Peste zece la suta din populatia tarii isi plateste factura de incalzire cu ajutorul statului, aproape un sfert dintre beneficiari locuind in Bucuresti, orasul cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din tara. Potrivit statisticilor Ministerului Mun

Peste zece la suta din populatia tarii isi plateste factura de incalzire cu ajutorul statului, aproape un sfert dintre beneficiari locuind in Bucuresti, orasul cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din tara. Potrivit statisticilor Ministerului Muncii, la data de 31 decembrie 2005, peste 1.050.000 de familii primeau ajutoare de la stat pentru a acoperi factura la incalzire. Acestora li se adauga alte aproape 500.000 de familii si persoane singure si fara venituri, beneficiari ai Legii privind venitul minim garantat.
Jumatate dintre beneficiari primesc ajutoare pentru incalzirea locuintei in sistemul centralizat, iar 550.000 primesc ajutoare pentru incalzirea cu gaze naturale.
De ajutor pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri beneficiaza doar familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutor social in conditiile prevazute de Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, adica peste 500.000 de persoane.
Beneficiarii acestor ajutoare sunt familii a caror venituri nu depasesc 310 lei pe luna (3.100.000 lei vechi), potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 5/2003, care modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului 55/2004.

Momentan, nu vor fi majorate ajutoarele

Potrivit Ministerului Muncii, in Bucuresti numarul de ajutoare acordat de stat la data de 9 ianuarie 2006 era de aproximativ 112.700, dintre care in jur de 93.700 ajutoare pentru energie termica si circa 19.000 ajutoare pentru gaze naturale.
Cuantumul ajutoarelor pentru incalzirea locuintei se actualizeaza prin hotarare a Guvernului, in raport cu evolutia preturilor. Potrivit Ministerului Muncii, o majorare nu este luata in calcul la ora actuala, desi Termoelectrica a solicitat majorarea pretului de livrare a energiei termice, la nivel national.
"Acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece reprezinta o masura importanta de protectie sociala a categoriilor defavorizate ale populatiei, in scopul degrevarii bugetelor de familie de efortul platii cheltuielilor crescute, in aceasta perioada, de intretinere a locuintei. Momentan nu se impune majorarea acestor ajutoare", se arata intr-o informare a Ministerului Muncii.
Potrivit estimarilor guvernamentale, aproximativ 1.600.000 de familii si persoane singure primesc ajutoare financiare care sa acopere facturile pentru toate sistemele de incalzire.
Efortul bugetar estimat pentru sezonul rece 2005-2006 este de aproximativ 4.350 miliarde lei vechi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.