Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea de returnare la Parchet a dosarului "Revolutiei de la Timisoara", facuta de aparatorul generalului (r) Victor Atanasie Stanculescu, avocatul Ioan Panaitescu. Stanculescu este acuzat in acest dosar
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea de returnare la Parchet a dosarului "Revolutiei de la Timisoara", facuta de aparatorul generalului (r) Victor Atanasie Stanculescu, avocatul Ioan Panaitescu. Stanculescu este acuzat in acest dosar, impreuna cu Mihai Chitac, de tentativa la omor deosebit de grav. Panaitescu a invocat, drept motive pentru solicitarea sa, faptul ca delegarea procurorilor anchetatori in acest caz nu a fost facuta conform legii, ca instanta nu a fost sesizata legal, ca prezentarea materialului de urmarire penala fata de Victor Athanasie Stanculescu s-a facut in lipsa aparatorului si ca nici un certificat medico-legal nu confirma acuzatia. Reactia revolutionarilor aflati in sala de judecata, la auzul solicitarii avocatului a determinat instanta sa intrerupa sedinta de judecata.
"Va dau pensia mea, numai aflati adevarul"
Toti cei din sala s-au ridicat in picioare si i-au strigat presedintelui completului de judecata ca avocatul lui Stanculescu "este un nesimtit, iar voi (n.r.-judecatorii) va lasati aburiti de niste nesimtiti. Cerem ca nesimtirea sa fie pedepsita", strigau revolutionarii. In incercarea de a linisti spiritele, judecatorii l-au avertizat pe unul dintre cei aflati in sala ca il va amenda. Numai ca avertizarea nu a reusit decat sa starneasca reactia vehementa a unui batran cu baston: "Este o mascarada, asta e. Asta faceti de 15 ani, o mascarada". Inainte de a fi scos afara de jandarmi, batranul a mai apucat doar sa ridice bata spre tavan si sa ii spuna presedintelui de complet: "Cata amenda imi dati? Va dau pensia mea pe trei luni, numai aflati adevarul!". Revolta batranului s-a extins, in scurt timp, printre toti cei aflati in sala, fiecare vociferand "Stanculescu este asasinul orasului Timisoara", "sa ajungeti acolo unde au ajuns mortii nostri", "de ce nu vreti sa aflati adevarul? Macar sa stim la ce groapa sa plangem". Pentru ca ordinea in sala nu mai putea fi restabilita, instanta a decis sa intrerupa sedinta de judecata si sa se retraga.
"Nu vreau decat condamnarea ta"
Scandalul a continuat insa pe holul institutiei, revolutionarii incoltindu-l pe Stanculescu, imediat dupa plecarea pe fuga a lui Chitac, pentru a-i cere sa spuna adevarul. Oamenii disperati i-au aruncat fostului general, flancat de oamenii de ordine ai ICCJ, tot soiul de "apelative", printre care "asasin", "criminal", "tradator", "las", "talhar". Reprosurile pe care revolutionarii i le adresau lui Stanculescu nu l-au impresionat prea tare pe acesta, care le-a replicat celor prezenti ca "nu sunteti aici ca sa se faca dreptate, ci pentru altceva", lasand sa se inteleaga ca de fapt, cei prezenti nu vor decat despagubiri materiale. O persoana care a strigat "Nu vreau decat condamnarea ta", l-a determinat insa pe fostul general sa nu-si continue ideea. Stanculescu a ascultat senin cum o femeie declara ca sotul sau a fost ucis la Timisoara, si nici dupa atata timp nu stie macar unde este inmormantat.
Pana la urma, sedinta a fost reluata, iar spiritele s-au mai calmat. Surprinzator insa, Panaitescu a declarat ca a auzit pe hol un membru al instantei spunand "Panaitescu i-a incitat, e un nesimtit", solicitand apoi acelui membru al completului sa se abtina. Presedintele instantei de judecata i-a recomandat insa acestuia sa faca o cerere de recuzare, daca vede vreun impediment in judecarea cauzei.
Stanculescu neaga ca din ordinul lui s-a tras la Timisoara
In fata instantei, Stanculescu a declarat ca nu a dat ordin sa se traga la Timisoara, ca acolo au tras unitatile Ministerului Apararii Nationale, ale Ministerului de Interne si probabil si cadre ale Securitatii. De asemenea, acesta a negat ca ar fi avut dreptul sa ordone incetarea focului la Timisoara, invocand faptul ca in ierarhia de stat era doar al 4-lea. Totodata, generalul a spus ca nu a dat ordin pentru transportarea de la Timisoara la Bucuresti a mai multor cadavre pentru a fi incinerate. El a mentionat insa ca i-a spus colonelului Dumitru Daescu sa se intereseze care este numarul persoanelor ranite sau moarte. Stanculescu a declarat ca nu a dat ordin ca tancurile sa iasa in oras, spunand doar ca a avut o discutie cu maiorul Ilie Badea, in legatura cu posibilitatea de a face echipaje de tanchisti in conditiile in care numarul acestora era deficitar. Fostul general a explicat ca, probabil, ordinul a fost dat de generalul Guse.
Demisia ar fi insemnat condamnarea la moarte
Stanculescu - care la vremea respectiva avea functia de prim-adjunct al lui Vasile Milea, ministrul Apararii Nationale -, a spus ca a intentionat sa-si dea demisia in acea perioada, dar ca s-a razgandit dupa discutia avuta cu ministrul Justitiei de atunci si cu adjunctul procurorului general, Gheorghe Diaconescu, care i-au spus ca, altfel, si-ar fi semnat propria condamnare la moarte.
Generalul a mai declarat instantei ca, in seara de 20 decembrie, s-a dus la Spitalul Militar si i-a cerut comandantului sa-l interneze pana a doua zi la pranz, pentru a nu lua parte la evenimente, lucru care s-a si intamplat.
Stanculescu a sustinut ca a fost singurul general care nu a avut functii politice pe vremea lui Ceausescu, ca nu a fost un apropiat al acestuia, asa cum s-a spus.
Pe de alta parte, el a precizat ca in acest caz i-a fost prezentat dosarul de urmarire penala in 1997, dar ca generalul Dan Voinea nu l-a anuntat ca urmeaza sa-i prezinte rechizitoriul, motiv pentru care, atunci, nu s-a dus la parchet insotit de avocat. "Generalul Voinea mi-a spus ca, oricum, materialul este foarte subtire si ca nu va rezista la Curtea Suprema de Justitie", a mai declarat Stanculescu, care a adaugat ca, ulterior, si-a consemnat obiectiunile intr-un proces-verbal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.