Emirul Kuweitului, seicul Jaber al-Ahmad al-Sabah, a incetat ieri din viata, la varsta de 78 de ani, dupa o indelungata boala, a anuntat un comunicat al Curtii Regale. El s-a aflat la conducerea acestei tari mari producatoare de petrol din 31 decembr
Emirul Kuweitului, seicul Jaber al-Ahmad al-Sabah, a incetat ieri din viata, la varsta de 78 de ani, dupa o indelungata boala, a anuntat un comunicat al Curtii Regale. El s-a aflat la conducerea acestei tari mari producatoare de petrol din 31 decembrie 1977, fiind cel de-al 13-lea monarh dintr-o dinastie veche de 245 de ani.
Potrivit Constitutiei, printul mostenitor, seicul Saad al-Abdulla al-Sabah, 76 de ani, va deveni noul emir al Kuweitului, dar starea de sanatate a acestuia, relata corespondentul Reuters, este precara, motiv pentru care analistii politici se asteapta ca premierul Sabah al-Ahmad al-Sabah sa fie cel care va conduce efectiv tara, asa cum s-a intamplat si in ultimii patru ani. Kuweitul, membru fondator al OPEC, detine o zecime din rezervele mondiale de petrol si beneficiaza de unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume, in pofida faptului ca economia sa se bazeaza aproape exclusiv pe industria petroliera. Analisti locali si externi sunt preocupati de viitorul politicii noului emir in domeniul petrolier, dar oficiali kuweitieni, citati de BBC, au precizat ca nu va interveni nici o schimbare. "Politica in domeniul petrolier nu se va schimba. Sectorul este sub administrare normala, atat in privinta productiei, cat si a exporturilor. Mentinem extractia la 2,68 milioane de barili pe zi si vom continua cooperarea cu OPEC, atat in interesul productiei, cat si al exportului", a declarat telefonic, sub anonimat, un oficial citat de Reuters.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.