in mediul de afaceri sau cel politic, sunt cercetati de ani de zile in conturi de catre Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB). Toate tranzactiile acestora sunt supravegheate cu atentie de catre institutiile statului, o masura abuziva ce lezeaza intimitatea persoanei.
ONPCSB primeste zeci de mii de sesizari privind tranzactii si operatiuni bancare ce depasesc valoarea de 10.000 de euro. Problema este insa ca nu selecteaza si cerceteaza toate aceste sesizari pe care le primeste de frica sa nu scape nimic. In acest mod, multor oameni le este violata intimitatea fara ca macar asupra lor sa planeze vreo suspiciune ca ar fi spalat bani. O situatie posibila din cauza faptului ca legea secretului bancar contine foarte multe ambiguitati in asa fel incat permite acest tip de control securist. Actiunea politieneasca a institutiilor statului are repercursiuni directe si asupra afacerilor celor verificati si supravegheati. Asta intrucat oamenii si societatile care sunt cercetate au mari greutati in a obtine credite bancare.
Trebuie mentionat faptul ca persoanele ale caror conturi si tranzactii sunt verificate nu stiu de acest lucru. Ele au putut insa afla ieri din paginile ziarului ZIUA. Dezvaluirile continua si in numarul de astazi. Tot in aceasta editii va prezentam si reactiile de revolta din partea celor stigmatizati de catre stat dar si pozitiile transante ale politicienilor care denunta metodele folosite in lupta anticoruptie. Unele dintre acestea vin in contradictie cu normele UE care protejeaza drepturile cetatenilor. Pagina de Internet cu dezvaluirile ZIUA a fost accesata de 100.000 de ori. Numarul celor interesati de listele negre ale OPCSB a depasit 30.000.
Surprinzator insa nu am primit pana in acest moment nici o reactie din partea celor vinovati. Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor tace. Statul tace. Iar probabil stigmatizarea a celor care indraznesc sa mai vanda o casa, un teren sau sa faca o tranzactie mai banoasa, dar corecta, va continua. In acelasi mod politienesc.
In numarul viitor, ziarul ZIUA va prezenta o dezbatere din punct de vedere juridic pe aceasta tema. (G.T.)
Mircea Lucian Solomon, asociat la SC AUTO SML SRL - Arad
"Pot sa se spele pe cap cu ele"
"Informatiile continute in raportul transmis de Banc Post Oficiului de Spalare a Banilor sunt exacte si cat se poate de legale. Dar nu mi se pare normal ca banca sa verifice veridicitatea tranzactiilor dispuse de un client. De fapt, m-am cam convins eu cum e cu banca asta, cu care am intrerupt orice relatie. In privinta informarilor care au ajuns la Oficiu, pot sa se spele pe cap cu ele. Toate afacerile mele sunt absolut legale."
Elena Anghel, asociat la SC AUSTRAL TRADE SRL - Bucuresti
"Scenariul pare un fel de joaca de copii"
"Este adevarat ca avem unele relatii comerciale cu cele trei firme mentionate in documentele Oficiului de Spalare a Banilor, dar de aici si pana la a tranzactiona in Ungaria sume de ordinul milioanelor de euro si sutelor de mii de dolari este o cale lunga. Afacerea noastra nu s-a ridicat si nu se ridica, din pacate, la asemenea cifre. Eu cred ca este vorba despre niste compilatii intocmite pe baza unor date obtinute de la Registrul Comertului, fiindca scenariu pare un fel de joaca de copii. Nu pot lua in serios aceste informatii."
