Fiind situata la o altitudine de 1.450 de metri, Paltinisul este cea mai inalta statiune din Romania. In clipa de fata, doar doua partii sunt in stare de functionare, Oncesti 1 beneficiind chiar si de instalatie de nocturna. Cea mai veche stati

Fiind situata la o altitudine de 1.450 de metri, Paltinisul este cea mai inalta statiune din Romania. In clipa de fata, doar doua partii sunt in stare de functionare, Oncesti 1 beneficiind chiar si de instalatie de nocturna.

Cea mai veche statiune montana din Romania se gaseste la Paltinis. Ascunsa printre brazii care imbraca versantul nord-estic al Muntilor Cindrel, din Carpatii Meridionali, localitatea este legata de Sibiu printr-un drum care serpuieste printre munti. Sunt 30 de kilometri, dar soseaua este plina de gropi, astfel ca distanta se parcurge cam intr-o ora.
PEISAJ. La iesirea din Sibiu nimeresti pe un drum care merge paralel cu un tramvai vechi ce face legatura cu un sat din apropiere. Mai tarziu, inainte de a intra pe serpentine, incep sa apara si gropile, iar soseaua se stramteaza tot mai mult. Zapada nu lipseste, iar pe marginea drumului sunt o gramada de sibieni care au iesit la un gratar. Miroase a mititei si fripturi. Masina tot urca, dar la un moment incepi sa te intrebi unde este ascuns Paltinisul. Nu vezi decat zapada, iar undeva in stanga sta creasta Muntilor Fagaras. Dupa ce ai ametit de la atatea viraje, gasesti pe cineva cu schiurile in spate. Invariabil, il intrebi unde este partia. ""Mergeti pana se termina drumul asta si in capat gasiti telescaunul si partia"", te lamureste un ardelean molcom.
STOP. Are dreptate. Drumul ce vine de la Sibiu se opreste chiar la partia Oncesti. La telescaun e lume multa, iar pana iti vine randul sa urci dureaza cam 30 de minute. Pretul unei calatorii pana sus este de 4 RON, iar cine nu coboara pe schiuri mai trebuie sa scoata din buzunar inca 3 lei grei. Pana la statia superioara faci doar cateva minute, asa ca nu prea ai timp sa ingheti. Odata ajuns sus, nu ai altceva de facut decat sa alegi pe care pista sa cobori, Oncesti 1 sau Oncesti 2. Ambele au insa acelasi punct de sosire, langa statia de telescaun.

ISTORIC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.