SUA renunta la Abu Ghraib
Autoritatile americane vor desfiinta centrul de detentie de la Abu Ghraib, cel mai probabil in urmatoarele trei luni, a declarat joi un purtator de cuvant al armatei, preluat de Mediafax. "Vom transfera operatiu
SUA renunta la Abu Ghraib
Autoritatile americane vor desfiinta centrul de detentie de la Abu Ghraib, cel mai probabil in urmatoarele trei luni, a declarat joi un purtator de cuvant al armatei, preluat de Mediafax. "Vom transfera operatiunile de la Abu Ghraib la Camp Cropper, dupa ce lucrarile de constructie la acest centru vor fi terminate", a declarat locotenent-colonelul Keir-Kevin Curry, precizand ca armata SUA intentioneaza sa definitiveze operatiunea "in urmatoarele doua sau trei luni". Facilitatea de detentie Abu Ghraib, situata in vestul Bagdadului, a facut obiectul unui scandal rasunator in 2003, initiat de publicarea unor fotografii care prezentau abuzurile comise de militarii americani asupra detinutilor irakieni. Cei 4500 de detinuti aflati acolo urmeaza sa fie transferati in alte facilitati de pe teritoriul Irakului, Camp Cropper fiind un centru de detentie situat in cartierul general al armatei americane de la aeroportul din Bagdad. In prezent in aceasta locatie sunt detinuti 127 de prizonieri, printre care se afla insusi Saddam Hussein, mai precizeaza Mediafax. (D.E.)
Ziaristi arestati
Doi jurnalisti de la Biroul turkmen al postului Radio Europa Libera au fost arestati, la 7 martie, in sud-estul Turkmenistanului, a anuntat postul respectiv pe site-ul sau de Internet, transmite Rompres. Apropiati ai celor doi corespondenti - Meret Khommadov si Joumadourdy Ovezov - au alertat Radio Europa Libera in legatura cu arestarea ziaristilor, care s-ar afla in regiunea Mary, dar, deocamdata, exista doar indicii despre locul lor de detentie. Biroul turkmen al Radio Europa Libera a indicat ca telefoanele lor mobile au fost blocate, devenind imposibil de a lua legatura cu cei doi jurnalisti. Agentiile de presa straine noteaza ca Turkmenistanul, tara din Asia Centrala, are unul dintre regimurile cele mai inchise si cele mai represive din lume. Nici o forma de opozitie nu este tolerata, presa independenta nu exista, iar tara este supusa cultului personalitatii presedintelui Saparmurat Niazov. (D.E.)
Proteste anti-Saakashvili
Aproximativ 8000 de persoane au iesit joi pe strazile capitalei Georgiei, Tbilisi, in cadrul celei mai ample manifestatii antiguvernamentale de cand presedintele Mihail Saakashvili a preluat puterea, in urma cu doi ani, in urma Revolutiei Trandafirilor, informeaza Rompres. Demonstrantii, adunati langa cladirea Parlamentului, erau comercianti si mici intreprinzatori care au dorit astfel sa protesteze impotriva noilor reglementari ce le impun sa utilizeze masini de inregistrat la casierii. Multi dintre manifestanti au cerut demisia presedintelui Saakashvili. Manifestatii similare au avut loc si in alte orase, amploarea protestelor reflectand deziluzia populatiei fata de conducerea lui Saakashvili care nu le-a justificat marile sperante in ameliorarea nivelului de trai, promisa in timpul campaniei electorale. De asemenea, liderul Partidului Muncii, un opozant al lui Saakashvili, l-a acuzat pe acesta ca a instaurat in tara un regim dictatorial si ca a uitat promisiunile electorale de a lupta impotriva coruptiei. Liderii opozitiei au afirmat ca protestele urmau sa fie reluate in cursul zilei de ieri. (D.E.)
Seminar european
Biroul de Informare al Parlamentului European (PE) in Romania a organizat, ieri, un seminar cu tema "Sa cunoastem Parlamentul European". Evenimentul a dorit sa ofere informatii legate de activitatile desfasurate de Legislativul european, euro observatorii invitati conferind discutiilor cu presa o nota personala, din punct de vedere al experientei dobandite in PE. Dezbaterile, initiate de seful Biroului de Informare al PE in Romania, Enrico D'Ambrogio, s-au bucurat de participarea parlamentarilor-observatori Roberta Anastase (PD, afiliata la grupul Partidului Popular European si al Democratilor Europeni), Corina Cretu (PSD, afiliata la Grupul Socialist), Nicolae Vlad Popa (PNL, afiliat la Grupul Alianta Democratilor si Liberalilor pentru Europa). (D.E.)
