Personalitati de amploare ale culturii romane au primit marti seara premii simbolice din partea revistei "Cuvantul", intr-o ceremonie care a durat ceva mai mult de trei ore.
In acest an - al doilea dupa preluarea conducerii revistei de catre cr
Personalitati de amploare ale culturii romane au primit marti seara premii simbolice din partea revistei "Cuvantul", intr-o ceremonie care a durat ceva mai mult de trei ore.
In acest an - al doilea dupa preluarea conducerii revistei de catre criticul Mircea Martin, care a continuat traditia distinctiilor initiate de Radu G. Teposu - au fost stabilite 18 categorii de premii, fiecare fiind inmanat de castigatorul de anul trecut.
Categoria "Studii culturale" a avut patru castigatori pentru o singura carte: Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici si Ioan Stanomir, autori ai volumului "Explorari in comunismul romanesc" (vol. II, Editura Polirom), o analiza sinuoasa a genezei identitare a "omului nou" totalitar (primul volum a aparut in 2004, fiind precedat de "In cautarea comunismului pierdut", aparut la Paralela 45, si de "O lume disparuta", la Polirom; ultima aparitie din aceasta serie e programata pentru anul acesta).
La categoria "Istorie" au fost desemnati doi castigatori, Adrian Cioroianu, pentru cartea "Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc" (Curtea Veche), si Stelian Tanase, pentru "Clientii lu' tanti Varvara. Istorii clandestine" (Humanitas), o "poveste" fascinanta, rezultatul lecturii arhivelor Sigurantei, despre comunistii ilegalisti, hoti, vagabonzi si afaceristi. "Cartea lui Adrian Cioroianu este o carte fundamentala in ceea ce priveste studierea comunismului din Romania, cat despre cartea lui Stelian, dupa ce am citit-o, mi s-a facut frica. Pentru viata lui, caci el compromite comunismul asa cum nu a mai facut-o nimeni pana acum", a spus istoricul Marius Oprea, cel care le-a inmanat trofeele premiantilor.
La categoria "Politologie" a fost premiat Daniel Barbu, pentru cartea "Politica pentru barbari" (Nemira). La primirea trofeului, acesta a declarat ca el i-ar fi acordat premiul lui Vladimir Tismaneanu, nominalizat pentru volumul "Stalinism pentru eternitate".
Categoria "Filozofie" a fost reprezentata pe podium de Mircea Flonta pentru lucrarea "Kant in lumea lui si in cea de azi" (Polirom).
La sectiunea "Arte frumoase", premiul pentru "Arte plastice" i-a fost acordat lui Paul Gherasim, pentru expozitia sa de la Mogosoaia.
Cel care a luat premiul la categoria "Teatru" a fost actorul Victor Rebengiuc, nominalizat pentru rolurile "Tatal" din piesa "Sase personaje in cautarea unui autor" (Teatrul Bulandra, regia Liviu Ciulei), si "Profesorul Preobrajenski", in "Inima de caine" (Teatrul National din Bucuresti, regia Yuriy Kordonskiy).
La "Film", castigatoare a fost actrita Rodica Tapalaga, pentru rolul din filmul "Sistemul nervos", in regia lui Mircea Daneliuc.
Premiul pentru "Muzica clasica" i-a revenit dirijorului Cristian Mandeal pentru promovarea creatiei lui George Enescu, iar cel pentru jazz, pianistului Florin Raducanu (cel care a acompaniat muzical seara), pentru proiectul "Back to Bach".
La Sectiunea "Literatura", pentru "Debut" a fost premiata Anca Maria Mosora, autoarea romanului "Arhanghelii nu mor" (Humanitas), la Poezie, Nora Iuga, pentru volumul "Fetita cu o mie de riduri" (Cartea Romaneasca), iar la proza, Florina Ilis, pentru masivul roman "Cruciada copiilor" (Cartea Romaneasca).
La categoria "Critica si eseu", Livius Ciocarlie a primit premiul, acordat pentru "Batranete si moarte in mileniul trei" (Humanitas), din mainile criticului Virgil Podoaba.
Traducerile au avut doi castigatori, Mihai Nemes, traducatorul lui "Faust" de Goethe (Paralela 45), fiind post-mortem. Al doilea castigator a fost Bogdan Ghiu, "Istoria erotismului" de Georges Bataille (Editura Trei).
Ultima sectiune a premiilor, "Mass-media", a avut urmatorii castigatori: la categoria "Reviste culturale", revista "Lettre Internationale"; Emisiuni TV, "Profesionistii" Eugeniei Voda; Emisiuni radio, "Dictionar de literatura romana", realizator Eugen Lucan.
Au fost premiate si "Institutiile culturale", Colegiul Noua Europa primind trofeul inmanat de fondatorul acestuia, Andrei Plesu.
Au primit premii speciale Radio Romania Muzical si chimistul academician Ionel Haiduc pentru categoria "Stiinte". Premiul pentru "Mecenat in cultura" a fost acordat Alexandrion Group Romania, reprezentat de presedintele companiei - Nawaf Salameh.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.