Gheorghe Mingaras, asociat SC MAGICON SRL - Bucuresti
"Nu-i reprosez nimic Oficiului"
"Si ce daca ma aflu in evidentele Oficiului? Foarte bine. Am transferat din contul firmei in al meu personal de la Raiffeisen Bank circa 6,5 miliarde de lei, la sfarsitul anului 2005, sub forma de dividende impozitate legal cu 10%. Daca as fi intrat in acest an, ar fi trebuit sa platesc statului 16%. Legea a permis asta, iar eu consider ca am procedat legal. In fiecare an depun la banca, asa cum mi se cere, contract de creditare intre mine ca persoana fizica si SC MAGICON SRL, deci totul este legal. Lucrand in constructii, iarna imi imprumut firma pentru plata salariilor si a utilitatilor, iar atunci cand am incasari imi retrag banii. Pe cine deranjeaza asta? Care-i problema? Nu-i reprosez nimic Oficiului. Treaba lui este sa urmareasca traseul banilor si atata vreme cat asupra oamenilor nu se comit abuzuri sau erori, e foarte bine ca se intampla asa. Sunt unul dintre cei 22 de milioane de romani si ii felicit pe lucratorii Oficiului pentru activitatea lor. N-ar fi rau sa puna la dispozitie organelor de control afacerile si tranzactiile persoanelor importante din conducerea tarii, ca sa stie toata lumea cum au facut guvernantii si parlamentarii bani."
Marian Dodu,patronul firmei Dodu Company SRL
"Este revoltator"
Marian Dodu, patronul firmei Dodu Company SRL, nominalizat in documentele secrete ale ONPCSB si publicate de ZIUA ca ar fi facut legatura intre doi oameni de afaceri, ne-a declarat: "Este revoltator ceea ce se intampla! Nu mai putem face nici un pas fara a fi urmariti, iscoditi, spionati! Eu, de exemplu, nu am incalcat nici o lege, nu am savarsit nici o infractiune si cu toate acestea sunt urmarit fara sa am vreo implicare in vreo afacere necurata! Nu aceasta este societatea pe care romanii au dorit-o atunci cand au votat pentru "Dreptate si Adevar", oamenii nu au dorit reinfiintarea vechii Securitati! Nu ma simt deloc bine cand stiu ca Big Brother are ochii pe mine, pe firma mea, poate si pe familia mea. In cercul lumii afacerilor in care ma misc, oamenii sunt revoltati si ingrijorati de evolutia Romaniei catre un stat politienesc!" Marian Dodu a tinut sa adauge: "Demersul pe care ZIUA l-a facut este foarte bun, il apreciez in mod deosebit si va doresc succes!"
Cornelia Fita Beres, asociat SC PANIROTURK SRL - Medgidia
"N-am nimic de comentat"
"Am primit o citatie din partea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, fiind convocata la Constanta, pentru lamurirea unor tranzactii care au depasit suma de 10.000 USD. N-am nimic de comentat in legatura cu aceasta citatie si pot sa spun ca persoanele cu care am stat de vorba s-au purtat foarte civilizat cu mine. In mod cert, am prezentat toate justificarile si documentele de care era nevoie, am dat declaratii, iar problemele s-au lamurit."
Gheorghe Grigoras, nominalizat alaturi de Marian Dodu
"Nu am cuvinte pentru a-mi exprima sila"
Gheorghe Grigoras, nominalizat si el, alaturi de Marian Dodu, ca ar fi intermediat legatura dintre doi oameni de afaceri, si-a exprimat revolta fata de edificarea statului politienesc, demascata de ZIUA: "Nu am cuvinte pentru a-mi exprima sila, dar si ingrijorarea fata de existenta statului politienesc pe care ZIUA a dezvaluit-o! Actiunea ziarului ZIUA este extraordinara, o apreciez foarte mult si sper ca ea se va finaliza, cat mai repede posibil, cu stoparea demersurilor care au loc, de mai mult timp, pentru edificarea unui stat securistic-politienesc! Eu sunt juristul firmei Dodu Company, sunt prieten cu patronul Marian Dodu si nu am nici un amestec in vreo afacere ilegala! Imaginea noastra poate avea foarte mult de suferit, nemaivorbind ca foarte multi oameni de afaceri sunt timorati avand in vedere ca oricand poti fi santajat, poate chiar de stat, fara nici un motiv!".
Mircea Rednic, asociat SC REDART IMPEX SRL - Cluj
"Sunt dezamagit"
"Faptul ca tranzactiile efectuate de mine ajung in presa mi se pare o lipsa de respect fata de cetatean. Daca nici bancile nu mai pot asigura confidentialitatea operatiunilor, nu stiu ce sa mai zic. Sunt dezamagit. Este adevarat ca am vandut niste actiuni la o fabrica, tranzactii absolut legale, dar nu este normal ca oricine sa aiba acces la acest gen de informatii. Cred ca numai la noi in tara se poate intampla asa ceva".
