Am vrea sa-l ajutam pe Adrian Nastase. Ne pare un personaj din ce in ce mai trist, din ce in ce mai debusolat, o victima a propriilor ambitii.
De cand a aparut scandalul matusii, nimeni nu i-a luat apararea lui Adrian Nastase. Nici macar fostii
Am vrea sa-l ajutam pe Adrian Nastase. Ne pare un personaj din ce in ce mai trist, din ce in ce mai debusolat, o victima a propriilor ambitii.
De cand a aparut scandalul matusii, nimeni nu i-a luat apararea lui Adrian Nastase. Nici macar fostii lui tovarasi de partid pe care i-a facut peste noapte oameni puternici, desi nu se calificau prin nimic. Nici macar domnul Geoana, cel care trebuie sa dea semnalul ca PSD este puternic si isi protejeaza oamenii pentru a nu-i lasa prada dezertarilor de orice fel. Nici un ziarist care altadata ar fi considerat "matusa" un atac murdar nu a avut vreun cuvant bun despre dl. Nastase.
In loc de victima, dl. Nastase a ajuns dusmanul public numarul 1. Si cel mai trist lucru pentru el, a ajuns singur. Nimeni nu mai vrea sa-i fie avocat.
Peste toate acestea, presa a declansat o competitie de identificare a matusilor, fara a se apleca asupra mecanismelor din spatele acestui scandal, asupra mecanismelor puterii pe care si-au dorit-o atat de fierbinte dl. Nastase si apropiatii sai.
Nimeni nu spune ca Adrian Nastase a fost cel care a legiferat declaratia de avere obligatorie pentru demnitari, datorita careia a ajuns astazi izolat.
Nimeni nu spune ca daca matusa lui Nastase nu ar fi aparut, presa s-ar fi ocupat de alte "matusi", mai mici, dar la fel de imorale.
Nimeni nu spune ca reactiile domnului Nastase par a avea o premisa psihologica de tipul "doar pentru un milion de para faceti atata gat? Pai daca v-as spune totul despre toti, ati iesi in strada". Si probabil lui Nastase i se pare putin un milion de dolari, i se pare nedrept sa fie acuzat pentru o suma "derizorie". Probabil i s-a parut ca nimeni nu va observa un mic milion. Pentru un om care vede Romania prin statistici, grafice si mai ales prin referentialele celor apropiati, diferenta dintre un milion de dolari si salariul mediu pe economie este exprimata in procente seci, nu in numarul de paini si penare.
Nimeni nu vede ca matusa dlui. Nastase a facut tranzactiile in 1999, cand PSD se afla in opozitie. Deci ca dl. Nastase nu a beneficiat financiar deloc in timpul cat a fost premier (asa ar fi putut sa spuna la conferinta de presa). Ar fi trist sa aflam ca dl. Nastase are si "matusi" mai tinere si prospere.
Nimeni dintre cei ce cunosc fenomenul guvernarii 2001-2004 nu spune ca dl. Nastase s-a schimbat radical in 2003 si ca matusa din 1999 este ruda cu alegerile anticipate ce puteau avea loc in 2003.
Nimeni nu spune ca mass media deconteaza acum comportamentul unor oameni din jurul lui Nastase care se ocupau de presiuni inimaginabile.
Nimeni nu spune cate personaje din "lantul trofic Adrian Nastasei ar putea iesi la suprafata, deranjand partidele politice.
Nimeni nu se apleaca asupra altor "matusii de politicieni cu acribia cu care o investigheaza pe Tamara.
Nimeni nu stie cati bani are de fapt Adrian Nastase. Poate nici el insusi.
Ce a fost saptamana trecuta
Presedintele Basescu a prezidat sedinta Guvernului de saptamana trecuta. Cu o palma i-a "plesnit" pe ministri si cu cealalta i-a "mangaiat". Seful statului si-a reiterat concluzia ca actuala formula a Executivului este cea mai performanta dintre toate care au existat din 1991 incoace, dar a infierat grupurile de interese care ar colcai nu numai in jurul Ministerului Economiei si Comertului, ci si in jurul Ministerului Transporturilor. Acuzele repetate ale Presedintelui la adresa "grupurilor de interese" tind sa nu mai aiba nici un efect daca nu incep sa apara nume.
Premierul Tariceanu a dovedit o atitudine fara precedent atunci cand, luand-o in brate pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, a dat de pamant cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii si cu procurorii. Premierul i-a acuzat pe diriguitorii Justitiei ca, desi au toata libertatea necesara, nu misca mai nimic in lupta anticoruptie, ceea ce ar putea determina amanarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana pe termen nedefinit. Tariceanu i-a lovit cu biciul anticoruptie pe procurorul general si pe magistratii care dau drumul din puscarii criminalilor si l-a luat in brate pe noul sef al Departamentului National Anticoruptie, caruia i-a suflat din nou vant in pupa. Ciudatenia atitudinii premierului este ca, daca la Parchet exista dosare, la DNA sertarele sunt goale. Singura concluzie rezonabila este ca dl. Tariceanu incearca extinderea influentei sale asupra DNA.
Ce va fi
* Adrian Nastase va fi audiat in legatura cu mostenirile sotiei, la Departamentul National Anticoruptie;
* Ministrii Monica Macovei si Vasile Blaga dau din nou raportul catre U.E. in domeniile Justitiei si Afacerilor Interne;
* In aceasta saptamana se asteapta finalizarea pachetului de legi privind reforma in sanatate si in domeniul Strategiei nationale de securitate si aparare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.