In a€™86, profesorul roman Gheorghe Benga identifica proteina care transporta apa prin organismul uman. Sapte ani mai tarziu, aceeasi proteina, de data asta descoperita de un american, ii aducea acestuia din urma Premiul Nobel. Acum profeso
In a€™86, profesorul roman Gheorghe Benga identifica proteina care transporta apa prin organismul uman. Sapte ani mai tarziu, aceeasi proteina, de data asta descoperita de un american, ii aducea acestuia din urma Premiul Nobel. Acum profesorul roman se lupta pentru recunoasterea morala a descoperirii sale.


Profesorul roman Gheorghe Benga a trecut pe langa Premiul Nobel. Acesta impreuna cu colaboratorii sai au demonstrat clar pentru prima data prezenta si localizarea unei proteine canal pentru apa (Aquaporina1) in membrana celulei rosii sangvine umane. Descoperirea lui Benga din 1986 a fost ""furata"" de americanul Peter Agre, care in 2003 a luat Premiul Nobel pentru chimie fix pe aceasta tema. In prezent, profesorul duce o lupta apriga pentru recunoasterea descoperirii. ""Nu urmaresc nici un drept material, ci doar recunoasterea morala. Mai mult, recunoasterea ar duce la trecerea in istoria stiintei a acestei descoperiri ca apartinand unui roman, nu unui american"", a explicat Gheorghe Benga. Aceasta proteina-canal are un rol foarte important in transportul si filtrarea apei din organism. ""Cat de curand vom auzi de un alt Premiu Nobel acordat pentru descoperirea tratamentului pentru bolile provocate de blocarea acestei proteine-canal"", a explicat Gheorghe Benga.
PETITIE. La scurt timp dupa ce a fost omis de la Premiul Nobel, profesorul, impreuna cu colaboratorii sai, a realizat o petitie privind prioritatea descoperirii, pe care au trimis-o Comitetului Nobel Stockholm - Suedia, Comunitatii Academice, Stiintifice Mass-Media din intreaga lume, precum si tuturor autoritatilor din Romania. Petitia are peste 4.200 de semnaturi de sprijin de la membri ai comunitatii academice si stiintifice din 40 de tari.
RECUNOASTERE. Gheorghe Benga a primit Medalia de Aur pentru prezentarea Aquaporinei la cel de-al treilea Congres de Stiinta de la Constanta. Vasile Candea, presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, a inmanat medalia profesorului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.