Kalgay Mehmet Fuat, presedinte AzomureS
Fara comentarii
Kalgay Mehmet Fuat, presedinte Azomures, apare si el pe lista Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Acesta, prin intermediul asistentei sale, ne-a transmis ca nu are nimic de comentat, in conditiile in care firme serioase si solide, precum Azomures, care au facut investitii importante in Romania se regasesc pe aceasta lista.
Gheorghe Strungariu
"Nu avea dreptul"
"Nu avea dreptul sa-mi verifice contul meu privat. Contul se verifica in baza unui ordin al Parchetului sau judecatorului. In contul meu nu aveam nici un ban si nici nu am scos bani din tara. Legat de societate, este vorba despre 499 de milioane de lei, plati catre alte societati cu care Cerealcom avea relatii fiscale. Pentru toate platile am documente si chitante". (G.T.)
Cazuri "ingrijoratoare"
Lista Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor este departe de a contine tranzactii uriase de zeci de milioane de euro. Nume necunoscute de persoane in conturile carora au intrat cateva sute de milioane de lei sau putin peste un miliard abunda. Exista cazuri in care nu sunt trecute nici macar sumele. ZIUA va prezenta in continuare cateva situatii de acest gen.
Tranzactie de 1,6 miliarde de lei
Una dintre situatiile care a pus pe jar ONPCSB se refera la o tranzactie in valoare de 1,6 miliarde de lei vechi. Iar persoanele care se gasesc pe listele Oficiului sunt "cunoscutii" Marcela Maria Ceusan si Zaharie Ceusan, impreuna cu societatea Anida Trans SRL. Iata ce se mentioneaza in nota ONPCSB. "Conform informatiilor primite de la DGPF Mures, SC Anida Trans SRL a inregistrat in balanta contabila la data de 30.11.2003, un sold al contului 455 in suma de 1,6 mld. lei". Nici un cuvand despre spalare de bani.
Se ajunge si la 2 miliarde
Un alt caz important vizeaza suma de 2.065.100.000 lei. "Urmare sesizarii MFP-DGFP Judet Mures, Directia Controlului Fiscal si a consultarii bazei de date a Oficiului au rezultat urmatoarele aspecte: SC BP Conf SRL a fost creditata cu suma de 2.065.100.000 lei de catre asociatii firmei; firma a inregistrat in ultimii ani profituri care ar putea justifica suma de 2.065.100.000 lei in cazul in care asociati au fost Burlan Dorel si Poggiana Gastone Luigi; informatiile de la Registrul Comertului arata ca ultima actualizare a fost efectuata la data de 02.12.2004, data la care asociatii societatii erau Burlan Dorel si Popgiana Gastone Luigi; este posibil ca actualizarea de la data de 02.12.2004 sa se refere la modificari in structura asociatilor; rezulta suspiciunea ca suma care a creditat contul societatii nu provine sigur de la Burlan Dorel si Poggiana Gastone Luigi".
Plata in numerar de 800 de milioane
In atentia Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor se afla si Florin Chitu si Gabriela Chitu. ONPCSB a fost informat de Banca Nationala a Romaniei despre "tranzactiile suspecte efectuate de Chitu Florin prin intermediul SC Impuls SRL prin conturile deschise la SANPAOLO IMI BANK - sucursala Oradea. Astfel, la 09.10.2003 a initiat o plata in numerar in suma de 800.000.000 lei din care: 30 mil marfuri, 110 avans salarii si 660 mil. achizitii de la populatie".
Oficiul, chemat in instanta
Iata ce "bomba" cuprinde si raportul nr. S/IV/1154 din 15.11.2004: "Prin 4 rapoarte de tranzactii suspecte, Finansbank a sesizat Oficiul cu privire la transferul unor sume din contul SC NADEJDEA VIE SRL in contul a cinci persoane fizice, fara nici o legatura cu societatea." Fara a se mentiona sumele, fara a se verifica ce acte au stat la baza tranzactiilor pentru a fi lamurita legatura firmei cu cele cinci persoane, acestea din urma sunt banuite dre spalare de bani! Poate cele cinci persoane - Staicu Dobrica Mihaela, Staicu Ioan Daniel, Valcu Aurelian, Oprea Valeria si Valcu Luminita Florica, vor actiona in instanta Oficiul pentru a li se lamuri "legaturile periculoase" cu NADEJDEA VIE SRL! (G.T; M.G.)
