Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are de recuperat, de la peste 73.600 de datornici, creante in valoare de 12 miliarde de lei noi (peste 5 miliarde de dolari), preluate in perioada 1999-2005. Cea mai mare parte din aceasta va
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are de recuperat, de la peste 73.600 de datornici, creante in valoare de 12 miliarde de lei noi (peste 5 miliarde de dolari), preluate in perioada 1999-2005. Cea mai mare parte din aceasta valoare, respectiv 37%, o reprezinta sumele pe care AVAS va trebui sa le recupereze in contul a patru institutii de credit, respectiv fostele banci Bancorex si Banca Agricola, Banca Comerciala Romana-BCR si Casa de Economii si Consemnatiuni-CEC. Sumele provenite din executarea garantiilor de stat acordate pentru imprumuturile externe, emise de Ministerul Finantelor, reprezinta 24% din valoarea totala a creantelor care trebuie recuperate de AVAS. Restul de pana la 5 miliarde de dolari este acoperit de datoriile societatilor la Casa de Asigurari de Sanatate preluate de Autoritate, care reprezinta 20% din totalul sumelor de recuperat, datoriile comerciale ale societatilor catre companiile de utilitati, respectiv Distrigaz Sud si Nord - 5%, Electrica Banat si Dobrogea - 2%, Electrica Oltenia si Moldova - 1% si datoriile fostei Companii de Petrol si Gaze (11%). Pentru recuperarea acestor datorii, AVAS a initiat, anul trecut, procedurile de executare silita in cazul a 56.000 de datornici si a poprit conturile bancare a peste 9700 de firme. Sumele incasate ca urmare a popririlor instituite au depasit, anul trecut, 142 milioane de lei noi. Potrivit datelor preliminate ale AVAS, valorificarea de active (bancare, creante comerciale, creante preluate de la Ministerul Finantelor Publice sau de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate) a adus institutiei, in 2005, venituri de 427 milioane lei, mai mult cu 24,1% fata de suma bugetata. De altfel, cea mai mare parte din cele peste 700 de milioane de lei noi cat au reprezentat veniturile obtinute de AVAS anul trecut provine din activitatea de valorificare a activelor. Ponderea veniturilor din privatizare si administrarea participatiilor statului a scazut in 2005, valoarea acestora ajungand la 280,5 milioane de lei. Cheltuielile institutiei au totalizat 93,3 milioane de lei, din care sumele cu personalul au reprezentat mai mult de jumatate. Institutia s-a angajat, prin bugetul din 2006, sa valorifice creante in valoare de 170 de milioane de lei.
AVAS mai are de vandut 532 de firme
Portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cuprindea, in decembrie 2005, 1097 de firme, din care mai mult de jumatate nu mai pot fi privatizate si care se afla in lichidare, in dizolvare sau nu au activitate. Cat priveste cele 532 de societati privatizabile, AVAS mai detine participatii majoritare la 93 dintre acestea (din care 28 sunt firme mari, 26 mijlocii si 39 de intreprinderi mici) si pachete de actiuni mai mici de 50% la 439. Institutia va incerca sa privatizeze firmele utilizand diverse metode, de la negocieri directe la licitatii cu strigare sau utilizand prevederile specifice pietei de capital.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.