2005 a adus cea mai buna veste posibila pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii: dupa doi ani de controverse internationale, Ucraina a anuntat oficial abandonarea construirii Canalului Bistroe.
Considerat un proiect ucigas pentru Delta, Bis
2005 a adus cea mai buna veste posibila pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii: dupa doi ani de controverse internationale, Ucraina a anuntat oficial abandonarea construirii Canalului Bistroe.
Considerat un proiect ucigas pentru Delta, Bistroe a atras critici dintre cele mai dure la adresa Kievului si a condus, intre altele, la sistarea granturilor acordate Ucrainei de prestigioasa Conventie Ramsar. GUVERNATORUL-GUNOIER. In plan intern, controversele au fost mult mai numeroase. Totul a inceput in ianuarie cu zvonurile privind schimbarea din functie a guvernatorului Virgil Munteanu. Succesele profesionale ale acestuia si renumele de care se bucura in randul specialistilor internationali nu au contat pentru ministrul Mediului, Sulfina Barbu, care l-a numit la conducerea Administratiei Rezervatiei pe administratorul unei firme de salubritate din Tulcea. Multe decizii luate de Paul Cononov, poreclit ""Guvernatorul-gunoier"", au fost controversate: s-a dat liber la pescuit in plina prohibitie, resursa piscicola a fost trecuta din administrarea ARBDD in cea a altei institutii, reconstructia ecologica a fost abandonata, sezonul de vanatoare a fost deschis cand plana pericolul izbucnirii gripei aviare, care a si fost confirmata. CONCESIUNILE. S-au incheiat si ultimele procese in care era atacata legitimitatea concesionarilor, iar deciziile instantelor au aratat un singur lucru: intreaga procedura a fost corecta. Si nenumaratele controale venite de la Bucuresti, atat de la Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii, cat si de la institutii financiare, pentru a analiza contractele, au ajuns la aceeasi concluzie. Promisiunile electorale ale Aliantei D.A. (""Va dam Delta inapoi!"") au ramas astfel fara acoperire. In prezent se incearca introducerea unor asociatii de pescari in zonele neconcesionate, insa autoritatile nu stiu foarte clar cum se va realiza acest lucru. Un ordin de prohibitie la mai multe specii de peste, eliberat in vara, a fost suspendat de Justitie la scurt timp, cauza urmand a fi judecata in prima parte a lui 2006.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.