Presedintele american, George W. Bush, a sustinut aseara, incepand cu ora locala 21:00 (azi dimineata, 04:00, ora Romaniei) traditionalul discurs prezidential anual privind Starea natiunii, in cadrul caruia a anuntat orientarile generale ale politic
Presedintele american, George W. Bush, a sustinut aseara, incepand cu ora locala 21:00 (azi dimineata, 04:00, ora Romaniei) traditionalul discurs prezidential anual privind Starea natiunii, in cadrul caruia a anuntat orientarile generale ale politicii Statelor Unite pentru 2006. Potrivit Constitutiei americane, presedintele este obligat sa informeze Congresul cu privire la situatia tarii si proiectele viitoare; dar discursul privind Starea natiunii, transmis in direct la televiziune, a devenit, de asemenea, o metoda prin care seful Casei Albe ii poate convinge pe americani sa adere la viziunea sa politica. Anul acesta, momentul discursului a survenit pe un fond putin favorabil oratorului, in conditiile in care tot mai multi americani sunt nemultumiti de activitatea presedintelui, acesta beneficiind in prezent de sprijinul a cel mult 40 la suta din totalul electorilor, dupa cum rezulta din sondaje. Ieri, inainte de aparitia lui George W.Bush in fata celor doua Camere reunite ale Congresului, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan afirma ca presedintele urma sa avanseze "initiative curajoase". Expertii, insa, au receptat in mod reticent aceasta afirmatie, apreciind ca seful statului se va feri de propuneri hazardate, al caror eventual esec ar complica misiunea republicanilor la alegerile din noiembrie, pentru Camera reprezentantilor si, patial, pentru Senat. Chiar daca ipoteza unei victorii a democratilor nu este, deocamdata, o problema de actualitate, congresmenii republicani au suficiente motive de ingrijorare: eventualele consecinte electorale ale instabilitatii care persista in Irak, ale inculparii unor membri ai partidului, ale scandalului declansat pe marginea programului interceptarilor ilegale a telefoanelor, autorizat de presedinte.
Astfel, analistii considera ca, pentru a suplini abordarea evaziva a chestiunilor de politica externa, Bush se va axa pe problematica interna, spre exemplu pe propuneri in domeniul sanatatii, educatiei si al energiei si sa insiste asupra necesitatii de a pune capat dependentei petroliere. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.