Cand este o tara mai dependenta de alta furnizoare de energie? Cand plateste preturi preferentiale sau cand plateste pretul pietii? Spun aceasta pentru a sublinia ca dependenta este, in principiu, corolarul diviziunii muncii si specializarii. Aceasta
Cand este o tara mai dependenta de alta furnizoare de energie? Cand plateste preturi preferentiale sau cand plateste pretul pietii? Spun aceasta pentru a sublinia ca dependenta este, in principiu, corolarul diviziunii muncii si specializarii. Aceasta nu inseamna, insa, ca statele sa neglijeze aspectul strategic, posibilitatea ca o dependenta economica sa se transforme in una politica. Deocamdata, nu exista insa un risc acut ca dependenta Romaniei de livrarile de gaze rusesti sa duca la o vasalitate politica. Romania se afla intr-o situatie mai buna decat majoritatea tarilor europene importatoare: ea poate exista aproape doua luni in cazul intreruperii livrarilor rusesti de gaze, potrivit unui studiu difuzat de Hot News. In viitorii ani, insa, dependenta energetica a Romaniei de gazul sovietic va creste.
Sansele ca "descoperiri spectaculoase" sa modifice actuala tendinta de epuizare a resurselor de petrol si gaze ale Romaniei sunt practic reduse, iar a conta pe zacaminte masive in Marea Neagra, cum facea Ceausescu, constituie un act de naivitate.
Se pune insa si problema fluctuatiilor in alimentarea cu energie din import.
O prima masura pentru reducerea dependentei de fluctuatiile de productie ale furnizorului rus este stocarea gazelor naturale extrase in tara; depozitele subterane constituie un fel de tampon, inmagazinand gazele in anotimpul cald, eliberandu-le in cel rece. Numai ca stocarea gazelor ridica probleme tehnice aproape insurmontabile. Oricum, prima concluzie ramane marirea capacitatii depozitelor subterane de gaze.
A doua solutie este diversificarea surselor de importuri folosind vase si o tehnica sofisticata, numai ca transportul gazelor lichefiate ridica probleme dificile; se adauga riscurile create de contextul politico-militar actual in care se afla si Romania. Ramane alternativa unei noi conducte - evocata de premierul Tariceanu deunazi - care sa lege Romania, prin sistemul european de transport al gazelor, de zacamintele din Marea Nordului si din largul coastelor norvegiene.
O a treia solutie complementara este marirea capacitatii industriei de a exporta, pentru a acoperi factura in continua crestere (probabil) a importului de energie. Aceasta inseamna productivitate si creativitate. Altminteri, ne asteapta, pe termen mijlociu si lung, vremuri grele...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.