Casele teritoriale de pensii vor prelua datele din carnetele de munca ale asiguratilor, pentru perioada de cotizare anterioara datei de 1 aprilie 2001, potrivit unei Hotarari aprobate de Executiv.
Astfel, persoanele fizice si juridice care det

Casele teritoriale de pensii vor prelua datele din carnetele de munca ale asiguratilor, pentru perioada de cotizare anterioara datei de 1 aprilie 2001, potrivit unei Hotarari aprobate de Executiv.
Astfel, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza carnete de munca sunt obligate sa puna aceste documente la dispozitia casei teritoriale de pensii pe a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul. Carnetele de munca trebuie sa fie completate cu toate inscrisurile pana la data de 1 aprilie 2001 si sa fie certificate de autoritatile abilitate.

Documentul este predat detinatorilor

Potrivit actului normativ, carnetele de munca vor fi insotite de copia actului de identitate al titularului, din care sa rezulte codul numeric personal. Dupa incheierea operatiunii de inregistrare a datelor, carnetele de munca, in original, se predau detinatorilor.
Procesul de inregistrare a carnetelor de munca va conduce la preluarea in baza de date a Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale a stagiilor de cotizare si, implicit, va pune la dispozitia asiguratilor, anterior pensionarii, informatiile referitoare la stagiile ce vor fi luate in calcul la stabilirea pensiei.
In prezent, numarul carnetelor de munca existent pe piata muncii este de aproximativ 7.083.000. Se preconizeaza ca operatiunea de preluare a datelor sa se desfasoare pe o perioada de doi ani, incepand cu anul 2006.
Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale este autorizata sa contracteze servicii ce urmeaza a fi prestate de catre Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale. Recenta Hotarare de Guvern propune ca, de anul viitor, salariati selectionati din randul persoanelor care au lucrat la recalculare sa preia datele din carnetele de munca ale asiguratilor pentru perioadele de cotizare anterioare datei de 1 aprilie 2001. Se are in vedere si utilizarea infrastructurii (spatii, mobilier, cablaje pentru reteaua de calculatoare), precum si a echipamentelor folosite, in prezent, de casele teritoriale de pensii pentru efectuarea operatiunii de recalculare a pensiilor.
Fondurile necesare aplicarii prevederilor Hotararii se estimeaza a fi de circa 17,28 milioane RON in anul 2006 si de circa 18,1 milioane RON in anul 2007. Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale va suporta integral, din bugetul asigurarilor sociale de stat, costurile aferente tuturor serviciilor efectuate de catre Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale, inclusiv cheltuielile de regie generala ale acestuia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.