Chiar in ziarul nostru de ieri atrageam atentia asupra pericolului pe care il prezinta modul defectuos in care functioneaza distributia de gaze naturale catre populatie. Din nefericire, la numai cateva ore de la inchiderea editiei ZIUA, un acciden
Chiar in ziarul nostru de ieri atrageam atentia asupra pericolului pe care il prezinta modul defectuos in care functioneaza distributia de gaze naturale catre populatie. Din nefericire, la numai cateva ore de la inchiderea editiei ZIUA, un accident de o amploare fara precedent a avut loc la Craiova, venind sa confirme, in chip nefericit, sumbrele noastre previziuni. Putin mai tarziu, in dupa-amiaza zilei de joi, un alt incendiu a izbucnit in judetul Arges la o statie de pompare a gazului, ce alimenteaza o fabrica de mase plastice din localitatea Smeura. Dupa toate probabilitatile, in acest caz, accidentul s-ar datora inghetarii gazelor, din cauza proastei lor calitati. Ceea ce este si mai grav, toate acestea se intampla in conditiile in care populatia este furata la factura, iar Romania importa cel mai scump gaz metan din Europa.
Doua deflagratii au zguduit Craiova
Doua explozii au avut loc, ieri, in decurs de o ora, intr-un cartier din Craiova, in urma carora o persoana a murit, alte trei fiind grav ranite. Potrivit primelor estimari, pagubele materiale sunt insemnate, peste o mie de apartamente fiind avariate, iar zeci de masini distruse. Prima deflagratie a avut loc in jurul orei 5.30, la un punct termic din cartierul Lapus - Arges, din municipiul Craiova, in urma careia o angajata de la punctul termic a decedat, iar un barbat care trecea prin zona a fost grav ranit, fiind dus la Spitalul de Urgenta din Craiova. Barbatul este in prezent internat in sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta, in coma de gradul patru, cu sanse minime de supravietuire.
Peste 1000 de apartamente avariate
In ciuda faptului ca, dupa prima explozie, in cartier au fost oprite gazele, presupunandu-se ca deflagratia a avut loc din cauza unei acumulari de gaze pe retea, in mai putin de o ora, o a doua explozie a avut loc intr-un bloc din apropierea punctului termic. In urma celei de-a doua deflagratii, doua persoane au fost grav ranite.
Potrivit viceprimarului Craiovei, Sorin Iordache, sapte echipe din care fac parte reprezentanti ai Primariei, ai Distrigaz Sud si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta merg din apartament in apartament pentru a evalua pagubele produse. Iordache a declarat ca locatarii care au avut de suferit de pe urma exploziei vor fi mutati, pentru cateva zile, in caminele unor scoli si licee din municipiu, cum ar fi Caminul Scolii Traian Demetrescu si Caminul Liceului Matei Basarab. Batranii si persoanele bolnave vor fi cazate in spitale din municipiu, alte doua sute de persoane vor fi cazate in doua pavilioane ale unitatilor militare din oras. In urma deflagratiilor au fost sparte geamurile mai multor clase de la Scoala Generala nr. 36, aflata in apropierea punctului termic, astfel ca s-a decis sistarea cursurilor pentru doua zile in aceasta institutie. De asemenea, si caminul de studenti nr. 10, aflat chiar langa punctul termic, a fost avariat, avand geamurile distruse la primele sase etaje. De asemenea, au fost contactate firmele care trebuie sa remedieze problemele din apartamentele afectate de explozii.
Ajutor de la Guvern
Guvernul a analizat ieri, la inceputul sedintei, situatia creata la Craiova in urma celor doua explozii din cartierul Lapus. Premierul Calin Popescu Tariceanu a decis sa se deplaseze in zona exploziei pentru a evalua pagubele. Totodata, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a aratat ca ieri, pana la ora 10.15, au fost reconectate la caldura majoritatea apartamentelor, cu exceptia a 270, urmand ca, pana astazi dimineata, sa fie reconectate si acestea.