Imprumut de 130.000 de dolari
O alta situatie "grava" aflata in vizorul Oficiului se refera la un imprumut de 130.000 USD. "La data de 13.05.2004, Vanciu Gheorghe Ioan a incasat de la extern suma totala de 130.000 USD, de la Duma Pavel, cu titlu de "imprumut". Persoana fizica Vanciu Gheorghe Ioan are dubla cetatenie (romana si canadiana) si adresa de resedinta in Romania este Baia Mare".
Tranzactii fara suma specificata
Exista situatii in care nu este trecuta nici macar suma. Oficiul primeste o sesizare de la banca FinansBank privindu-l pe un anume Razvan Preda. Ale carui tranzactii trebuie verificate. Nici o suma nu este insa trecuta. Doar atat: "Prin RTS nr.S9492/30.06.2004, FinansBank a sesizat Oficiul asupra unor tranzactii derulate de Preda Razvan".
Nimic despre spalarea de bani
Pe 5 iulie 2004 ANAF- Directia Controlului Fiscal Covasna a transmis Oficiului informatii cu privire la rezultatele controlului efectuat la SC EURO SERVICE SRL. Din actul de inspectie fiscala a rezultat ca societatea a fost creditata cu suma de 3,6 miliarde de lei de catre administratorul Pataki Attila in vederea achitarii c/v alcoolului tehnic denaturat achizitionat de la SC SELENA NEXIM Botosani. Societatea verificata a desfasurat tranzactii si cu SC HADES PROD COM SRL. Nici o "vorbire" despre spalare de bani.
De la Jianbin si Kai catre Lin
Iarasi un caz de "mare importanta": Directia Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei raporteaza ca in urma unui control la Agentia Voluntari a RIB au fost constatate suspiciuni cu privire la operatiunile efectuate de cetatenii Yang Jianbin si Chen Kai care, la data de 6 aprilie 2004 au ordonat din conturile personale transferuri externe in suma de 10.000 USD si respectiv de 9.941 USD in China, in favoarea aceleiasi persoane Yang Sui Lin.
Alt ajutor de familie
Cetatenii chinezi Zhou He Min si He Fang au transferat, fiecare, in aceeasi zi, 5 mai 2004, cate 11.854 USD in contul aceleiasi persoane fizice Feng Mao Shui, cu motivatia - ajutor familie.
Un banal imprumut
ROMANIAN INTERNATIONAL BANK este nevoita, a cata oara?!, sa raporteze date despre clientii sai: "La data de 8.01.2004, Stoian Dumitru a incheiat o intelegere prin care a dat cu imprumut suma de 65.000 euro lui Ingerl Siegfried, urmand a fi restituita suma de 70.000 euro, in momentul in care imprumutatul va vinde actiunile detinute la Athenee Palace, dar nu mai tarziu de 31.12.2004. Ingerl Siegfried are calitatea de actionar/asociat la mai multe societati comerciale." Unde-i spalarea, care-i teroristu'?!
Reactii
Adrian Severin, deputat PSD
Ingrijorari la UE privind metodele anticoruptie
Deputatul PSD Adrian Severin, observator la PE, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca la nivelul UE sunt exprimate ingrijorari fata de faptul ca in lupta anticoruptie din Romania ar putea fi utilizate si metode nelegale, fara a preciza ce oficiali au facut aceste afirmatii. Severin a apreciat ca o parte a acestor banuieli ar putea avea legatura cu observatia ca din cadrul PD nu "este identificata nici o persoana care sa fie chemata macar ca martor in aceste procese care se desfasoara in aceste zile". Severin a facut referire si la presupusa "tendinta de politizare a proceselor anticoruptie", afirmand ca "desfasurarea mediatica inainte de pronuntarea unui verdict de catre instanta nu este specifica justitiei unui stat de drept". Pe de alta parte, in sprijinul afirmatiilor despre ingrijorarea manifestata la nivelul Parlamentului European, Severin a spus ca "acuzatiile de coruptie din Romania au ca obiect mai mult mici bacsisuri", desi tara noastra "are faima de a fi una dintre tarile cu mare coruptie". "Or, in tarile care se confrunta cu adevarat cu marea coruptie, capetele de acuzare au alta anvergura, iar faptele de coruptie nu sunt de genul <<abuz>> sau <<neglijenta in serviciu>>, ci au alta intensitate ca tip de manopera dolosiva", a adaugat Severin. Facand trimitere la cazul Nastase-Zambaccian, fara insa a-l nominaliza, Severin a afirmat ca, in procesele in care este implicata o personalitate politica, oficialii europeni se asteapta ca ancheta sa fie demarata dupa ce s-au strans suficiente dovezi si sa se desfasoare cat mai rapid. "Or, la noi, se observa prelungirea anchetei sub reflectoare si aspectele mediatice conteaza foarte mult", a adaugat deputatul PSD. (R.A.)
Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei, purtator de cuvant al PSD
Este vorba de un stat politienesc
"Trebuia sa existe un ordin din partea instantei. Trebuia sa existe o hotarare judecatoreasca care sa solicite bancii informatii si apoi sa comunice organelor de urmarire penala. Trebuie sa existe un temei juridic. Este vorba in consecinta de un stat politienesc. Asa ceva se poate doar in conditiile incalcarii legii. N-ai voie sa verifici fara o hotarare judecatoreasca. Daca 10 mii de persoane au fost verificate, inseamna 10 mii de dosare de urmarire penala. Nu exista aici un control preventiv." (R.A.)
Cozmin Gusa, presedintele PIN
Oficiul a functionat ca politie politica
"In mod evident, prin asemenea proceduri, in ultimii 16-17 ani, cei de la Oficiul de Prevenire a Spalarii Banilor au functionat ca o politie politica putand prezenta aceasta sperietoare politica oricarui cetatean mai instarit sau oricarui om de afaceri. In mod asemanator in acest moment actuala Putere ii ataca pe toti oamenii de afaceri care au beneficiat de credite, verificand intr-un mod exagerat de scrupulos folosirea exacta a creditului chiar daca el a fost rambursat integral la banca. Acest gen de politie politica, alaturi de ultimele evenimente care se deruleaza, o sa genereze o mare ostilitate la nivelul mediului politic si implicit o scadere a dinamicii de afaceri, a fluxului financiar si a cresterii exonomice". (R.A.)
Kelemen Hunor, deputat UDMR
"Ar trebui anuntat intai titularul contului"
"Din cate stiu, exista o reglementare legala conform careia orice transfer bancar de peste 10 000 euro, sau echivalent cu aceasta suma, se verifica automat de OSB. Problema este ca aceste date ajung in presa. Ar trebui anuntat intai titularul contului si trebuie vazut daca sunt respectate reglementarile legale. Am avut semnale si din partea bancherilor care s-au plans ca se face verificarea conturilor fara anuntarea clientilor. Daca verificarile sunt folosite si in scopuri politice, atunci avem o problema". (R.P.)
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM
"O investigatie jurnalistica interesanta"
"Ca investigatie jurnalistica, ancheta din ZIUA este interesanta. Spun aceasta deoarece sunt foarte multe adevaruri care s-au spus. Mai sunt insa multe adevaruri care trebuie aflate. PRM nu doreste un stat politienesc, doreste un stat drept." (R.G.)
Aurelian Pavelescu, deputat independent
O intreaga strategie politieneasca
"Consider ca este un abuz. Este o grava imixtiune in viata privata, ceea ce intr-adevar creeaza premisele statului politienesc. Lupta impotriva coruptiei nu poate deveni paravan al unor abuzuri si nu poate justifica atacuri impotriva drepturilor si libertatilor cetatenesti. De fapt, lupta impotriva coruptiei se pare ca a ramas ce a fost. Un slogan politic trambitat mult in campania electorala, campanie electorala care se prelungeste de la alegeri la celelalte alegeri intr-un mod nepermis. Sunt sigur ca in spatele asa-zilelor verificari ale conturilor unor persoane se ascunde o intreaga strategie politieneasca a unui regim autoritarist. Asemenea maniera de a trata coruptia evoca nu forta ci slabiciunea institutiilor statului care nu gaseste solutii legale de tragere la raspundere a adevaratilor vinovati. Sunt sigur ca exista probe impotriva marilor corupti din Romania. Exista dosare care insa nu sunt finalizate din motive politice".
