Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres (foto), a negat, ieri, intr-o conferinta de presa, informatiile referitoare la existenta unui contract in valoare de un miliard de euro, incheiat in urma acordului de cooperare economica semnat de Roman
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres (foto), a negat, ieri, intr-o conferinta de presa, informatiile referitoare la existenta unui contract in valoare de un miliard de euro, incheiat in urma acordului de cooperare economica semnat de Romania si Elvetia in vara anului trecut. "In acord nu sunt mentionate sume sau companii, nu apare nicaieri numele firmei VA Tech sau al proiectului Portile de Fier si nici nu se face referire la vreun contract de un miliard de euro, contractele referitoare la Portile de Fier fiind incheiate in vechea legislatura", a precizat Seres.
Ministrul a afirmat ca documentul semnat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si Departamentul Federal al Afacerilor Economice din Elvetia reprezinta un acord general de colaborare economica intre cele doua tari, scopul acestuia fiind de a promova proiectele economice si de a atrage investitii straine in Romania. De asemenea, Seres a subliniat ca MEC nu a prezentat Guvernului nici un proiect de act normativ care sa faca referire la un contract in valoare de un miliard de euro. "Suma de un miliard de euro este o simpla fabulatie sau speculatie", a spus ministrul. Afirmatiile sale vin la numai doua zile dupa ce presedintele Traian Basescu atentiona ca "mai apare o ordonanta care, din greseala, mai dadea unor elvetieni cateva contracte de vreun miliard de euro".
Potrivit lui Seres, insa, nici o firma aflata in portofoliul ministerului pe care il conduce nu a incheiat pana acum vreun contract in baza acordului stabilit cu autoritatile elvetiene, adaugand ca, in urma unui ordin al ministrului, aceste firme nu pot semna vreo intelegere care nu respecta prevederile Legii achizitiilor publice. Seres a adaugat ca, prin ordinul sau, emis la jumatatea anului trecut, companiile din portofoliul MEC trebuie sa achizitioneze bunuri si servicii prin licitatie publica, aplicand prevederile Ordonantei 60. El a mai spus ca Cristian Istodorescu a demisionat, la 30 ianuarie, din functia de director al Directiei Cooperare Economica Internationala, Sinteza, Investitii din cadrul Ministerului Economiei. Seres nu a facut alte comentarii si nu a dorit sa raspunda la intrebarile presei, precizand ca va oferi detalii suplimentare in zilele urmatoare.
Tariceanu a cerut suspendarea acordului
Acordul cu Elvetia a fost semnat la nivel de secretari de stat din cadrul Ministerului Economiei si Comertului si al Departamentului Federal al Afacerilor Economice din Confederatia Elvetiana, la 16 iunie 2005. Pe 22 septembrie 2005, acordul a fost supus aprobarii Guvernului, conform procedurilor legale, cu avizul MEC si al Ministerului Afacerilor Externe. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat, pe 27 ianuarie, ministrului Economiei sa suspende aplicarea acordului pentru a aduce clarificarile necesare, astfel incat sa nu existe nici o interpretare contrara legislatiei achizitiilor publice prin licitatie. Guvernul a afirmat, intr-un comunicat, ca premierul a cerut MEC sa elimine orice prevederi care ar putea crea confuzie cu privire la respectarea prevederilor legale privind achizitiile publice, chiar daca acordul nu a produs nici un efect.
Ulterior, pe 1 februarie, presedintele Traian Basescu a declarat ca angajatii Ministerului Administratiei si Internelor trebuie sa verifice actele normative emise de Guvern in ultimii zece ani, deoarece multe dintre acestea au fost date "in folosul grupurilor de interese nelegitime", iar responsabilitatea in aceste cazuri trebuie asumata. "A fost cat pe ce ca, un domn care spunea ca ar trebui sa raspund pentru tainuire, sa ne pricopseasca cu o alocare directa de contracte, sa mai repetam Portile de Fier I si II", a spus presedintele.
In replica, presedintele PC (n.r. - din care face parte si ministrul Economiei, Codrut Seres) Dan Voiculescu, a apreciat ca in textul acordului incheiat intre MEC si Departamentul Federal al Afacerilor Economice din Elvetia s-a produs o greseala de traducere, din cauza careia presedintele Basescu a formulat critici la adresa ministrului Economiei. El a spus ca in textul in limba engleza al acordului economic romano-elvetian este folosit termenul "single tendering", ceea ce inseamna "printr-o singura licitatie", dar a fost tradus incorect in romana prin "oferta unica". "De la o traducere gresita, presedintele statului vorbeste despre Seres care vrea sa castige un miliard de dolari de la o firma, in baza unui contract bilateral intre doua state si care nici nu a fost tratat de el. Si ca atare, directorul care a gresit a fost demis", a spus Voiculescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.