Mihai Sora, anul 2005 a fost un an in care ati aparut pe piata literara cu doua noi titluri.
Prima aparitie a fost "Clipa si timpul", la Editura Paralela 45, carte care a insemnat incheierea, sa spunem, a dialogului filozofic inceput in 1978 cu
Mihai Sora, anul 2005 a fost un an in care ati aparut pe piata literara cu doua noi titluri.
Prima aparitie a fost "Clipa si timpul", la Editura Paralela 45, carte care a insemnat incheierea, sa spunem, a dialogului filozofic inceput in 1978 cu "Sarea pamantului". Tot anul trecut, aceeasi editura a publicat o carte de convorbiri intre mine si un tanar carturar-filozof, Leonard Dragomir, cu titlul "Despre toate si ceva in plus". Aceasta carte, care are opt capitole, va mai fi completata cu inca patru si o sa reapara tot la Paralela 45, la Targul de Carte din iunie.
Bineinteles, urmeaza inevitabilul: la ce lucrati? Pe cand o noua carte?
In lucru este un text de amintiri, amintiri despre generatia mea de studii, imediat urmatoare generatiei Eliade si pe care razboiul a cam decimat-o. Din ea au aparut capitole in "Viata Romaneasca", anul trecut. Este vorba de dialogul cu Marin Diaconu si cu Constantin Aslam. Eu raspund la intrebarile lor referitoare la viata mea din perioada studenteasca si a celor pe care i-am cunoscut in acele momente. Asta mi-a prilejuit o larga privire asupra trecutului. Este posibil ca aceasta carte sa apara in toamna lui 2006.
Cum vi se pare piata de carte romaneasca actuala?
Piata de carte romaneasca actuala mi se pare superba, din punctul de vedere al activitatii tipografice fara precedent. Pacat ca ea nu poate ajunge in mana cititorului din cauza preturilor piperate si a incuriei Ministerului Culturii. Acest minister nu se ingrijeste ca numarul cartilor sa fie suficient in rafturile bibliotecilor publice, pentru ca cititorul potential (si sarac) sa aiba acces la ele. Prin instrumentele care-i stau la dispozitie, reteaua de biblioteci ar trebui sa fie prevazuta cu suficiente fonduri banesti pentru achizitionarea cartii importante. Nefiind achizitionata de biblioteci, ea este redusa la tiraje minime si asta ii creste foarte mult pretul, facand-o inaccesibila pentru cumparatorul care se uita la vitrina si jinduieste dupa ea. Este o chestiune de politica de stat: o alta atitudine ar putea sa remedieze, cel putin partial, aceasta situatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.