Gripa aviara nu i-a speriat pe turci, care sunt de ieri, pentru patru zile, in ""Kurban Bayram"" (Sarbatoarea sacrificiului). Conform traditiei, fiecare familie instarita de musulmani trebuie sa taie un animal - berbec, vitel, camila. Autorita
Gripa aviara nu i-a speriat pe turci, care sunt de ieri, pentru patru zile, in ""Kurban Bayram"" (Sarbatoarea sacrificiului). Conform traditiei, fiecare familie instarita de musulmani trebuie sa taie un animal - berbec, vitel, camila.


Autoritatile sanitare din Turcia au atras atentia ca gripa aviara se poate transmite si prin blanurile sau prin pieile animalelor care au stat la un loc cu pasarile bolnave de gripa sau au luat contact cu excrementele acestora. Sacrificarea animalelor pentru sarbatoare nu a fost insa restrictionata in nici un fel, desi autoritatile au recunoscut ca o buna parte din acestea provin din zonele in care a fost confirmata prezenta gripei aviare. S-a luat insa masura ca locurile special amenajate pentru sacrificare sa fie bine dezinfectate.
CENTRE SPECIALE. In Istanbul, de exemplu, potrivit site-ului turcesc www.ntvmsnbc.com, au fost infiintate sapte centre, in care animalele vor fi taiate numai de macelari. Fiecare centru are o capacitate de 350 de animale pe zi. Asta inseamna ca, in cele patru zile ale sarbatorii, in aceste centre pot fi sacrificate aproape 10.000 de animale, in conditiile in care orasul Istanbul are o populatie de peste 11 milioane de locuitori. Dar sa nu uitam ca, potrivit legilor Coranului, familiile sarace nu sunt obligate sa taie un animal, iar cele care nu dispun de destui bani se pot grupa cate patru pentru a cumpara un berbecut.
IN ROMANIA. ""In ciuda infiintarii acestor centre, e putin probabil ca nu vom mai vedea animale sacrificate in locuri neamenajate, cum s-a intamplat in fiecare an"", spune Mert Unlusan, unul dintre locuitorii Instanbulului. Musulmanii din Romania au facut si ei ieri sacrificii. In Bucuresti, animalele au fost taiate la geamia din Pieptanari.
La Constanta, unde traieste o importanta comunitate de musulmani, sacrificiul a inceput dupa slujba tinuta la moscheea Hunghyar de muftiul Yusuf Murat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.