Ratificare poloneza
Seimul polonez (Camera inferioara a Parlamentului de la Varsovia) a ratificat, ieri, Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana, informeaza Rompres. Deputatii au ratificat tratatul cu 426 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Legea privind ratificarea tratatului de aderare a celor doua tari la UE fusese dezbatuta si aprobata la 24 februarie, la o reuniune comuna a comisiilor pentru afaceri externe si pentru probleme ale Uniunii Europene. Cele doua comisii au recomandat Seimului sa adopte legea fara amendamente. Dupa votul dat ieri de deputati, documentul va intra in dezbaterea Senatului, si, in eventualitatea unui rezultat pozitiv, ratificarea urmeaza sa fie promulgata de catre presedintele statului, un demers care, se pare, nu va ridica nici un fel de probleme. Pana in prezent, 13 dintre cele 25 de state membre ale Uniunii Europe au incheiat procesul de ratificare a Tratatelor de aderare a Romaniei si Bulgariei. Dupa cum anunta recent ministrul bulgar al Integrarii Europene, Meglena Kuneva, Parlamentul suedez va ratifica tratatele de aderare a celor doua tari la data de 9 mai. (D.E.)
Presedintia, un loc in CNSAS
Actualul presedinte al CNSAS Gheorghe Onisoru, nu se bucura de sustinerea nici unui partid politic pentru inca un mandat in fruntea Colegiului. CNSAS este alcatuit din 11 membri numiti de Parlament la propunerea partidelor, iar mandatul lor este de sase ani si poate fi reinnoit o singura data. PNL se gandeste la Claudiu Secasiu, membru si in prezent in Colegiul CNSAS, si il ia in calcul si pe istoricul Stejarel Olaru. Decizia finala va fi luata la inceputul saptamanii viitoare. Democratii l-ar putea sustine pe Mircea Dinescu si Dan Lazea, ceea ce le-ar putea aduce celor doi un nou mandat in Colegiul CNSAS. La cate o nominalizare au dreptul si PRM (care e posibil sa-l pastreze pe Constantin Buchet) si UDMR (care poate ramane la actualul membru, Ladislau Cendes). Conservatorii ar putea si ei sa aiba un membru in CNSAS, dar pana la aceasta ora nu se stie pe cine vor nominaliza. PSD are trei propuneri: Cazimir Ionescu, Ioana Adina Dobrescu si Florin Chiritescu, acesta din urma fiind membru in Colegiul CNSAS. La sefia Colegiului, PSD a anuntat ca il sustine pe Ticu Dumitrescu, el fiind sustinut de premier in Colegiu. Presedintia are si ea dreptul la o nominalizare care nu a fost facuta insa pana acum. Candidatii pentru Colegiul CNSAS vor fi audiati in Parlament. (R.A.)
Timofte, la Comisia SRI
Directorul SRI, Radu Timofte, a fost invitat de catre parlamentarii Comisiei SRI sa prezinte, marti, punctele de vedere ale conducerii Serviciului Roman de Informatii asupra celor sase proiecte de lege privind securitatea nationala, elaborate de grupul operativ al CSAT. In sedinta CSAT din 13 februarie, proiectele de lege privind SRI, statutul ofiterilor de informatii, apararea nationala, managementul integrat al crizelor si activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate au fost clasificate cu nivelul "secret", in timp ce proiectul referitor la SIE are regimul de "strict secret". Nivelurile de clasificare "secret" sau "strict secret" apar pe fiecare pagina a proiectelor de lege. In "Doctrina Nationala a Informatiilor pentru Securitate", elaborata de CSAT, regimul juridic al informatiilor confidentiale vizeaza doua niveluri: nedestinate publicitatii (secrete economice, secrete de serviciu si secrete profesionale) si secrete de stat (secrete, strict secrete si strict secrete de importanta deosebita). (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.