In timp ce o serie de politicieni si demnitari sunt cercetati pentru fapte de coruptie, deocamdata nimeni nu s-a gandit sa ia la bani marunti functionarii de stat pentru incompetenta. Proiectul copt la Ministerul de Externe pentru infiintarea unei
In timp ce o serie de politicieni si demnitari sunt cercetati pentru fapte de coruptie, deocamdata nimeni nu s-a gandit sa ia la bani marunti functionarii de stat pentru incompetenta. Proiectul copt la Ministerul de Externe pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu a fost respins de Parlamentul Romaniei si condamnat public de inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane. Ideea Ministerului de Externe de a renunta la mostenirea Gojdu printr-un acord care infiinteaza o fundatie comuna romano-maghiara (in ciuda faptului ca Emanuil Gojdu a cerut ca bursele acordate din averea sa sa fie date romanilor ortodocsi) - a fost sustinuta pana in panzele albe de secretarul de stat Lucian Leustean in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. In conditiile in care renunta la mostenirea Gojdu se pune intrebarea pe cine serveste actualul Minister de Externe. (D.E.)
Comparatia halucinanta facuta de secretarul de stat MAE Lucian Leustean conform caruia Romania se afla fata de Ungaria in materie de relatii bilaterale in pozitia Liechtensteinului fata de Brazilia in materie de fotbal ridica o multime de semne de intrebare.
Aflat la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, Lucian Leustean a sustinut pana in panzele albe Ordonanta de urgenta pentru acordul intre Ungaria si Romania privind infiintarea unei noi Fundatii Gojdu. Pentru a-i convinge pe deputati de utilitatea proiectului, Lucian Leustean a afirmat ca "E ca un meci de fotbal intre Brazilia si Liechtenstein. Liechtenstein poate sa castige, sa faca egal sau sa piarda. Sansele ca sa castige cu Brazilia sunt insa minime. La fel de minime sunt si sansele ca partea maghiara sa accepte aceasta interpretare". Abordarea secretarului de stat, desi din domeniul sportiv, indica o abordare cu o mentalitate de invins, fara nici o dorinta de victorie. Pornind de la premisa ca statul roman este unul slab, un demnitar de varf al diplomatiei romane nu poate avea un succes deosebit in relatiile internationale.
In orice caz, in Constitutia Romaniei, la articolul 54 se stipuleaza clar: "(1) Fidelitatea fata de tara este sacra. (2) Cetatenii carora le sunt incredintate functii publice, precum si militarii, raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin si, in acest scop, vor depune juramantul cerut de lege".
Istoria infranta
Paradoxal, in comparatie cu afirmatiile facute in Parlamentul Romaniei, secretarul de stat Lucian Leustean are o formatie de istoric - specializarea sa directa fiind tocmai relatiile bilaterale dintre Romania si Ungaria.
Leustean a absolvit in 1992 Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza de la Iasi, fiind coleg de promotie cu actualul ministru al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu. De altfel cei doi au avut in mare parte acelasi traseu: incepand din 1992 amandoi actualii demnitari au urcat treptele academice de la gradul de preparator universitar pana la cel de conferentiar.
Lucian Leustean detine titlul de doctor in specializarea istorie contemporana a Romaniei cu distinctia Magna Cum Laude. Teza de doctorat a actualului secretar de stat se intituleaza Romania si Ungaria in cadrul <<Noii Europe>> (1919-1923), fiind sustinuta la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, la data de 1 martie 2002. Mai mult, tot in anul 2002, Lucian Leustean a publicat la Editura Polirom din Iasi volumul "Romania, Ungaria si Tratatul de la Trianon, 1918-1920" - o lucrare care atesta capacitatea deosebita de cercetator si istoric a demnitarului. Chestiunea Gojdu este strans legata de Tratatul de la Trianon - in acest tratat fiind prevazuta expres obligatia Budapestei de a returna in totalitate bunurile fundatiilor private. Pe de alta parte, respingerea Tratatului de la Trianon - intr-o forma mai mult sau mai putin directa - face parte din recuzita politica curenta de la Budapesta. Este de neinteles cum un fin cunoscator al relatiilor bilaterale romano-ungare, ajuns in postul de secretar de stat al diplomatiei romane poate sa abordeze negocierile cu Budapesta cu o mentalitate de invins. (George DAMIAN)
Reactia clasei politice
Petru Calian (PC), membru al Comisiei Juridice a Camerei
"Leustean aduce prejudicii Romaniei"
"Secretarul de stat Lucian Leustean bate campii efectiv. Eu nu stiu ce mai cauta el in cadrul MAE. Declaratiile lui aduc prejudicii Romaniei si, mai mult chiar, sustine o aberatie: utilitatea acestui Acord. I-am atras atentia ca Ordonanta este neconstitutionala si el nu a stiut cum sa raspunda, cum sa argumenteze. Se vede ca se pricepe mai bine la fotbal. Nu poti sa vorbesti despre aceste probleme in termeni fotbalistici. Nu a fost capabil sa identifice nici macar o sursa bugetara. Trebuie sa ne supunem legilor din Romania si nu celor din Ungaria in ceea ce priveste Fundatia Gojdu."
