Zilele trecute, Ion Iliescu, politicianul prudent si sovaielnic care a stat cel mai mult in calitate de presedinte in fruntea statului roman, l-a acuzat ferm pe Traian Basescu pentru ca incearca sa instaureze un stat politienesc. Ieri, presedintele P
Zilele trecute, Ion Iliescu, politicianul prudent si sovaielnic care a stat cel mai mult in calitate de presedinte in fruntea statului roman, l-a acuzat ferm pe Traian Basescu pentru ca incearca sa instaureze un stat politienesc. Ieri, presedintele Partidului Conservator, in plina conferinta extraordinara a acestei formatiuni politice, s-a dezlantuit. Acuzatiile lansate de Dan Voiculescu impotriva lui Traian Basescu sunt de o concretete si de o duritate fara echivalent. Spre deosebire de Iliescu care e lider al opozitiei, Voiculescu reprezinta inca arcul puterii. Este unul dintre reprezentantii Coalitiei creata de Traian Basescu si care sustine in linii mari politica sefului statului. Acuzand instaurarea unui stat politienesc de catre Basescu, Voiculescu ataca la fel de dur si Partidul Democrat. Pentru ca ar face jocul anticonstitutional al sefului statului. Cele doua iesiri la scena deschisa, Iliescu sustinut in forta de Mircea Geoana si dupa toate aparentele, de intreg PSD si Dan Voiculescu, fac sa paleasca rabufnirile critice din ce in ce mai frecvente in ultima vreme ale liberalilor. Ca si criticile constante in acest sens ale PRM. Exista intr-adevar pericolul suprimarii democratiei de catre Basescu? Care pot fi primele consecinte politice ale nebuniei care a cuprins partidele din Coalitie? Va fi puterea aruncata in aer din interior?
Se pare ca bomboana pe coliva este pusa chiar de convocarea pentru azi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. O institutie aflata sub puterea presedintelui, dar la care s-a recurs suspect de rar sub mandatul lui Basescu. O asemenea reuniune este cu siguranta necesara de mai mult timp, din simplul motiv ca strategia de siguranta nationala se cere a fi din cand in cand adaptata. Pe de alta parte, de catva timp, asa cum s-a dovedit, Armata romana este confruntata cu scurgeri de informatii fara precedent, care ii pun sub semnul intrebarii credibilitatea si pot lasa statul roman descoperit in raport cu Statele Unite si ceilalti parteneri ai Coalitiei antiteroriste sau din NATO. In fine, pentru ca presedintele spectator sa se transforme gradat in presedinte jucator si poate in dictator, dar si pentru o mai buna informare a varfului puterii, Basescu a crezut de cuviinta ca este bine sa creeze o comunitate a serviciilor de informatii. Plasata sub bagheta sa. Si care este de natura sa-i confere puteri sporite, in limite constitutionale sau excedand chiar prevederile Legii fundamentale. Sedinta CSAT de astazi are loc pe un fond politic exploziv. Ea vine imediat dupa ce Senatul Romaniei a invalidat Ordonanta de urgenta, care confera puteri speciale procurorilor grupati in PNA, transformat in DNA, institutie condusa de o persoana numita de Monica Macovei, mana dreapta a lui Basescu in materie de justitie. Boicotarea legii a fost comuna, la ea participand in mod activ si parlamentarii Coalitiei. Dar viata politica este inflamata si sub un alt aspect. Este un moment fara precedent in care Procuratura, asupra careia planeaza numeroase suspiciuni si care este realmente zona cea mai vulnerabila a statului de drept si nu ca cea mai tare a statului ticalos, a declansat anchete in forta impotriva unor fruntasi politici din toate partidele, mai putin din PD, acuzat insistent ca ar fi partid prezidential. Iar cisterna cu benzina este turnata de vestea ca, printr-o hotarare CSAT, care incalca legile si Constitutia - e adevarat luata pe vremea tandemului Talpes - Iliescu - au fost interceptate ilegal milioane de convorbiri telefonice. Pana azi. Semn ca abuzul a fost convenabil in aceeasi masura si noii puteri reprezentata de Basescu.
Greu de spus cum va reactiona CSAT in raport cu provocarea la care este supusa Armata romana. Sau daca vreun comunicat va recunoaste deschis ca prin interceptarea convorbirilor telefonice fara acordul judecatorilor au fost incalcate ani de-a randul Constitutia Romaniei si Codul de procedura penala. Si mai greu de presupus este, ca vinovatii vor fi pusi acum, si nu in epoca post-Basescu, sa dea socoteala. Ca si beneficiarii informatiilor ilegal obtinute. Ca si cei care au oferit presei in mod deliberat de-a lungul timpului, stenograme rezultate din aceste inregistrari. Una dintre ele avandu-l ca subiect chiar pe Dan Voiculescu. Dar cand exista atatea semne de intrebare, ce este totusi cert? Azi, cu siguranta, presedintele Traian Basescu va forta deschiderea unei partide finale. Daca ofiterii serviciilor secrete vor putea face anchete, interogatorii sau cum se aude, perchezitii, atunci vom putea trage linie anuntand ca in Romania Securitatea a renascut. Sub forma politiei politice. Pana la suprimarea unor drepturi nu va mai fi decat un pas. Si doar doi pasi pana la punerea la zid a fruntasilor politici. La fel cum s-a procedat sub dictatura lui Carol, a maresalului Antonescu ori sub cea comunista. Daca se confirma acuzatiile lansate de Basescu, Geoana si Voiculescu, atunci urmeaza sa sarbatorim inchiderea unei paranteze istorice. A democratiei de tranzitie. Si ne vom intreba daca mai indeplinim criteriul politic pentru aderarea la UE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.