Dupa ce saptamana trecuta leul s-a aflat pe o panta descendenta fata de euro, ieri directia a fost inversa, urmare a interventiei BNR pe segmentul monetar.
"A fost o zi interesanta, in care s-au putut scoate bani atat pe vanzare, cat si pe cum
Dupa ce saptamana trecuta leul s-a aflat pe o panta descendenta fata de euro, ieri directia a fost inversa, urmare a interventiei BNR pe segmentul monetar.
"A fost o zi interesanta, in care s-au putut scoate bani atat pe vanzare, cat si pe cumparare. Euro nu este capabil sa treaca de pragul de 3,67 lei, nivel unde apar imediat vanzatori", comenta un dealer bancar. Cursul mediu al monedei unice a scazut de 3,6632, vinerea trecuta, la 3,6494 lei. Piata valutara s-a deschis la 3,65 - 3,6550 lei, valori comparabile cu cele de la finele saptamanii trecute. Licitatia organizata de BNR pentru a steriliza excesul de moneda nationala din sistem a adus si o crestere a leului pana la 3,6430 - 3,6480, dupa care a urmat o inmultire a ordinelor de cumparare, euro urcand la 3,66 - 3,6650 lei. Ultima parte a sedintei a adus in piata sumele atrase de pe segmentul caselor de schimb, cotatiile euro coborand la 3,6530 - 3,6580 lei.
Dolarul american a revenit la valorile de la jumatatea saptamanii trecute, coborand de la 3,0520 la 0,0390 lei, scadere datorata mai mult evolutiei raportului euro/leu.
Pe pietele internationale paritatea s-a mentinut in jurul pragului de 1,20 dolari, cu un minim de 1,1976 si un maxim de 1,2040 dolari. Analistii considera ca in cursul acestei saptamani nu vor aparea surprize foarte mari, ele putand sa se evidentie in ultimele zile ale lui 2005. Procesul de apreciere al euro se datoreaza faptului ca pietele internationale luasera in calcul tonul comunicatului care a urmat deciziei comitetului monetar al Fed de majorare a dobanzii la 4,25%, acesta lasand de inteles ca urmeaza incheierea acestui proces, care a inceput in iunie trecut, cand nivelul era de 1%. Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei s-a mentinut la 507 dolari, valoare stabilita la finele saptamanii trecute.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.