Liberalii au facut ieri tot posibilul sa traga de timp pentru a nu discuta probleme politice serioase, precum fuziunea cu PD, subiectul fiind expediat undeva la finalul zilei. Ei au impartit intentionat in doua sedinta Delegatiei Permanente pentru a
Liberalii au facut ieri tot posibilul sa traga de timp pentru a nu discuta probleme politice serioase, precum fuziunea cu PD, subiectul fiind expediat undeva la finalul zilei. Ei au impartit intentionat in doua sedinta Delegatiei Permanente pentru a lua o pauza serioasa in momentul in care la Tribunalul Bucuresti se judeca cererea de arestare pe numele lui Dinu Patriciu. Cei aproximativ 70 de liberali din toate organizatiile PNL din tara, majoritatea parlamentari sau primari, au asteptat in zadar pana la ora 16.00 - cu o ora mai tarziu decat isi programasera sa reia discutiile - vreo veste de la Tribunal. Trecusera deja trei ore de la inceperea procesului juridic si singura stire care circula printre ei era cea referitoare la solicitarea de recuzare a judecatorului. Aceasta veste, neconfirmata, le-a starnit doar o reactie de amuzament intrucat isi spuneau ca procurorul nu poate cere recuzarea judecatorului. La ora 16.00, dupa ce si liderul Calin Popescu Tariceanu a terminat de luat masa, liberalii au intrat din nou in sedinta pentru a discuta, fara prea multa tragere de inima subiectul fuziunii cu PD. Inainte de acest moment, la ora 14.00, sapte liberali condusi de Tariceanu au tinut o conferinta de presa in care au abordat o serie de teme "aflate pe agenda populatiei".
Interesul PNL: Guvernarea cu fata spre oameni
"Fuziunea preocupa partidele, dar nu populatia. Interesul liberalilor este sa guverneze cu fata catre oameni, nu catre partid", a fost argumentatia lui Calin Popescu Tariceanu la intrebarea retorica de ce nu se discuta de fuziune. Timp de o ora, cei sapte liberali printre care trei ministri - ai Agriculturii, Culturii si Sanatatii - au vorbit pe rand despre ceea ce cred ei ca intereseaza cetatenii. De la renta viagera, la infrastructura culturala de la sate si integrarea sociala a taranilor, de la cresterea frecventei scolare la programul super ski in Carpati sau cele legate de litoral, liderii PNL au facut tot posibilul sa mute atentia de la ceea ce in mod firesc ii preocupa: arestarea liberalului Dinu Patriciu. La un moment dat, cand Eugen Nicolaescu explica despre programele de sanatate, Tariceanu s-a uitat in sala si a intrebat binedispus un ziarist daca se plictiseste. Apoi s-a apucat sa rasuceasca un plic si sa cerceteze scamele fictive de pe fata de masa. Doua dintre subiectele prezentate de liberali s-au bazat si pe altceva decat pe teme electorale.
Initiative contradictorii
Delegatia Permanenta a adoptat o rezolutie prin care blocheaza racolarea alesilor locali, insa nu si a parlamentarilor. Initiatorul rezolutiei, Ludovic Orban, a avut grija sa aminteasca ca de curand a aflat ca este coleg de Alianta cu deputatii PRM William Branza, Dumitru Puzdrea, Dan Liga si Dorel Onaca. El facea trimitere la ampla operatiune de racolare a parlamentarilor ex-PRM initiata de PD. De altfel, rezolutia face apel si la alte partide sa procedeze similar. Celalalt subiect pe care liderul PNL Calin Popescu Tariceanu l-a prezentat cu mandrie a fost anuntul ca PNL va initia un proiect de lege pentru statutul parlamentarilor care sa abroge privilegiile din cel proaspat votat de Parlament. Ba mai mult, liberalii l-au mandatat pe cel mai vehement sustinator al introducerii pensiilor pentru parlamentari - Titu Gheorghiof - sa sustina acum contrariul. Intrebat cum este posibil ca acesta sa sustina un punct de vedere contrar propriei constiinte, Tariceanu a replicat ca "isi mai schimba omul parerea". Un proiect de acest gen este sortit insa esecului intrucat majoritatea parlamentarilor doresc pensii si nu vor revenirea asupra proiectului care este pe cale sa devina lege.
Inainte de discutiile despre fuziune, liberalii redactasera un proiect de rezolutie prin care Delegatia urma sa-si manifeste deschiderea fata de fuziunea cu PD. Proiectul de rezolutie urmarea insa elementele cunoscute deja, faptul ca se doreste conditionarea fuziunii de pastrarea curentului si familiei politice liberale.
"Nu putem vorbi despre o fuziune si un calendar al acesteia daca nu ajungem la un numitor comun privind principiile noastre politice", a declarat ieri seara Tariceanu. El a adaugat ca aceste principii tin de "arhitectura institutionala si constitutionala", cerand democratilor sa-si asume responsabilitatile guvernarii si sa respecte protocolul Aliantei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.