Desi exporturile vor avea o evolutie pozitiva, deficitul comercial va continua sa creasca si in acest an, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler.
"Cred ca nivelul exporturilor va creste cu
Desi exporturile vor avea o evolutie pozitiva, deficitul comercial va continua sa creasca si in acest an, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler.
"Cred ca nivelul exporturilor va creste cu mai mult de 15%, in acest an, iar din toate sursele reiese ca deficitul comercial va fi valoric mai mare decat in 2005, dar nu pot sa spun cu cat exact", a afirmat Winkler, citat de Mediafax. Potrivit estimarilor prezentate de Winkler, valoarea schimburilor comerciale ale Romaniei va creste in acest an cu circa 20 de miliarde de euro, pana la 70 de miliarde de euro.
Din datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica, deficitul comercial al Romaniei a urcat anul trecut cu 40,4%, de la 7,346 miliarde de euro la 10,31 miliarde de euro. Exporturile au crescut in 2005 cu 17,5%, in timp ce avansul importurilor a fost de 23,9%. Ministrul delegat a explicat ca deficitul provine din mai multe directii, dintre care unele sunt "sanatoase" si se vor regasi in cresterea economica. Printre acestea se numara importurile realizate de investitorii straini pentru achizitia de tehnologie, utilaje si masini. De asemenea, avansul consumului intern reflecta cresterea performantei economice, a apreciat Winkler. "O alta directie a deficitului provine din componenta energetica. Trebuie sa aducem resurse din import, nu vad cum putem sa echilibram balanta comerciala cu Rusia", a mentionat ministrul delegat, potrivit Mediafax.
In vederea cresterii activitatii de export, Winkler a trecut in revista si o serie de actiuni la nivelul Ministerului Economiei si Comertului (MEC). "Vom incerca sa largim baza de societati comerciale exportatoare si la nivelul provinciei, pentru ca exista un mare dezechilibru intre Bucuresti, care contribuie cu 60% la exporturi, si provincie. Sunt orase puternice din punct de vedere economic, precum Brasov sau Ploiesti, care contribuie cu doar 3-4% la valoarea totala a exporturilor", a adaugat oficialul MEC.
Printre alte masuri anuntate de Winkler se mai numara majorarea fondurilor pentru promovarea exportului, suplimentarea personalului birourilor comerciale ale Romaniei din strainatate cu 20 de locuri de munca si finantarea activitatii de promovare a produselor realizate in Romania, cu prioritate pentru produsele din industria mobilei, industria usoara, IT si pentru vinuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.