Bugetul Capitalei a fost suplimentat ieri, pe ultima suta de metri, cu 3600 de miliarde de lei vechi la capitolul imprumuturi, astfel ca suma totala pe care a aprobat-o Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) pentru acest an depaseste 60.0
Bugetul Capitalei a fost suplimentat ieri, pe ultima suta de metri, cu 3600 de miliarde de lei vechi la capitolul imprumuturi, astfel ca suma totala pe care a aprobat-o Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) pentru acest an depaseste 60.000 de miliarde de lei vechi. Adriean Videanu si-a motivat aceste "corelari de ultim moment" prin necesitatea majorarii fondului rezervat exproprierilor - in zona viitoarei Esplanada si pe traseul Pasajului Basarab - si a conservarii unor suprafete de teren nationalizate si revendicate de proprietari, precum si pentru alte "urgente". Chiar daca nu mai conteaza la constituirea majoritatii in CGMB, consilierii generali ai PSD au votat impotriva, argumentandu-si gestul prin faptul ca nu au existat dezbateri asupra bugetului, iar Comisia juridica a Consiliului General nu a avizat documentul. In plus, consilierul Liviu Goncea l-a acuzat pe edilul-sef de faptul ca nu a explicat bucurestenilor cat de indatorati vor fi pentru urmatorii 20 de ani, din cauza imprumuturilor masive pe care le-a operat Videanu.
Suplimentari s-au mai facut la Directia de urbanism - 32 de mld. lei vechi - si la Directia de cultura - 51,2 mld. lei vechi. Au pierdul insa, la capitolul buget, institutia Monitorului Oficial - 15 mld. lei vechi -, fondul de rezerva aflat la dispozitia primarului general - 40 mld. lei vechi - si Centrul pentru protectia plantelor - 28,2 mld. lei vechi.
Creditele externe, doua treimi din buget
"Imprumuturile nu inseamna taxe si impozite mai multe pentru bucuresteni, ci aducerea unor fonduri necesare investitiilor. Municipalitatea are ocazia sa-si creeze surse de venit de 12 ori mai mari decat pana acum. Imi pare rau ca Liviu Goncea, colegul nostru, are un astfel de orizont", le-a spus Videanu membrilor CGMB. Primarul a anuntat ca, din cele 60.000 de miliarde de lei vechi, 16.000 de miliarde reprezinta veniturile municipalitatii, restul fiind imprumuturi pe care Primaria Capitalei le va returna dupa 15-20 de ani. "Este cel mai mare buget pe care Bucurestiul l-a avut vreodata. Cu acest buget putem incepe marile proiecte de infrastructura a orasului. In lipsa creditelor externe, municipalitatea s-ar fi aflat in imposibilitatea realizarii unor investitii. Aproape jumatate din veniturile proprii ale municipalitatii se duc, anul acesta, pe plata subventiei catre RADET si RATB. Fara creditele angajate, aceasta situatie ar fi impovarat capacitatea de dezvoltare a orasului", a afirmat Videanu.
100 de miliarde de lei pentru toalete ecologice
Regiile bucurestene de transport si de distributie a agentului termic au primit, din bugetul local, subventii in valoare de 850 mld. lei vechi, (330 mld. la RATB si 550 mld. pentru subventionarea diferentelor de tarif pentru consumul de agent termic). Municipalitatea aloca 1,8 mld. lei vechi pentru Sanatate si 241 mld. lei vechi pentru Educatie, bani din care va incepe consolidarea a 100 de scoli si licee. Primaria Capitalei s-a ingrijit si de necesitatile fiziologice ale locuitorulor orasului, alocand din buget 100 mld. lei vechi pentru intretinerea toaletelor ecologice. Suma a fost justificata, de edilii Bucurestilor, prin faptul ca "2006 este anul francofoniei si orasul va gazdui multiple actiuni, multe in aer liber".
Bugetul Culturii, majorat, ajunge la 130 mld. lei vechi, suma destinata atat reabilitarii teatrelor, cat si pentru consolidarea unor monumente istorice, cum sunt Palatul Sutu si Palatul Mogosoaia. Alte 100 de milioane de euro, respectiv 370 mld. lei vechi vor fi cheltuite de municipalitate pentru exproprieri - necesare pentru derulare unor investitii (supralargiri de carosabil si strapungeri ale unor intersectii), precum si pentru recuperarea unor spatii verzi. Municipalitatea aloca, anul acesta, 1,6 mld. euro numai pentru investitii in infrastructura orasului.
Videanu vrea anularea autorizatiei de construire din Parcul Bordei
Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat ieri ca a cerut primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, sa gaseasca solutii pentru a putea rezilia autorizatia de constructie din Parcul Bordei. Videanu s-a aratat dezamagit de situatia creata in acest parc prin ridicarea unor constructii, precizand insa ca hotararea instantei atesta ca Parcul Bordei nu a fost niciodata parc. El a spus ca acest lucru ingreuneaza foarte mult procesul de negocieri avut de municipalitate cu proprietarii suprafetelor de teren din zona. Adriean Videanu a afirmat ca Primaria Capitalei va acorda despagubiri expropriatilor numai dupa aprobarea unui act normativ prin care sa se simplifice procedurile de expropriere. Specialistii municipalitatii pregatesc in acest sens un proiect de ordonanta de urgenta care va fi inaintat spre aprobare Guvernului cu scopul de a se scurta termenele de expropriere in cazul de utilitati publice. Adriean Videanu a explicat ca va propune ca proprietarii sa fie despagubiti, iar Primaria sa se poata bucura imediat de uzufruct al terenului in cauza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.