O armata de primari, consilieri locali si contabili, aflati inca in functii, sunt cercetati de procurorii nemteni pentru o frauda estimata la 1,5 miliarde lei vechi. Banii s-au dus pe "apa sambetei" si nu prea exista sanse de recuperare, deoarece au
O armata de primari, consilieri locali si contabili, aflati inca in functii, sunt cercetati de procurorii nemteni pentru o frauda estimata la 1,5 miliarde lei vechi. Banii s-au dus pe "apa sambetei" si nu prea exista sanse de recuperare, deoarece au fost expediati in contul unei firme, cu sediul in Antigua - Indiile de Vest.
Politistii de la Serviciul pentru Investigarea Fraudelor spun ca functionarii publici au fost pusi deja sub urmarire penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. Ancheta demarata in urma cu cateva luni a scos la iveala faptul ca cei 4 primari, 11 consilieri si contabili au virat ilegal sume importante de bani in strainatate, dupa ce reprezentantii unei fundatii i-au convins ca in acest mod vor obtine finantari nerambursabile. Politistii au descoperit ca toata ilegalitatea a fost pusa la cale de Iulian Alexandru Ciomaga, 55 de ani, si Ioan Braescu, 54 de ani, presedinte, respectiv vicepresedinte la Fundatia pentru Dezvoltare Euro-atlantica "Pythagoras", cu sediul in Pascani. Potrivit cercetarilor, cei doi sunt acuzati ca le-au propus functionarilor o afacere, la prima vedere profitabila, pentru obtinerea unor credite. Cei doi au spus ca banii le vor fi acordati de un grup de investitii financiare din Antigua - Indiile de Vest, sumele obtinute fiind necesare extinderii retelelor de gaze naturale in unele din localitatile judetului. Fara sa puna la indoiala cele spuse de cei doi, Constantin Schiopu, primar in comuna Ceahlau, Marian Petrariu, din Vanatori, Gheorghe Popa, din Titirig, Petru Bia, din Poiana Teiului, si Gavril Lupu, din Hangu, au inceput sa transfere, in mod ilegal si fara documente justificative, asa cum ne-au precizat anchetatorii, diverse sume in valuta. Totul s-a petrecut in perioada noiembrie 2004 - martie 2005, cei cinci primari reusind sa ia din bugetele locale peste 80.000 dolari. Banii au ajuns in contul unei societati infiintate la sugestia presedintelui fundatiei, Ciomaga, ulterior, fiind virati catre o firma din Statele Unite ale Americii, pretinsa a fi reprezentant al finantatorului din Antigua - Indiile de Vest. Tot Ciomaga si Braescu i-au determinat pe aceiasi primari sa obtina, cu titlu de imprumut, inca 130.000 dolari, bani care au ajuns in conturile aceleiasi societati din Statele Unite ale Americii. Pentru obtinerea acestei sume, Constantin Schiopu, edilul-sef al comunei Ceahlau, a ipotecat un teren de 32,8 hectare pe care l-a scos abuziv din domeniul public al Primariei. Pana in prezent, spun politistii, nu a fost finantata nici o lucrare din cele preconizate, iar sumele de bani nu au fost returnate de catre societatea din strainatate. Autorii sunt cercetati in stare de libertate de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt, care urmeaza sa stabileasca despre ce sume in valuta este vorba si care este prejudiciul exact adus celor 5 Primarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.