Dupa o absenta de 40 de ani, compozitorul israelian de origine romana Sergiu Natra revine pe scena din tara noastra cu lucrari in prima auditie. Ateneul Roman va gazdui maine, de la orele 19.00, un concert de revenire al carui protagonist este Ion Iv
Dupa o absenta de 40 de ani, compozitorul israelian de origine romana Sergiu Natra revine pe scena din tara noastra cu lucrari in prima auditie. Ateneul Roman va gazdui maine, de la orele 19.00, un concert de revenire al carui protagonist este Ion Ivan Roncea (harpa), in recital instrumental, si invitatii sai: compozitorul Sergiu Natra, Viorica Boerescu (pian), Ion Bogdan Stefanescu (flaut), Marian Movileanu (viola) si duo-ul israelian de pian Silver-Garburg.
Sergiu Natra (nascut in 1924 la Bucuresti), a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti, la clasa de compozitie a lui Leon Klepper. A fost distins cu premiul de compozitie "George Enescu" (1945) si Premiul de Stat (1951); a fost membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania intre 1947-1961. De la stabilirea sa in Tara Sfanta a fost consilier-examinator al Ministerului Culturii din Israel (1962-1968) si profesor de compozitie la Universitatea din Tel Aviv. Este laureat a numeroase premii. A compus simfonii, trei balete, muzica religioasa, muzica de camera cu clavecin, pian, harpa. Sergiu Natra este director onorific al Congresului mondial al harpei si din 1966 membru in conducerea muzicala a Concursului International de harpa din Israel. Recent i-a fost inregistrata lucrarea "Trei cortegii de strada" care a fost inclusa in cele opt CD-uri ale "Antologiei muzicii israeliene pentru pian solo".
Duo-ul de pian Silver-Garburg desfasoara o cariera solistica de succes in peste 40 de tari din cinci continente. Formatia a fost fondata de Sivan Silver si Gil Garburg, in 1997. Cei doi detin numeroase premii la concursuri nationale si internationale, pentru participari solistice sau in duo. In repertoriul deosebit de bogat, pianistii includ atat lucrari mai putin cunoscute ale unor compozitori din secolele XIX-XX, cat si compozitii contemporane dedicate acestui duo pianistic. Sustin cursuri de maiestrie la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, la Academia de muzica Sibelius din Helsinki, la Conservatorul din Beijing si la Tel-Hai din Israel. Din 2001, Silver si Garburg au o cariera didactica si la Hanover Musikhochschule din Germania.
Ion Ivan-Roncea a studiat harpa la Liceul de muzica "Dinu Lipatti" si la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si a urmat stagii de perfectionare la New York (1977,1979). Are un impresionant portofoliu, din care nu lipsesc prestigioase premii si distinctii, participari la evenimente interne si internationale, inregistrari si prezente in direct. Este cotat drept unul dintre cei mai valorosi harpisti la nivel mondial.
Ion Bogdan Stefanescu a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti in 1993, in prezent fiind doctor in muzica. A sustinut o bogata activitate concertistica. Biografia sa este inclusa in editia 1998 "Men of Achievement" si editia 1998 "Five Thousand Personalities of the World". Este prim flautist al Filarmonicii "George Enescu".
Viorica Boerescu a urmat Liceul de muzica "Ion Vidu" din Timisoara, iar in 1979 a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Este laureata a mai multor concursuri nationale si internationale; sustine o bogata activitate artistica fie ca solista, fie in ansambluri camerale, cu concerte si recitaluri atat in tara, cat si peste granite. S-a specializat in muzica de camera (duo-ul vioara-pian).
Marian Movileanu a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Interpretul desfasoara o bogata activitate concertistica, atat cu repertoriu de concert, cat si cu un repertoriu cameral.
Programul serii de maine include: Ioan Caianu - "Dansuri romanesti pentru harpa" (fragmente); Sergiu Natra - "Cartea cantecelor ebraice pentru harpa" (fragmente), "Comentarii sentimentale pentru flaut, viola si harpa"; Maurice Ravel - "Introducere" si "Allegro pentru harpa si pian"; Wolfgang Amadeus Mozart/Ferrucio Busoni - "Uvertura operei <<Flautul fermecat>>" (transcriptie pentru doua piane); Sergiu Natra - "Tablou armonic sonor pentru Sivan si Gil, pentru doua piane"; Serghei Rahmaninov - "Fantezie tablou (Suita nr.1), op. 5 pentru doua piane". (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.