Preluarea presedintiei rotative a Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2006 a insemnat pentru Austria si mostenirea programelor anterioare, printre care cele mai importante sunt legate de extindere si relatii externe. Prioritatea, releva Euractiv,

Preluarea presedintiei rotative a Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2006 a insemnat pentru Austria si mostenirea programelor anterioare, printre care cele mai importante sunt legate de extindere si relatii externe. Prioritatea, releva Euractiv, vor fi Balcanii occidentali. Turcia va fi insa si ea o problema de neocolit.

Romania si Bulgaria

Pentru a doua oara de la aderarea sa din 1995, Austria preia presedintia Uniunii Europene. In tot acest interval, tara s-a facut remarcata prin scepticismul si negativismul cu care priveste procesul de extindere a Uniunii, si si-a atras o multime de critici din aceasta cauza...
In ceea ce priveste relatiile externe si extinderea, principalul obiectiv al cancelarului Schussel va fi regiunea Balcanilor occidentali. In acest sens, Viena se va stradui sa ofere ''o perspectiva europeana clara tarilor din Europa de Sud-Est, in conformitate cu agenda de la Tessaloniq a Uniunii''.
Tot sub presedintia austriaca, Comisia Europeana urmeaza sa prezinte, in aprilie sau mai, rapoartele de monitorizare pentru Romania si Bulgaria in vederea aderarii la Uniune. Pe baza acestor rapoarte, Austria va putea fie sa propuna Consiliului pregatirea aderarii celor doua tari la 1 ianuarie 2007, fie sa amane aderarea cu un an, daca pregatirile de aderare vor fi considerate incomplete pentru anumite domenii cheie. Acest proces de examinare va trebui sa continuie in 2006 cu Croatia si Turcia.
''Romania si Bulgaria trebuie sa poata adera la UE in 2007, 2008 sau mai tarziu, in timp ce aderarea Croatiei si a Macedoniei este prevazuta sa aiba loc imediat dupa aceea'', a declarat cancelarul Wolfgang Schussel.

Problema Turciei

Austriecii privesc cu o foarte mare ostilitate ideea aderarii Turciei la Uniune. Din aceasta cauza, misiunea lui Schussel de a gasi o cale de discutie amiabila cu Ankara se anunta extrem de delicata. Turcia spera la deschiderea catorva capitole de negocieri pentru urmatoarele sase luni de zile, insa Viena a lasat sa se inteleaga ca ar putea amana negocierile pentru semestrul urmator.
''Este inca mult prea devereme pentru a evalua daca va fi posibila deschiderea negocierilor pe un capitol sau altul inca din primul semestru al anului in curs'', a indicat ministrul austriac de Externe, Ursula Plassnik. Conform unui studiu recent al Eurobarometru, Turcia beneficiaza de o sustinere de numai 10% in randurile austriecilor, pe cand la nivelul UE procentul sustinatorilor se ridica la 41%. Printre austrieci, principalul motiv de respingere a Ankarei (73%) este reprezentat de diferentele culturale.
In context, Schussel a declarat ca negocierile cu Turcia vor trebui demarate intr-o maniera profesionista. Potrivit acestuia, procesul de negociere va fi unul extrem de ''dificil''. Cu toate ca autoritatile turce vorbesc despre progresele impresionante realizate de Ankara in ultima vreme, Bruxellesul ramane reticent.
Iar una dintre problemele spinoase care impiedica avansarea discutiilor cu Turcia este cea legata de semnarea Tratatului de Uniune Vamala cu noile state ale UE, inclusiv Ciprul, pe care aceasta nu il recunoaste. Karel De Gucht, ministrul belgian al Afacerilor Externe declara ca, in mod evident, chestiunea Ciprului nu va impiedica deschiderea negocierilor cu Turcia, insa in mod sigur va bloca aderarea Turciei, indiferent de rezulatatul acestor negocieri.
''Suntem foarte severi pentru moment si nu vom mai fi la fel de indulgenti precum am fost'', a declarat la randul sau ministrul de Externe al Olandei, Bernard Bot.

Evenimente gazduite de Viena

Austria va gazdui pe perioada mandatului sau o serie de evenimente ce se anunta extrem de importante. Printre acestea se numara:
- Summitul UE-America latina si Caraibe (ALC) in luna mai
- Summitul UE-Rusia, tot in luna mai
- Summitul UE-Statele Unite, in iunie
- Summitul UE-Canada
- Reuniunea Consiliului de cooperare UE-Ucraina
- Reuniunea de pregatire a summitului UE-ASEM
- Reuniunea prezidentiala UE-Japonia
- Reuniunea privind respectarea drepturilor omului, UE-China, in luna mai


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.