Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) nu a reusit sa adopte miercuri seara o recomandare care cerea statelor membre ale Consiliului Europei sa condamne crimele regimurilor comuniste totalitare. De asemenea, documentul invita fostele t
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) nu a reusit sa adopte miercuri seara o recomandare care cerea statelor membre ale Consiliului Europei sa condamne crimele regimurilor comuniste totalitare. De asemenea, documentul invita fostele tari comuniste, toate membre ale organizatiei paneuropene - cu exceptia Belarusului - sa-si revizuiasca manualele scolare si sa ridice monumente in memoria victimelor. Cu toate ca numarul parlamentarilor care au votat in favoarea proiectului de rezolutie a fost mai mare decat al acelora care au votat impotriva sa, documentul a fost respins, intrucat nu a fost intrunita majoritatea de doua treimi. Astfel, dupa trei ore de dezbateri, 85 de deputati au votat in favoarea proiectului de rezolutie, 50 impotriva si 11 s-au abtinut. Ca o palida concesie, APCE a reusit sa adopte o rezolutie intitulata "Nevoia de condamnare a crimelor regimurilor totalitare comuniste". Rezolutia, avansata de parlamentarul suedez Goran Lindblad, nu are nici un efect practic - doar o recomandare APCE avand puterea de a impune guvernelor tarilor membre sa ia masuri pentru condamnarea crimelor comunismului.
Comunistii in piele de socialisti
Dezbaterea din plenul APCE de miercuri seara a fost una aprinsa, existand luari de pozitie in favoarea ideologiei comuniste, ca si impotriva acesteia. Desi rezolutia si recomandarea suedezului Lindblad au fost discutate si analizate in cadrul Comitetului pentru Afaceri Politice, grupul socialistilor din APCE a cerut, prin vocea deputatului spaniol de Puig, ca cele doua documente sa se reintoarca pentru a fi analizate inca o data in comitet. Grupul Socialist in ansamblul sau a fost cel care s-a opus cel mai vehement adoptarii proiectului de rezolutie, in vreme ce parlamentarii din tarile fostului spatiu sovietic s-au pronuntat in marea lor majoritate in favoarea adoptarii acestui proiect, in care vedeau o reparatie morala pentru crimele comise in timpul regimurilor comuniste.
Pe de alta parte, grupul Stangii Europene Unite a respins prin intermediul deputatului suedez Einarsson initiativa de condamnare a crimelor comunismului. Einarsson a sustinut ca "raportul nu face distinctia intre violarea drepturilor omului de catre regimuri etichetate ca fiind comuniste si comunismul ca miscare politica, care isi doreste o societate in care libertatea pentru fiecare este o preconditie pentru libertatea tuturor, dupa cum se arata in Manifestul Partidului Comunist din 1848. Comunismul inseamna multe, unele fiind contradictorii. In orice caz, si anti-comunismul este un animal ciudat". Impotriva recomandarii Lindblad a mai luat cuvantul deputatul grec comunist Kanelli, care a afirmat: "Nu este acceptabila egalizarea cuvantului comunism cu crima. Dragul meu coleg suedez Lindblad este un cowboy care trage gloante ideologice in indieni ideologici inventati. Daca vrei sa fii cowboy, trebuie sa porti cizme rosii, iar viitorul va fi mai democratic". Deputatul rus Ghennadi Ziuganov a afirmat ca "Thomas Mann a definit anti-comunismul ca fiind principala prostie a secolului 20" si a adaugat ca este "dezamagitor ca Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei se angajeaza intr-o astfel de prostie".