Daniel Buda (PD), membru al Comisiei Juridice a Camerei
"Leustean nu a probat nimic"
"Daca secretarul de stat Lucian Leustean ar fi argumentat utilitatea Acordului as fi votat in favoarea acestuia. Leustean nu a probat nimic. Eu am fost impotriva tocmai pentru ca Leustean nu a demonstrat asta. Eu am incercat sa salvez Acordul solicitand precizarea clara, in textul Legii, a ceea ce ne referim. Nu putem sa discutam fara sa clarificam riguros aspectele la care ne referim. Am inteles ca, in cercuri restranse, colegi din Alianta au recunoscut ca adoptarea acestui Acord ar fi echivalat cu eliminarea Acordului romano-ungar din 1937. Am citit asta si in presa. Votul meu a fost dat si pe baza afirmatiilor vehemente ale secretarului de stat. Leustean a sustinut ca partea ungara nu ar fi fost de acord cu precizarile pe care noi doream sa le facem amendamentului ridicat de Sergiu Andon. Daca partea ungara nu era de acord, acum sa ma scuzati, inseamna ca partea ungara exact asta urmarea, sa nu se clarifice totul. Sa ma ierte Dumnezeu, eu nu puteam fi de acord cu asa ceva. Mai ales ca problema aceasta nu a fost discutata deloc in Alianta. Daca partea ungara ar fi fost de buna credinta, cred ca totul ar fi fost in regula."
Ioan Buda (PSD), membru in Comisia Juridica a Camerei
"PSD a votat impotriva din cauza lui Leustean"
"Tocmai prestatia secretarului de stat Lucian Leustean a decis grupul nostru parlamentar sa voteze impotriva acestui Acord romano-ungar. PSD a votat impotriva caci nu au fost prezentate motive clare. Leustean a tratat problema simplist si nu a oferit argumente convingatoare. Se puteau spune mult mai multe lucruri. Leustean a avertizat ca vom pierde meciul dar eu cred ca merita sa-l jucam inainte si dupa aceea sa comentam."
Petre Ungureanu (PNL), membru al Comisiei Juridice a Camerei
"Argumente logice si pertinente"
"Din pacate, argumentele lui Leustean - desi logice si pertinente - nu au reusit sa convinga in Comisie. Colegii din Alianta, democratii, au votat impotriva. Secretarul de stat a incercat sa ii lamureasca pe cei care trebuiau lamuriti. Eu unul nu am inteles deloc pozitia reprezentantilor PD."
Mihai Ungheanu, senator PRM
"Argumente neserioase"
"Argumentele prezentate nu sunt nici pe departe convingatoare. Ordonanta de Urgenta a cazut in Comisie. Inainte de a se ajunge la ciudatul compromis intre cele doua guverne, Executivul Romaniei trebuia sa consulte societatea civila si Biserica Ortodoxa Romana. Guvernul si-a incalcat misiunea. Interesul national este, din pacate, cel care a pierdut in acest caz."
Aurelian Pavelescu, deputat independent
Reprezinta echipa Ungariei?
Pozitia d-lui Leustean denota nu doar iresponsabilitate dar si obraznicie si lipsa de respect fata de reprezentantii Camerei. Aceasta declaratie nu trebuie luata ca o simpla gluma, pentru ca ascunde ceva mult mai profund. Ce vrea sa spuna d-l Leustean cand compara Romania cu echipa de fotbal a Liechtensteinului, iar Ungaria cu echipa Braziliei? Oare stie d-l Leustean ca exista grupuri de interese sau structuri nationale si internationale care sprijina Ungaria impotriva intereselor Romaniei? Vrea sa spuna d-l Leustean ca diplomatia romaneasca insasi s-a alaturat acestor grupuri de interese si structuri impotriva statului roman? Vrea sa spuna d-l Leustean ca reprezinta echipa Ungariei si prin acest acord vrea sa fie de partea celor castigatori? Cer presedintelui, responsabil cu politica externa, premierului si ministrului de Externe sa-l demita imediat pe acest bonjurist care sfideaza atat statul roman cat si Biserica Ortodoxa Romana intr-un mod nemaiintalnit pana in prezent". (Grupaj realizat de Razvan GHEORGHE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.