Nicolae Vlad Popa, senator PNL
Exista o reglementare europeana
"Nu am citit ziarul, nu stiu despre ce este vorba. Dar din cate stiu eu, exista o reglementare europeana in legatura cu acest nivel de 10.000 de euro in conturi. Exista aceasta obligatie de a inregistra si a declara provenineta sumelor mai mari de 10.000 de euro. Mai multe nu va pot spune insa pentru ca nu cunosc subiectul in detaliu." (R.A.)
Cezar Preda, vicepresedintele PD
La DNA vor merge si pedistii cu bube in cap
Vicepresedintele PD Cezar Preda a declarat ieri ca in atentia DNA vor ajunge si fruntasi democrati, care "au avut de-a lungul vremii bube in cap", precizand ca ministrii si secretarii de stat au fost avertizati de conducerea partidului ca aceia "care fura si fac ce a facut PSD o incurca". Cezar Preda a sustinut, intr-o conferinta de presa la Buzau, ca dosarele aflate in atentia DNA in momentul de fata, respectiv cel al lui Adrian Nastase si al lui Dinu Patriciu, sunt dosare vechi, carora le-a venit randul sa fie rezolvate, nefiind in nici un caz fabricate de la schimbarea puterii. "Atunci cand s-a infiintat, PNA a inceput sa faca dosare. Acum le-a venit data scadenta. Sunt dosare la greu, sa nu credeti ca nu vor fi si fruntasi pedisti care au avut de-a lungul vremii bube in cap. Nu exista asa ceva. Dosarul lui Nastase este rezultatul unei plangeri facute de deputatul Mona Musca in timpul PSD. Si a venit scadenta. Cu Patriciu a fost scandal inca din timpul PSD. Nu sunt fabricate acum", a afirmat vicepresedintele PD. Preda a precizat ca, in mai multe randuri, in cadrul Biroului Permanent National al partidului i-a atentionat pe ministrii, pe secretarii de stat, dar si pe directorii de institutii descentralizate din Buzau cu privire la modul in care aleg sa faca unele afaceri. "Nu a fost Birou Permanent sa nu se spuna: <<Atentie la afaceri!>>. I-am chemat pe toti secretarii de stat, ministrii si i-am atentionat ca vor plati in doi ani de zile. Lucrurile ies la iveala. Cei care fura si fac ce a facut PSD o incurca", a mai spus Cezar Preda. El a mentionat ca a avut o discutie in acest sens si cu ministrul Justitiei, Monica Macovei. (Mediafax)
Nicolae Spiroiu, membru al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului
"O procedura perfect normala"
Exista si pareri conform carora actiunea de verificare a conturilor si tranzactiilor a zeci de mii de oameni este una perfect normala. Acesta este si punctul de vedere a lui Nicolae Spiroiu, membrul Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO). "Este o procedura perfect normala. In Statele Unite ale Americii, care este un model de democratie, de aceasta problema se ocupa o divizie a FBI-ului, divizia a doua. Iar verificarea este absolut normala si fireasca, cine nu are nimic de ascuns si a facut banii corect nu are de ce sa fie deranjat de verificarea conturilor sau a tranzactiilor bancare", ne-a declarat Nicolae Spiroiu.
APADOR-CH
Restrangere a exercitiului dreptului la respectarea vietii private
APADOR-CH si-a facut public punctul de vedere in ceea ce priveste verificarea conturilor inca din luna noiembrie a anului trecut: "Actele premergatoare (presupuse a fi) efectuate de Parchet in privinta cercetarii conturilor unor persoane, din proprie initiativa sau la sesizarea Oficiului National pentru Prevenirea Spalarii Banilor, reprezinta o restrangere a exercitiului dreptului la respectarea vietii private. Prin urmare, acest gen de actiune trebuie clar reglementata prin lege. Actele premergatoare trebuie initiate numai daca exista indicii rezonabile cu privire la posibilitatea existentei unei infractiuni si numai pe baza unei autorizatii emise de un judecator, care a avut acces la toate informatiile privind cazul respectiv. Iar daca s-a decis neinceperea urmaririi penale, persoana vizata trebuie informata cu privire la supravegherea la care a fost supusa pentru a avea posibilitatea de a contesta masura, in cazul in care o considera abuziva.