De altfel, directorul Distrigaz Sud, Petre Ciocanescu, a declarat ca punctul termic din cartierul Lapus-Arges, unde s-a produs prima explozie, a fost initial centrala de gaze, si cel mai probabil exploziile s-au produs din cauza unor acumulari de gaze din canalele termice. Locuitorii din intreg cartierul Lapus-Arges au ramas fara energie termica, energie electrica si fara apa potabila. (M.V.R.)
Incendiu la o statie de gaz din Arges
Un incident grav a avut loc ieri dupa-amiaza si in localitatea Smeura din judetul Arges, o statie care alimenta cu gaze o parte din sat, dar si fabrica de mase plastice din aceeasi localitate, fiind cuprinsa de flacari. Focul a izbucnit in momentul in care un muncitor a incercat sa inlature un dop de gheata format pe coloana din cauza temperaturilor extrem de scazute. Pompierii, care au ajuns la locul incendiului in doar cateva minute, au declarat ca flacarile erau de aproape trei metri si ca ele au cuprins conductele de la statia de alimentare cu gaze in doar cateva secunde. Echipajele de pompieri au reusit sa stinga incendiul in aproximativ o jumatate de ora, dupa ce au racit initial conductele si au inchis apoi vanele. Cu toate ca in apropierea statiei de alimentare cu gaze se aflau si cateva case, nici o persoana nu a fost ranita. Pompierii au declansat o ancheta pentru stabilirea exacta a cauzelor producerii incendiului si valoarea pagubelor, pana in acest moment ei reusind sa constate doar ca de vina este muncitorul care a incercat sa elimine un dop de gheata de pe conducta, printr-o manevra neautorizata. (D.E.I.)
Pretul gazelor naturale nu o sa scada
El va creste in trimestrul doi, dar mai putin decat se preconizase
In aceste zile cu geruri cumplite, nu numai in tara, ci si in Europa si Rusia, lipsa gazelor s-a facut resimtita si in Romania. Reamintim, in tara se consuma aproximativ 18 miliarde metri cubi de gaz pe an, din care aproape 60% din productia interna, iar restul din import. Singurul exportator de gaze in Romania este concernul rus Gazprom. Procentajul se pastreaza si la stabilirea trimestriala a pretului pe care consumatorii il platesc pentru gaze. Pentru primul trimestru al acestui an, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a estimat un nivel al preturilor de import de 285 dolari/1000 mc si o proportie de 58% - gaz intern (care se comercializeaza cu 110 dolari/1000 mc), 42% - gaz rusesc. Estimarile se fac cu o luna si jumatate inainte ca preturile sa intre in vigoare. Din cauza problemelor Rusia-Ucraina, precum si a gerului, importurile in aceasta luna au fost sub cele estimate, ajungand la circa 36%. In mod normal, avand in vedere ca s-a consumat gaz mai ieftin, din tara, pretul pentru populatie ar trebui sa scada. "Pretul nu se va diminua, dar in al doilea trimestru este posibil sa creasca cu mai putin decat se preconiza", ne-a declarat Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN. El a precizat ca in trimestrul doi trebuie echilibrata balanta de import, ceea ce presupune ca se va importa aproximativ 47% din consumul de gaze. Din depozitele subterane nu se poate extrage la nesfarsit, iar Romgaz si Petrom si-au "fortat" sondele ca sa suplineasca lipsa importurilor din aceste zile, ceea ce face aproape imposibil un efort asemanator si in trimestrul doi. "Astfel de regularizari intre pretul estimat de ANRGN si cel real, cosul import/intern si cursul leu/dolar se fac trimestrial. Conform unor analize efectuate de ANRGN, in trimestrul doi al anului pretul gazelor la consumatorii captivi ar putea creste cu 10%. Totusi, avand in vedere toate elementele componente in estimarea pretului, care se va realiza in luna februarie pentru preturile din aprilie, mai si iunie, este posibil ca majorarea sa fie sub 10%", a mai spus Stefan Cosmeanu. (D.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.