Romania ar putea deveni un exportator important de produse ecologice, care se bucura de un real succes in statele UE.
Desi are un potential mare de dezvoltare, agricultura ecologica este ignorata de multi agricultori romani. Situatia se datore

Romania ar putea deveni un exportator important de produse ecologice, care se bucura de un real succes in statele UE.
Desi are un potential mare de dezvoltare, agricultura ecologica este ignorata de multi agricultori romani. Situatia se datoreaza in mare parte si lipsei de informare si educare a populatiei rurale.
Totusi, interesul pentru aceasta nisa de piata creste de la an la an. O motivatie pentru conversia la agricultura ecologica vine si din saracia fermierilor, care nu au bani sa isi achizitioneze inputuri.
Daca Italia, spre exemplu, cultiva circa 1.052.212 ha in sistem ecologic, la noi piata este abia la inceput.
Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, in Romania exista in prezent circa 260 de ferme care practica agricultura ecologica. Suprafata cultivata ecologic se ridica la circa 74.000 hectare, in timp ce efectivul de animale se ridica la peste 7.000 bovine, 20.000 ovine si circa 5.000 de gaini.
Principalele produse ecologice certificate la noi sunt cerealele, laptele si produsele din lapte, oua, legume, miere si fructe de padure, paine ecologica, vin.

Exportam materie prima

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta producatorii, la ora actuala, este capacitatea slaba de valorificare pe piata interna a produselor agricole ecologice. "Productie se face, dar din pacate nu reusim sa vindem", a declarat ieri, la un seminar despre productia ecologica, Lucian Pavel, consultant la Expert Group SRL. In lipsa utilajelor specifice productiei si procesarii in sistem ecologic, dar si a numarului redus de procesatori ai productiei ecologici, ajungem sa exportam materie prima, importand in schimb produse ecologice finite.
Productia ecologica este doar in proportie de 30% valorificata pe piata interna, cea mai mare parte fiind exportata. Comercializarea pe piata interna se face atat prin retelele de magazine en-gros, cat mai ales prin cele de retail. Pretul acestora este in medie cu 25% mai mare decat cel al produselor conventionale, ceea ce compenseaza intr-o mica parte productivitatea mai scazuta cu circa 20%.

UE, principala zona de export

Principalele produse ecologice vandute prin reteaua comerciala sunt ouale si produsele lactate. In cazul mierii ecologice si a fructelor ecologice, 90% din productie este exportata.
Anul acesta piata produselor ecologice a crescut cu 25%, ne-a declarat Radu Panait, directorul Natura Land, firma importatoare de produse ecologice. Potrivit acestuia, exporturile au atins valoarea de 20 de milioane de euro, in timp ce pe piata interna s-au valorificat produse in valoare de 1,5-2 milioane de euro. In ceea ce priveste importurile, acestea s-au cifrat la circa 1,5 milioane de euro.
Produsele ecologice se bucura de un adevarat succes in statele UE. Ele sunt apreciate foarte mult deoarece la obtinerea lor nu sunt permise nici un fel de metode chimice care sa stimuleze dezvoltarea produselor (pesticide, insecticide, erbicide, ingrasaminte chimice). In plus, valoarea calitativa, nutritiva a acestora este cu mult ridicata peste cea a produselor conventionale.
Pentru a obtine oua ecologice, de exemplu, furajele folosite in hrana pasarilor nu trebuie sa contina substante chimice de sinteza, pesticide, hormoni, proteina de origine animala, iar pasarile nu sunt tratate cu antibiotice. De asemenea, gainile sunt crescute in libertate totala, la sol, cu spatiu suficient pentru odihna si largi spatii amenajate pentru pasunat (4 metri patrati de pasune pe cap de animal).
Principalele judete unde fermierii practica agricultura ecologica sunt zonele din vestul si estul tarii, in special in judetele Arad, Timis, Calarasi, Braila, Galati si Constanta.
Principalele piete la export sunt Olanda si Germania, unde sunt livrate cereale, culturi leguminoase, plante aromatice, miere si fructe ecologice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.