In plus, autoritatile trebuie sa se abtina de la orice actiune care ar supune oprobriului public persoanele in privinta carora se desfasoara acte premergatoare de cercetare.
APADOR-CH cere Ministerului Justitiei sa initieze de urgenta un proiect de lege care sa includa aceste garantii obligatorii intr-o societate democratica".
Bogdan Pascu, liderul deputatilor PC
Trebuie respectata legea
"Parerea mea este ca trebuie respectata legea in orice conditii. Daca acele controale de conturi s-au efectuat in baza unor prevederi legale, atunci nu este nici o problema. Eu nu sunt jurist si nu cunosc ce spune exact legea in acest sens. La modul general insa, cine incalca legea sa mearga la puscarie, cine nu, poate sa stea linistit. Problema este sa nu se transforme totul intr-un spectacol mediatic. Eu, unul, nu cunosc conditiile legale, pentru ca nu am facut tranzactii atat de mari." (V.D.)
Afluenta pe Internet
Dezvaluirile ZIUA despre actiunile politienesti de verificare a conturilor si tranzactiilor a zeci de mii de persoane a starnit un interes urias. Dovada in acest sens este numarul mare de cititori ai ziarului. Astfel, numai editia on-line a cotidianului a fost accesata de aproximativ 100.000 de persoane. De asemenea, peste 30.000 de cititori ai editiei on-line au descarcat fisierele atasate in care erau trecute numele tuturor persoanelor si societatilor comerciale ale caror tranzactii si conturi au fost verificate. Spre exemplu, ieri, in jurul pranzului, aceste fisiere fusesera descarcate de nu mai putin de 16.000 de cititori. Pana la miezul noptii s-a ajuns la peste 30.000.
O alta dovada a imensului interes declansat de articolul publicat de ZIUA este numarul mare de apeluri telefonice primit la redactie. Zeci sau chiar sute de oameni, care s-au regasit pe listele publicate de ziarul nostru, au sunat pentru a-si exprima indignarea fata de aceasta actiune a statului. Desigur, majoritatea, cetateni simpli, nu a dorit ca punctul lor de vedere sa apara in paginile ZIUA. Motivele sunt lesne de inteles. Unii insa au acceptat ca parerea lor sa devina publica. Iar ziarul ZIUA a dezvaluit-o. (G.T.)
Rosca Stanescu explica metodele statului politienesc
Directorul ZIUA a explicat in urma cu doua zile, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, modul in care functioneaza statul politienesc in Romania, prin controlarea conturilor a mii de romani. Sorin Rosca Stanescu a aratat ca este o mare diferenta intre a suspecta o operatiune bancara nelegala si a controlarea efectiva, ani de zile, a mii de persoane si firme. "Cei mai multi sunt oameni obisnuiti. Noi nu stim nici macar de un caz acuzat de spalare de bani. Si atunci de ce sunt controlate toate aceste conturi? De ce se aduc toate aceste prejudicii morale?", a spus directorul ZIUA, adaugand ca Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (OPCSB) este "o adunatura de nespecialisti", care, ca sa nu riste, nu fac nici o selectie. Potrivit lui Sorin Rosca Stanescu, toate aceste sesizari pe care le face OPCSB se duc la Politie si la Parchet. Aceste institutii, la randul lor, emit mandate si controleaza conturi non-stop. Rosca Stanescu a criticat faptul ca legea secretului bancar contine asemenea ambiguitati, incat este posibil acest tip de control, fara ca banca sau bancherul sa se poata opune. Mai mult, directorul ZIUA a sustinut ca legea nu a fost conceputa cu astfel de ambiguitati intamplator, ci cineva a vrut sa arate asa. Ziaristul a mai aratat ca atunci cand ziarul ZIUA a vorbit despre "statul politienesc" nu s-a referit la cel de azi, ci la cel care "transcede din diferite guverne".