Jirinovski: "Comunistii au ucis milioane de oameni"
Nu au lipsit nici elementele de forta in aceasta dezbatere - deputatul rus Vladimir Jirinovski afirmand, in plenul APCE, ca "membri ai partidelor comuniste responsabili de atrocitati se afla inca in pozitii de conducere si nu permit realizarea reformelor". "Comunistii au ucis milioane de oameni. Ziuganov ar trebui judecat la Haga, nu Milosevici. Milosevici nu e o problema. Tot ceea ce s-a intamplat in Balcani s-a intamplat din cauza comunistilor", a afirmat deputatul rus, care a precizat ca va vota in favoarea rezolutiei. "Comunismul este o crima! Cer arestarea lui Ziuganov chiar aici, la sesiunea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei", a continuat Jirinovski, intr-o conferinta de presa desfasurata la Strasbourg. El a explicat ca Rusia nu vrea comunism si ca, de fapt, oligarhii rusi vor sa intimideze Occidentul si sa-l faca sa creada ca formatiunile ruse cu ideologie comunista incearca sa ajunga din nou la putere. Goran Lindblad si-a aparat proiectul afirmand ca "trebuie reamintit faptul ca regimuri comuniste sunt inca active in unele tari ale lumii. Trebuie sa avem aceasta dezbatere pentru a ne asigura ca Europa nu va mai repeta greselile din trecut. Regimurile comuniste pot fi definite in multe forme. Insa este esential ca nu exista dreptul de asociere si libertatea este inexistenta. Puterea este concentrata in mainile unui grup restrans de lideri, iar restul oamenilor nu mai conteaza. Sunt convins ca Consiliul Europei se va ridica in favoarea celor care au suferit sub aceste dictaturi teribile". "Nu condamnam filozofii comunisti, ci milioanele de morti", a declarat, la randul sau, parlamentarul ungar Zsolt Nemeth in cadrul dezbaterii.
Ce a vrut Lindblad
Proiectul respins miercuri seara recomanda statelor membre ale Consiliului Europei sa adopte o serie de masuri pentru condamnarea crimelor comunismului si pentru a impiedica pe viitor comiterea unor astfel de incalcari ale drepturilor omului. Statelor foste comuniste membre ale CoE li se recomanda sa infiinteze comitete alcatuite din experti independenti avand sarcina de a colecta informatii privind violarea drepturilor omului in cadrul regimurilor comuniste totalitare, avand in vedere colaborarea cu expertii CoE. De asemenea, statele foste comuniste urmau sa-si revizuiasca legislatia astfel incat sa coincida cu recomandarea Comitetului de Ministri al CoE in ceea ce priveste liberul acces la arhive. Consiliul Europei ar fi urmat sa recomande statelor membre si lansarea unei campanii de avertizare asupra crimelor comise de regimurile comuniste, in cadrul careia manualele scolare urmau sa fie revizuite, sa se introduca o zi dedicata comemorarii victimelor comunismului, sa fie infiintate muzee. "Lasati-ma sa dorm pana maine si voi relua lupta impotriva comunismului" - a spus Goran Lindblad in conferinta de presa ce a avut loc imediat dupa votul din plenul APCE. In pofida rezultatului, Lindblad a vorbit despre "o zi istorica", apreciind ca dezbaterea reprezinta un punct de plecare pentru alte initiative in acest sens si pentru o continuare a discutiilor pe aceasta tema. De altfel, in timpul dezbaterilor din plenul APCE, raportorul suedez remarca, nu fara ironie, cat de bine este ca fiecare parlamentar si-a putut spune liber si deschis punctul de vedere, indiferent de orientarea sa politica, lucru ce ar fi fost imposibil intr-un regim comunist.
Documentul intitulat "Nevoia unei condamnari a crimelor comunismului de catre comunitatea internationala" a fost prezentat de Lindblad comisiei politice a APCE in septembrie 2005. Acest document a provocat furia delegatiei ruse la APCE, deputatii comunisti apreciind in acel moment ca sustinatorii proiectului incercau sa rescrie istoria si sa declare ilegal regimul comunist din fosta URSS. Lindblad "este dentist! Ce stie el despre comunism?" - se intreba la acea vreme seful delegatiei ruse la APCE, Ghennadi Ziuganov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.