Premierul Calin Popescu Tariceanu face ce a facut si presedintele Basescu in septembrie anul trecut, cand a sfatuit companiile petroliere sa ieftineasca benzina. Tariceanu a discutat luni, la Viena, cu presedintele companiei OMV, Wolfgang Ruttenstorf

Premierul Calin Popescu Tariceanu face ce a facut si presedintele Basescu in septembrie anul trecut, cand a sfatuit companiile petroliere sa ieftineasca benzina. Tariceanu a discutat luni, la Viena, cu presedintele companiei OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, despre necesitatea ca pe viitor impactul cresterii preturilor la petrol si gaze sa se resimta intr-o masura atenuata la nivelul consumatorilor. Desi Petrom controleaza aproape integral resursele interne de titei, in contractul de privatizare a societatii nu este inclusa nici o clauza care sa ne puna la adapost de cresterea cotatiilor internationale ale titeiului. Altfel spus, OMV poate sa scumpeasca benzina de cate ori vrea, lucru demonstrat de altfel vara trecuta. Iar Tariceanu sau Basescu nu pot decat sa "roage" compania sa ieftineasca benzina.

Extinderea Petrom in regiune

Intors din vizita oficiala pe care a efectuat-o luni in Austria, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat seara, pe Aeroportul Henri Coanda, ca discutiile cu reprezentantii OMV (actionarul majoritar al companiei Petrom) s-au referit printre altele la planurile de extindere a Petrom in regiune. Premierul a precizat, citat de Mediafax, ca desi OMV este actionarul majoritar la Petrom, statul roman detine inca o participatie substantiala la compania petroliera si de aceea Guvernul de la Bucuresti este in mod justificat preocupat de evolutia companiei. OMV si-a declarat intentia de a transforma Petrom intr-o companie de interes regional, intr-un punct strategic al companiei atat pentru Europa de Sud-Est, cat si pentru Marea Neagra. Premierul a raspuns ca autoritatile romane doresc ca aceasta sa se dezvolte nu doar in Romania, ci si in regiune, in zona de interes economic a Romaniei, care cuprinde inclusiv bazinul Marii Negre.
"Am discutat si necesitatea ca Petrom sa tina cont de noile evolutii la petrol si gaze si de implicatiile lor sociale, astfel incat sa putem gandi pe viitor solutii care sa permita ca impactul cresterii acestor preturi sa se resimta intr-o masura atenuata la nivelul consumatorilor", a mai declarat premierul, citat de Mediafax.

Petrolistii, la Cotroceni

Pe fondul cresterii uriase a cotatiei internationale a titeiului, pana la recordul de 70,85 dolari pe baril, compania Petrom ajunsese anul trecut ca in numai trei luni, in intervalul iulie-septembrie, sa scumpeasca benzina cu peste 4.000 de lei pe litru, ajungand la peste 36.000 de lei/litrul. Pe fondul nemultumirilor in randul populatiei, presedintele Basescu a gasit de cuviinta sa iasa la rampa si sa sfatuiasca companiile petroliere sa "o lase mai moale" cu scumpirile. El a adunat atunci la Cotroceni pe reprezentantii companiilor Petrom-OMV, Lukoil, Rompetrol si RAFO, cerandu-le sa contribuie, prin politica de vanzari si de preturi, la indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior.

Incompetenta, cauza scumpirii gazelor din import

Romania plateste scump gazele naturale rusesti din cauza incompetentei celor care au negociat pretul, apreciaza 52% dintre romani, potrivit unui sondaj Insomar preluat de Rompres. 21% dintre cei chestionati cred ca Rusia vrea sa obtina un maxim de profit din vanzarea gazelor naturale, iar 18% sunt de parere ca de vina este situatia actuala a relatiilor dintre Romania si Rusia. Sondajul a fost efectuat in 40 de judete si in Capitala, in perioada 18-23 ianuarie, pe un esantion de 1.155 de persoane si a fost comandat de FSLI Petrom.

Vizita a premierului in Turcia

Premierul Calin Popescu Tariceanu efectueaza in perioada 1-2 februarie o vizita oficiala in Turcia, prima in calitate de premier al Romaniei, temele principale ale discutiilor fiind dezvoltarea relatiilor bilaterale, in special in domeniul economic si al cooperarii pe teme legate de energie.
Potrivit unui comunicat al Executivului, prima etapa a vizitei este Ankara, unde, pe 1 februarie, premierul va semna cu omologul sau, Recep Tayyip Erdogan, mai multe acorduri bilaterale in domeniul cooperarii economice, stiintifice si tehnice, sau prevenirii, limitarii si inlaturarii efectelor dezastrelor. In cea de-a doua zi a vizitei, seful Guvernului de la Bucuresti va participa la Istanbul la Forumul de afaceri romano-turc. Turcia ocupa locul al patrulea in total schimburilor economice ale Romaniei. Autoritatile de la Ankara au sustinut aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica, iar Romania ofera Turciei experienta sa acumulata in procesul de integrare europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.