Comisia parlamentara de control a activitatii SRI intentioneaza sa-l audieze pe directorul adjunct al SRI, Ionel Marin, despre care se spune ca ar fi cercetat penal in dosarul Revolutiei. Generalul Ionel Marin este acuzat ca, in seara de 21 decembrie
Comisia parlamentara de control a activitatii SRI intentioneaza sa-l audieze pe directorul adjunct al SRI, Ionel Marin, despre care se spune ca ar fi cercetat penal in dosarul Revolutiei. Generalul Ionel Marin este acuzat ca, in seara de 21 decembrie 1989, pe cand era capitan al UM 01064 si comandant al Regimentului 2 Mecanizat, a condus coloana de TAB-uri care a tras asupra bucurestenilor care s-au revoltat impotriva lui Ceausescu, in Piata Universitatii. S-ar parea ca dovezile, jurnalul de operatiuni al generalului Gheorghe Voinea, pe-atunci comandantul Armatei Intai, sunt la MApN si fac referire la faptul ca, atunci, unitatea sa a consumat peste 10.000 de cartuse. Daca probele aflate la MApN se vor dovedi reale, generalul Ionel Marin va fi nevoit sa demisioneze, pentru a fi pus la dispozitia Parchetului Militar Bucuresti.
Numele generalului Marin a fost mentionat, miercuri, de seful SRI, Radu Timofte, potrivit caruia "domnul Marin poate fi chemat la comisie in legatura cu acuzatiile care i se aduc". Timofte a precizat ca nu poate dispune efectuarea unei anchete, pentru ca directorul adjunct este numit printr-o hotarate a CSAT si ca este de competenta CSAT sau a Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI demararea unor astfel de cercetari.
Pe de alta parte, presedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI Radu Stroe (PNL) a declarat, tot miercuri, ca intentioneaza sa ia legatura cu Comisia de aparare, deoarece, in perioada din preajma Revolutiei, Ionel Marin lucra la MApN.
"Nu mi se pare firesc ca un director general adjunct al SRI sa fi fost implicat in evenimentele din 21-22 decembrie 1989, fie si numai daca a comandat niste unitati, fie si numai daca acea unitate a tras 10.000 de cartuse si nu a fost prins el", a spus Stroe precizand ca este o opinie personala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.