Consiliul Concurentei a sanctionat producatorul de guma de mestecat Wrigley Romania si inca 26 de agenti economici distribuitori de produse Wrigley cu amenzi in valoare totala circa 5,5 milioane de euro.
Amenda reprezinta circa 10% din valoar
Consiliul Concurentei a sanctionat producatorul de guma de mestecat Wrigley Romania si inca 26 de agenti economici distribuitori de produse Wrigley cu amenzi in valoare totala circa 5,5 milioane de euro.
Amenda reprezinta circa 10% din valoarea pietei gumei de mestecat din Romania. Institutia a stabilit ca Wrigley si cei 26 de agenti economici, din care 25 fosti si actuali distribuitori, si societatea Rodipet, in calitate de partener comercial direct al Wrigley, au incalcat legea concurentei prin fixarea pretului de revanzare, direct prin clauza contractuala referitoare la pret si, indirect, prin fixarea nivelului discounturilor acordate in piata in baza unei politici de vanzari riguros stabilita, precum si impartirea pietelor de desfacere si alocarea clientilor. Stabilirea pretului de revanzare si alocarea clientilor a eliminat complet concurenta dintre distribuitori. Prin practicarea preturilor convenite consumatorul final a fost afectat, fiind obligat sa plateasca pentru produsele Wrigley un pret care nu s-a format pe baza jocului liber dintre cerere si oferta pe toate verigile lantului de distributie. Institutia a dispus, de asemenea, interdictia pentru Wrigley de a recomanda pretul de revanzare al produselor sale, chiar la nivel maximal, distribuitorilor sai sau oricarui partener comercial, ca urmare a faptului ca a fost constatata incheierea unor intelegeri avand ca obiect stabilirea pretului de revanzare. PROFESII LIBERALE. Consiliul concurentei vrea sa desfiinteze tarifele minime practicate in profesiile liberale cum ar fi preturile practicate de notari pentru tranzactiile imobiliare. ""Continuam acest proces de aliniere a legislatiei in domeniul profesiilor liberale la normele de concurenta in ideea de a elimina acele preturi minime"", spune Mihai Berinde, presedintele Concurentei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.