De cate ori e strans cu usa privind erorile sale din trecut, Basescu recunoaste sincer ca a gresit, declara ca "si politicienii se schimba", apoi trece mai departe. Conform anumitor ipoteze interpretative, nu putem intelege anumite epoci istorice, na
De cate ori e strans cu usa privind erorile sale din trecut, Basescu recunoaste sincer ca a gresit, declara ca "si politicienii se schimba", apoi trece mai departe. Conform anumitor ipoteze interpretative, nu putem intelege anumite epoci istorice, natiuni, razboaie sau evenimente cruciale decat explicand gandirea si comportamentul liderilor din centrul lor. Provenit din rezerva de cadre a FSN-ului, care - desi proclama despartirea de comunismul totalitar - nu voia sa recunoasca legitimitatea retrocedarilor de proprietate privata, crescut intr-un mediu politicianist in care valoarea ministrilor se masura in refuzul de a aplica hotarari judecatoresti, actualul presedinte Basescu este barometrul metamorfozelor starii morale si intelectuale ale natiunii. "Analistii" il persiflau cand declara ca este un fel de chintesenta a inconstientului colectiv national. Putini sunt artistii sau politicienii care nu devin chintesente ale inconstientului colectiv. Basescu isi recunoaste greselile din trecut si are dreptate cand afirma dreptul politicienilor de a se schimba. Este unul dintre putinii politicieni dispusi sa invete. Problema lui: este dispus sa se schimbe si sa-si recunoasca greselile din prezent?
Dincolo de recunoasterea greselilor din trecut, diagnosticul politic si etic al celui care comitea respectivele erori ne arata un politician anticapitalist si antidemocratic. Dar cateva greseli recunoscute nu il transforma automat in filocapitalist si filodemocratic. Diatribele repetate ale lui Basescu impotriva grupurilor de interese ne arata un lider incapabil sa inteleaga ca nu pot exista nici pluralism democratic, nici concurenta capitalista fara grupuri de interese, fara grupuri cu interese divergente. Grupurile de interese sunt organizatiile cele mai active si mai eficiente din societatea civila. Singurele restrictii care trebuie puse activitatii lor - a partidelor politice, liderilor alesi sau administratorilor desemnati - sunt cele constitutionale si legale. in rest, urmarirea si apararea propriilor interese sunt legitime - cel putin in tarile democratiilor consolidate. Sa ni-l imaginam pe texanul George Bush Jr. tunand si fulgerand asupra grupurilor de interese petroliere "nelegitime" din SUA, in frunte cu grupul Texas Exxon Mobil Corp, care in ultimul trimestru al anului 2005 a obtinut cel mai mare profit din lume si din istoria capitalismului al vreunei firme private - $ 36,1 miliarde. Sau sa ne imaginam ce s-ar intampla cu Tony Blair (laburistul, adica un socialist de tip britanic) daca ar condamna si el compania Royal Dutch Shell pentru ca a obtinut tot in aceeasi perioada de timp cel mai mare profit din istoria capitalista a Marii Britanii - $ 22,94 miliarde. Ar fi amandoi terminati politic. In Romania insa, serviciile secrete ar fi pus de mult sub ascultare telefoanele actionarilor principali de la Exxon Mobil si Royal Dutch Shell, procuratura i-ar fi hartuit ani de zile, iar presa i-ar fi acuzat pe oamenii de afaceri ca au facut afaceri (cu petrol in Irak).
Conteaza mai putin daca motivele pentru care Basescu isi recunoaste erorile din trecut sunt politice sau morale. Daca are logica, daca admite ca nu este infailibil si ca in politica mereu ai de invatat, si-ar da seama ca este posibil sa greseasca in prezent, la fel precum in trecut. Nota de plata pentru modul lipsit de fair play in care si-a hartuit guvernul si premierul desemnat de el insusi va iesi negresit la iveala. Basescu a cam uitat de inamicul PSD, dar sistematic si-a atacat aliatii fara de care nu ar fi devenit niciodata candidatul Aliantei DA. Basescu se dovedeste lipsit de logica in momentul cand ataca cele mai puternice grupuri capitaliste, pe care le acuza ca s-au imbogatit si isi apara interesele, inclusiv in plan mediatic. Loviturile pe care le aplica el capitalismului autohton seamana cu iesirile isteroid radical de stanga ale lui Iliescu, care spune ca "restituirea proprietatii a favorizat o minoritate". Or, din restituirea proprietatilor milioane de cetateni de la oras si de la sat si-au recapatat proprietatile confiscate ilegal de comunisti. Cum isi imagineaza Basescu ca se poate dezvolta prosperitatea acestei natiuni altfel decat prin incurajarea capitalistilor romani si a capitalului autohton? Iesirile anticapitaliste populiste ale sefului statului sunt periculoase tocmai pentru ca el are o popularitate imensa in aceasta perioada. Intr-o natiune infectata decenii de propaganda comunista cu resentimente anticapitaliste, antimosieresti, antioccidentale, antiamericane, este daunatoare cruciada anticapitalista dusa de omul cel mai mediatizat al momentului. In afara ca este ilogica, lupta anticapitalista a lui Basescu este inutila si pierzatoare - pentru ca nu exista alternativa la capitalism.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.