Bursa la termen din Sibiu reprezinta o alternativa tot mai cautata de cei care doresc sa isi inmulteasca in mod eficient banii, in conditiile scaderii drastice a dobanzilor, lichiditatea crescand constant, pragul de 20.000 contracte/zi urmand a fi at
Bursa la termen din Sibiu reprezinta o alternativa tot mai cautata de cei care doresc sa isi inmulteasca in mod eficient banii, in conditiile scaderii drastice a dobanzilor, lichiditatea crescand constant, pragul de 20.000 contracte/zi urmand a fi atins in curand.
"Argumentele cu care ne-am impus au fost in primul rand cele legate de diversitatea instrumentelor derivate oferite, contracte pe actiuni, pe valute si pe dobanda interbancara, precum si optiunile pe contracte futures. Castigul poate fi unul apreciabil in conditiile unui risc asumat pe masura. Dar pentru castiguri considerabile cati dintre noi nu ar risca, stiind ca sumele investite pot fi multiplicate de cateva ori in scurt timp. Nu trebuie uitat insa ca exista riscul ca sumele investite sa fie pierdute la fel de repede", precizeaza presedintele bursei, Teodor Ancuta.
Rolul esential in aceasta evolutie revine speculatorilor, adica acei investitori interesati fie de cumpararea, fie de vanzarea contractelor futures si options cu scopul obtinerii unor profituri cat mai mari. Lor li se adauga cei care realizeaza operatiuni de arbitraj.
"Arbitrajul presupune jocul la doua capete, adica investitii in doua piete unde se tranzactioneaza acelasi produs", explica Darius Cipariu, directorul general adjunct al bursei.
"Arbitrajorii cumpara acolo unde este mai ieftin si vand unde este mai scump. Un exemplu este cumpararea de actiuni la bursa de valori, care este mai ieftina, si vanzarea lor pe piata futures, pentru o scadenta mai indepartata, preturile fiind, de obicei, mai mari. La scadenta contractului futures preturile de pe cele doua piete sunt egale sau foarte apropiate, astfel incat lichidarea celor doua pozitii asigura arbitrajorului incasarea diferentei de pret", precizeaza un broker.
In piata de la Sibiu investitorii se pot proteja, de asemenea, impotriva riscului valutar, dar si a scaderilor de pret ale actiunilor la BVB. De exemplu, un investitor crede ca preturile actiunilor vor scadea pe termen mediu. El totusi doreste sa le pastreze pentru a incasa dividendele, ceea ce implica o operatiune de hedging, pentru care va vinde pe piata futures un numar de contracte echivalent cu cel al actiunilor detinute. Daca pretul actiunilor va scadea, el va pierde pe piata spot, dar va castiga pe futures, eliminand astfel riscurile.
"In conditiile in care piata derivatelor ofera investitorilor posibilitati de hedging, nu se mai pot repeta situatii precum cea 1997, cand pe fondul scaderii cotatiilor actiunilor cu aproape 90% si al deprecierii puternice a leului, s-au pierdut sume fabuloase", afirma Ancuta.
Piata sibiana ofera si o alta sursa cu un potential mare de castig, optiunile CALL sau PUT, care dau dreptul de a cumpara sau vinde la un pret stabilit, indiferent de evolutia viitoare a pietei, prin plata unei prime. "Marele avantaj deriva din posibilitatea de a urmari evolutia pietei si a actiona doar cand aceasta este favorabila. Riscurile sunt astfel mult mai mici decat cele ale contractelor futures", precizeaza Radu Luca, economist al bursei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.