Justitia romaneasca risca sa ajunga intr-un impas din cauza politicii practicate in materia admiterii in magistratura, au avertizat ieri reprezentantii Institutului National al Magistraturii (INM), la finalul analizei activitatii acestei institutii i
Justitia romaneasca risca sa ajunga intr-un impas din cauza politicii practicate in materia admiterii in magistratura, au avertizat ieri reprezentantii Institutului National al Magistraturii (INM), la finalul analizei activitatii acestei institutii in anul 2005.
Seful INM, Mihai Selegean, a apreciat ca absolventii acestui institut promotiile 2006 si 2007 risca sa nu mai aiba locuri de munca in justitie, ca judecatori si procurori, deoarece toate posturile se vor ocupa pana atunci. Cum? Prin alte doua modalitati de acces in magistratura: concursul pentru cei cu 5 ani vechime in activitatea juridica si concursul pe baza de interviu. Aceste doua modalitati au devenit regula, desi ar trebui sa fie exceptia, au apreciat reprezentantii INM si invitatii lor. REFORMA SCHIOAPA. Magistratul Marin Voicu, fost judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a apreciat ca nevoia imperioasa de judecatori si procurori are drept ""cauza esentiala disponibilizarea magistratilor prin noile texte de lege"" ale reformei. El a sustinut ca principala forma de formare a procurorilor si judecatorilor trebuie sa ramana INM. ""Solutia proasta este cea care o vedem, este dinamita curata sa sacrifici calitatea"", a spus fostul magistrat CEDO. Concluzia a fost ca modificarile legislative in acest sens trebuiau insotite de o politica de personal pe termen mediu si lung. Cei care fac planurile de reforma trebuie sa tina seama de faptul ca ""INM este avangarda reformei"", pentru ca aici se formeaza judecatorii gata sa intre in Europa. Statul roman ar trebui sa cheltuiasca cu specializarea magistratilor mai mult decat 24,37 euro, cat s-a consumat anul trecut pe cap de magistrat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.