Papa Ioan Paul al II-lea a intentionat sa demisioneze, din pricina problemelor de sanatate, dar a renuntat la idee pentru a nu crea un "precedent periculos" pentru succesori potrivit cotidianului La Stampa, care citeaza o carte recent aparuta, a card
Papa Ioan Paul al II-lea a intentionat sa demisioneze, din pricina problemelor de sanatate, dar a renuntat la idee pentru a nu crea un "precedent periculos" pentru succesori potrivit cotidianului La Stampa, care citeaza o carte recent aparuta, a cardinalului spaniol Julian Herranz, relateaza AFP, citata de Mediafax. Prelatul spaniol, presedinte al Consiliului pontifical pentru texte legislative, scrie in cartea sa "In jurul Ierihonului - Amintiri ale anilor cu sfantul Josemaria si Ioan Paul al II-lea" ca a i-a furnizat secretarului papei, Stanislaw Dziwisz, un raport juridic privind posibilitatea ca un suveran pontif sa demisioneze din cauza varstei. "Papa se supune vointei lui Dumnezeu. In plus, ii e teama sa nu creeze un precedent periculos pentru succesori lui", a declarat Dziwisz, care a fost secretarul particular al papei timp de 40 de ani, in decembrie 2004. El a adaugat ca temerile lui Ioan Paul al II-lea se concentrau asupra posibilitatii ca succesorii lui sa nu fie "supusi unor presiuni din partea celor care ar vrea sa-i vada dati la o parte". In ultimii ani ai vietii lui Ioan Paul al II-lea, decedat pe 2 aprilie 2005, au circulat numerose zvonuri potrivit carora papa urma sa demisioneze. Aceste zvonuri au fost dezmintite in mod repetat desi, in ultima perioada, Ioan Paul al II-lea, care suferea de Parkinson, a avut nevoie de ingrijiri medicale constante. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.