Dupa un an de guvernare haotica, actuala Putere a descoperit, in cele din urma, faptul ca mediul de afaceri are nevoie de stabilitate si predictibilitate pentru a putea functiona in parametrii normali. In 2005 Codul fiscal a fost modificat de cinci o
Dupa un an de guvernare haotica, actuala Putere a descoperit, in cele din urma, faptul ca mediul de afaceri are nevoie de stabilitate si predictibilitate pentru a putea functiona in parametrii normali. In 2005 Codul fiscal a fost modificat de cinci ori, iar din august si pana in prezent, pe site-ul Ministerul Finantelor Publice, s-au vehiculat nenumarate noi formule si variante pentru Codul fiscal. Potrivit declaratiilor initiale ale guvernantilor, acest nou Cod fiscal ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2006. Ulterior, primul-ministru Tariceanu ne-a anuntat ca viitorul Cod fiscal va intra in vigoare dupa 6 luni de la aprobarea sa in Parlament, undeva in cursul anului acesta.
Acum, senatorul liberal Varujan Vosganian ne informeaza ca noul Cod fiscal va intra in vigoare abia de la 1 ianuarie 2007 pentru a asigura stabilitatea fiscala ceruta de mediul de afaceri. Probabil ca, in 2005 mediul de afaceri a cerut haos, iar Guvernul nu a facut altceva decat sa raspunda solicitarilor acestuia.
Cu toate acestea, cetatenii Romaniei vor fi afectati, cat de curand, de noua taxa, si anume taxa pe viciu. La sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul pachetului legilor pentru reforma in Sanatate, Guvernul a aprobat aceasta noua aberatie, de fapt o suprataxa a sistemului de impozitare. Executivul a stabilit ca isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru un pachet de legi incoerent, antisocial si lipsit de sustenabilitate, pentru a elimina orice forma de dezbatere si pentru a pune pumnul in gura Opozitiei. Guvernul spera ca taxa pe viciu sa poata fi aplicata de la 1 martie anul acesta. Mai mult, "Contabilul" de la Sanatate se asteapta ca in urma aplicarii ei bugetul de sanatate sa creasca cu 50 de milioane de euro in 2006 si cu 200 de milioane de euro in anul viitor.
Aceste fonduri nu sunt destinate finantarii unei campanii pentru descurajarea fumatului juvenil sau informarea populatiei asupra riscurilor mari pe care si le asuma fumand. Aceste fonduri sunt destinate acoperirii gaurilor provocate de cota unica. Ministrul Nicolaescu inventeaza suprataxe pentru a alimenta o structura nebugetara, asa-zisul Fond de Sanatate, pe care il va putea controla dupa bunul sau plac.
De fapt unii din actualii ministrii aplica un tipar comportamental patentat de oficialii cederisti in perioada 1996-2000. Fiecare ministru isi creeaza un fond special, pe care il alimenteaza prin diverse "taxe pe vicii", pentru ca ulterior sa utilizeze banul public discretionar, netransparent si complet ineficient. De altfel, ministrul Sanatatii uita faptul ca singurul act normativ care poate sa prevada noi taxe este Codul Fiscal.
Guvernul nu se opreste insa la "viciosii" societatii. Autoritatile s-au hotarat sa scoata bani si din piatra seaca, adica din buzunarele si asa goale ale pensionarilor. De anul viitor, peste 4,5 milioane de pensionari vor fi obligati sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate. Dupa ce au contribuit o viata la fondul de sanatate, pensionarii se vad obligati sa o faca din nou. Logica specialistilor Aliantei jigneste profund bunul simt. Este absolut imoral, dar si ineficient economic sa obligi pensionarii sa plateasca o asemenea "dijma". Suprataxa lui Nicolaescu se incadreaza cu succes in aceeasi strategie de conjunctura, impusa cu aroganta de actuala Putere.
Realitatea trista este ca actuala Putere nu are o viziune economica solida, care sa ghideze politicile publice pe termen mediu si lung. Dupa ce au vandut iluzii in campania electorala, reprezentantii PNL si PD au descoperit ca actul de guvernare reprezinta mai mult decat retorica politicianista. Economia nationala a ajuns sa fie gestionata in functie de interesele si pasiunile de moment.
Rezultatele economice slabe ale anului 2005, constructia bugetara fantezista pentru 2006 si ruperea acordului cu FMI sunt elementele care certifica incapacitatea guvernantilor de a elabora si implementa o strategie coerenta si eficienta pentru anii care urmeaza. Politica promovata de actualul Guvern PNL-PD pune in pericol procesul de integrare europeana. Anii post-aderare vor reprezenta un test foarte dificil pentru economia romaneasca, iar rezultatele acestui test vor determina evolutia societatii romanesti pentru o foarte lunga perioada de timp.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.