Conducerea Politiei Romane si-a prezentat, in cursul zilei de ieri, bilantul activitatii pe anul 2005 in prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu si a premierului Calin Popescu Tariceanu.
Bomba acestei intalniri dintre mai marii tarii si
Conducerea Politiei Romane si-a prezentat, in cursul zilei de ieri, bilantul activitatii pe anul 2005 in prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu si a premierului Calin Popescu Tariceanu.
Bomba acestei intalniri dintre mai marii tarii si cei din Politia Romana si MAI a fost initiativa ca organele de cercetare penala sa-si mareasca prerogativele asupra suspectilor, in sensul extinderii termenului de retinere. Astfel, desi nu este clar cand au avut loc discutiile pe marginea acestei teme, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu au sustinut in declaratiile lor necesitatea extinderii termenului de retinere, pe care il poate impune Politia impotriva suspectilor, pana la 72 de ore! Numai ca pentru ca propunerea presedintelui, privind retinerea unei persoane timp de 72 de ore, sa poata fi aplicata ar trebui schimbata Constitutia Romaniei. Potrivit articolului 23, libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile, iar retinerea unei persoane nu poate depasi 24 de ore.
"Exemplul" UE
Cel care a deschis acest subiect a fost presedintele Basescu, care a tinut sa explice reprezentantilor presei prezenti la bilant ca tarile Uniunii Europene au posibilitatea de retinere a unui suspect mult mai mult decat in Romania si ca acest privilegiu este necesar in cazurile in care un individ banuit de comiterea unei infractiuni se afla retinut la celalalt capat al tarii fata de cei care doresc sa-l interogheze. Aceasta explicatie oarecum hilara a fost invocata de Basescu cu scopul de a pregati opinia publica pentru un iminent act normativ care va largi puterea Politiei.
La randul lui, premierul i-a asigurat pe reprezentantii Politiei Romane ca va sustine propunerile legislative privind cresterea duratei de retinere a persoanelor suspecte, extinderea competentelor politistilor in ceea ce priveste investigarea cazurilor de evaziune fiscala si suplimentarea numarului de procurori.
A fost limpede ca atat Basescu, cat si premierul Tariceanu au discutat politic pe marginea acestei teme, probabil la initiativa ministrului Vasile Blaga, un apropiat al presedintelui.
Acest aspect este de mult timp vizat de catre mai marii Politiei care au dorit sporirea puterii institutiei cu orice pret, chiar in detrimentul cetateanului pe care ar trebui sa-l apere. In prezent, Politia nu poate retine o persoana mai mult de 24 de ore si asta doar in cazul in care exista dubii cu privire la identitatea acesteia. Este limpede ca pentru actualii sefi din Politie initiativa legislativa care deja este aprobata de catre presedinte si premier este o imensa mina de aur pe care vor incerca sa o exploateze la maxim. Sunt binecunoscute cazurile de abuz ale ofiterilor si subofiterilor Politiei romane care au acuzat nefondat oameni nevinovati, au ordonat deschiderea focului impotriva unor inocenti si, mai mult, au abuzat cetateni in aresturile sectiilor de Politie.
Lupta impotriva drogurilor
Un alt aspect aflat pe agenda presedintelui a fost cel legat de stupefiante. "Drogurile pot afecta viitorul natiunii, Romania transformandu-se dintr-o tara de tranzit si intr-una de consum, unde tinerii sunt principalii afectati, iar Politia va trebui sa puna capat acestei situatii", i-a sfatuit pe politisti presedintele Basescu. "Am subliniat nevoia de a se da o lupta fara menajamente impotriva crimei organizate, in general, cu accent pe evaziunea fiscala, spalare de bani, trafic de fiinte umane si, in acelasi timp, am cerut Politiei o lupta fara menajamente impotriva consumului de droguri", a mai afirmat presedintele. Basescu a adaugat ca a plecat de la premisa ca Romania s-a transformat dintr-o tara de tranzit a drogurilor intr-un consumator, iar principala zona de populatie afectata de consumul de droguri este cea tanara. "Acest lucru inseamna o responsabilitate extraordinara pentru viitorul natiunii. Pe fondul unei reduceri a natalitatii, daca Politia nu va reusi sa stopeze distributia si consumul de droguri in Romania, exista riscul afectarii viitorului natiunii", a precizat presedintele.
La randul lui, premierul Calin Popescu Tariceanu a avut cateva obiective pentru lucratorii din Politia Romana: masinile second-hand si defrisarile. Tariceanu a cerut Politiei sa stopeze taierile ilegale de paduri, sa combata evaziunea fiscala din domeniul panificatiei si sa verifice importurile de autoturisme uzate, solicitand totodata o interventie ferma in cazul "gastilor si grupurilor" care stabilesc propriile legi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.