Administratia prezidentiala a dat publicitatii proiectul Strategiei de securitate nationala. In document se precizeaza ca pentru Romania este esentiala promovarea intereselor nationale prin mijloace pasnice, dar ca, in acelasi timp, pentru proteja
Administratia prezidentiala a dat publicitatii proiectul Strategiei de securitate nationala. In document se precizeaza ca pentru Romania este esentiala promovarea intereselor nationale prin mijloace pasnice, dar ca, in acelasi timp, pentru protejarea si apararea intereselor sale legitime, Romania trebuie sa fie pregatita ca, impreuna cu aliatii si partenerii, sa foloseasca toate mijloacele legale, "inclusiv pe cele ce privesc intrebuintarea elementelor de forta ale capacitatilor nationale, ca solutie de ultima instanta".
Buna guvernare va aduce stabilitate in Europa de Est
Potrivit documentului, un rol important in procesul de consolidare a stabilitatii si securitatii noilor democratii din Europa Centrala, de Sud-Est si de Est il are "buna guvernare". "In acelasi timp insa, noile democratii din aceasta regiune continua sa se confrunte cu numeroase fenomene negative care afecteaza calitatea actului de guvernare. In acest context, guvernarea ineficienta, afectata de coruptie institutionala si clientelism politic, de ineficienta administratiei publice, lipsa de transparenta si de responsabilitate publica, de birocratie excesiva si tendinte autoritariste submineaza increderea cetatenilor in institutiile publice si poate constitui o amenintare majora la adresa securitatii statelor", se arata in proiect. Conform proiectului strategiei, Romania este direct interesata sa joace un rol activ si constructiv in plan regional, sa fie "o punte de legatura intre civilizatii, interese economice si culturale diferite", in beneficiul stabilitatii si al prosperitatii intregii Europe.
Riscuri la adresa sigurantei nationale
Potrivit proiectului, riscurile la adresa securitatii nationale pot fi potentate de: dependenta accentuata de unele resurse vitale greu accesibile; tendintele negative persistente in plan demografic si migratia masiva; nivelul ridicat al starii de insecuritate sociala, persistenta starilor de saracie cronica si accentuarea diferentelor sociale; fragilitatea spiritului civic si dificultatile de manifestare a solidaritatii civice, insuficienta resurselor si dificultatile de adaptare a sistemului de invatamant la cerintele societatii; expertiza redusa, organizarea inadecvata si precaritatea resurselor alocate pentru managementul situatiilor de criza; angajarea insuficienta a societatii civile in dezbaterea si solutionarea problemelor de securitate.
In privinta riscurilor la adresa sigurantei nationale in documente se face referire si la terorismul international de sorginte extremist-religioasa, proliferarea armelor de distrugere in masa, conflictele regionale, criminalitatea organizata. (D.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.