Copiii sunt primele victime ale virusului H5N1, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar pandemia de gripa aviara nu mai este o problema de a fi sau a nu fi, ci de cand va fi. Reprezentantii a peste o suta de tari si organizatii inter

Copiii sunt primele victime ale virusului H5N1, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar pandemia de gripa aviara nu mai este o problema de a fi sau a nu fi, ci de cand va fi.

Reprezentantii a peste o suta de tari si organizatii internationale
s-au intalnit la Beijing pentru a aduna suma de 1,5 miliarde de dolari, costul estimativ al primei ofensive mondiale din razboiul contra gripei aviare. Cooperarea internationala este mai mult decat necesara, mai ales ca multe dintre tarile atinse de virusul H5N1 sunt tari sarace, ceea ce le impiedica sa ia masuri prin care sa fie stavilit pericolul. Aceasta intalnire internationala are loc dupa confirmarea celui de-al patrulea deces in Turcia din cauza virusului H5N1.
EDUCATIE. In cadrul intalnirii de la Beijing, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca mai ales copiii sunt victime ale gripei aviare si ar trebui educati in ceea ce priveste comportamentul pentru a reduce pericolul. Constatam ca un numar disproportionat de copii, dar si de femei sunt printre cele 150 de persoane contaminate pana acum cu virusul H5N1 al gripei aviare, a remarcat responsabilul OMS cu lupta impotriva pandemiilor, doctorul Margaret Chan. Majoritatea persoanelor contaminate cu H5N1 locuiesc in zone rurale sarace, unde copiii muncesc in gospodarii, inclusiv in grajduri si cotete de pasari, subliniaza doctorul Chan. De asemenea, pentru copii, animalele sunt adesea ""jucarii"". Iar in timpul acestui joc, copiii sunt expusi prafului si chiar dejectiilor de la pasarile contaminate. Cele patru persoane decedate in Turcia din cauza virusului sunt copii sau adolescenti. Ultima victima, Fatma Ozcan, de 16 ani, a murit dupa ce a preparat o pasare pentru masa de Anul Nou. Fratele ei mai mic (in varsta de 5 ani), este spitalizat in stare critica.
STATISTICI. Potrivit OMS, din 2003 cand a fost izolat in Asia de sud-est, virusul H5N1 a omorat 78 de persoane. Apoi s-a extins in Europa prin intermediul pasarilor migratoare, iar specialistii se tem ca virusul va ocupa in acelasi mod Africa si America de Sud, patrunzand pe toate continentele.

DETECTARE RAPIDA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.