Potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate, persoanele interesate cu privire la drepturile de asigurari sociale de care beneficiaza cetatenii romani care lucreaza legal in RF Germania si riscurile la care se expun determinate de lipsa acest
Potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate, persoanele interesate cu privire la drepturile de asigurari sociale de care beneficiaza cetatenii romani care lucreaza legal in RF Germania si riscurile la care se expun determinate de lipsa acestora. Angajarea legala in munca inseamna si beneficierea de prestatii in caz de boala sau accident de munca. In plus, o data cu intrarea in vigoare a Acordului privind securitatea sociala, incheiat intre Romania si Republica Federala Germania la 8 aprilie 2005, cetatenilor romani care au lucrat in aceasta tara si au cotizat la sistemul de securitate sociala german li se vor putea totaliza perioadele de asigurare pentru pensie in conformitate cu prevederile acestuia. Contributiile sociale pe care trebuie sa le plateasca cei care lucreaza legal in Germania (cu exceptia lucratorilor romani detasati in baza Conventiei privind Conventia dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Germaniei privind trimiterea de personal roman din intreprinderi cu sediul in Romania pentru a activa pe baza de contracte de lucrari) cuprind asigurarea de sanatate, a carei valoare este de 8,05% raportat de salariul brut, asigurarea de ingrijire, in valoare de 0,85%, asigurarea pentru somaj, 3,25% si asigurarea pentru pensie, 9,75%. Desfasurarea unei activitati lucrative fara forme legale nu da dreptul persoanei respective de a beneficia de prestatii in natura in caz de boala sau accident, urmand a-si achita singura costul serviciilor aferente. In plus, nu este inclusa in sistemul asigurarilor sociale de pensie, neputand astfel beneficia de drepturile ce deriva din cotizarea la acest sistem in acest moment. De asemenea, desfasurarea unei activitati in Germania fara forme legale poate conduce la sanctiuni si amenzi din partea Oficiului de control financiar al muncii ilegale in cuantum de pana la 5.000 euro si la expulzare, urmata de o interdictie de intrare in spatiul Schengen pentru o perioada de timp. Sanctiuni similare se aplica si pentru cei care desfasoara o alta activitate decat cea prevazuta in viza de munca acordata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.