Membrii OPCSB sunt neprofesionisti si actioneaza de-a valma
La randul sau, ziaristul Ion Cristoiu a sustinut ca atat in cazul procurorilor, cat si in cazul celor de la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor este vorba de "incapacitate profesionala". Acestia, nefiind profesionisti, a adaugat Cristoiu, actioneaza "de-a valma". "Aceste informatii de aici, de la perchezitii, ajung la servicii, apoi la Traian Basescu si de acolo la concurenta si apoi in presa. Si te trezesti ca se spun niste lucruri care tu nu vrei sa se stie", a spus Cristoiu, adaugand ca astfel nu se respecta unul din drepturile fundamentale ale statului de drept, cel la intimitate. Pe de alta parte, Sorin Rosca Stanescu a facut apel la cei ale caror nume apar pe lista Oficialui sa vina si sa-si povesteasca drama: de ce cand au incercat sa obtina un credit nu au putut si nu au stiut de ce. "Ei vor descoperi de ce nu le prospera afacerea. Or, asta e stat politienesc. Daca ii controlam pe acesti oameni...", a adaugat directorul ZIUA. Potrivit acestuia, solutia ar fi schimbarea legii, asftel incat aceasta sa nu le mai permita orice nespecialistilor. "Cineva trebuie sa plateasca daca aduce prejudicii. Noi discutam despre oameni de afaceri, distrugem astfel clasa de mijloc", a mai spus Sorin Rosca Stanescu. El a precizat ca in conditiile in care cu o carte de credit poti cumpara orice, cei care verifica pot afla ce boli are cel aflat in vizor. "Poate nu vreau sa se stie ce boli am. Poate consum viagra si nu vreau sa se stie", a mai spus Rosca Stanescu.
Viata celor cercetati
este violata
Directorul ZIUA a reluat si ieri subiectul statului politienesc la Realitatea TV. Sorin Rosca Stanescu a aratat ca este vorba de zeci de mii de oameni despre care nu exista indicii temeinice ca au spalat bani, dar care sunt de ani de zile investigati, iar conturile lor sunt urmarite permanent pentru spalare de bani. Si aceasta fara ca persoanele sa fie informate ca le sunt supravegheate conturile. "Aceasta realitate decurge dintr-o lege si nu neaparat dintr-o practica decat intr-o oarecare masura dintr-o practica gresita sau abuziva. Legea a creat un sistem cum e in toate tarile prin care la Oficiu sa vina toate informatiile ciudate, referitoare la miscarile din conturi. Oficiul insa ar trebui sa fie format din profesionisti care sa poata sa deceleze din sutele si zecile de mii de asemenea informatii care vin ceea ce poate fi suspect", a explicat Rosca Stanescu. Aceste cazuri ar trebui, dupa selectare, prezentate mai departe serviciiilor secrete, Parchetului, Politiei, pentru ca in final sa fie prinsi cei care spala bani. In schimb, a aratat directorul ZIUA, OPCSB controleaza aceste persoane doi-trei ani "pentru o simpla miscare care i s-a parut cuiva ciudata si care uneori nici nu inseamna o miscare la valoarea de zece mii de euro, ci poate fi si mai mica" si nu ajunge la nici o concluzie. "Asteptam sa ne spuna cineva cati au fost prinsi si dovediti ca au spalat bani. Ca asta e scopul final, sa-i prinzi. Daca ii controlezi doi ani si nu-i prinzi inseamna ca institutiile abilitate sa-i prinda pe acesti oameni au fost pur si simplu bombardate cu informatii de la Oficiu, care de teama raspunderii a trimis automat totul in cercetare, se lovesc cu stangul in dreptul si nu pot sa-i prinda pe cei vinovati", a adaugat directorul ZIUA. El a explicat ca atunci cand spunem "conturi" ne referim chiar si la salariul pe care un angajat il ia pe card si cu care isi cumpara medicamente. "Ca se duce la pescuit sau ca ia masa cu nu stiu cine sau ca joaca sah undeva, totul se afla. Viata intima a unor oameni e violata. Evident ca in cazul societatilor se scurg informatii, se pot aplica apoi santaje si taxe de protectie, se pot intampla foarte multe lucruri grave, poti sa nu obtii un credit", a adaugat Rosca Stanescu. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.