Peste 100 de societati listate pe Bursa Electronica Rasdaq vor fi translatate pe platforma de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), noua societati fiind selectionate pentru tranzactionarea in segmentul de piata de tip licitatie "regular"
Peste 100 de societati listate pe Bursa Electronica Rasdaq vor fi translatate pe platforma de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), noua societati fiind selectionate pentru tranzactionarea in segmentul de piata de tip licitatie "regular", iar restul fiind eligibile pentru sistemul de negociere extrabursiera.
Potrivit unui comunicat al BVB, cei 107 emitenti au fost suspendati de la tranzactionarea pe Rasdaq incepand de ieri, tranzactionarea urmand sa fie reluata pe 4 ianuarie 2006, pe sistemul ARENA Exchange Platform al BVB, pe masura finalizarii operatiunilor de transfer si consolidare a registrelor. De asemenea, tot de ieri, programul de tranzactionare in segmentul de piata de negociere extrabursiera (XMBS) va fi de luni pana vineri, intre orele 11.15 - 13.15, distinct fata de programul de tranzactionare din piata de licitatie.
Aceasta masura de translatare, pe platforma de tranzactionare a BVB, a societatilor listate pe Rasdaq face parte din cadrul proiectului de unificare a intregii activitati de tranzactionare. Actionarii BVB si ai Bursei Electronice Rasdaq (BER) au hotarat pe 30 noiembrie aprobarea fuziunii prin absorbtie a BVB, in calitate de societate absorbanta, cu BER, in calitate de societate absorbita. Fuziunea prin absorbtie a celor doua entitati a fost inregistrata la Oficiul Registrului Comertului competent si s-au finalizat demersurile aferente pe langa Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, prin eliberarea atestatului care valideaza efectele corespunzatoare fuziunii. CNVM a aprobat marti, 13 decembrie, fuziunea BVB cu Rasdaq.
Acest moment marcheaza atingerea unuia dintre obiectivele importante pe care cele doua institutii si comunitatea brokerilor si le-au fixat in cadrul strategiei de dezvoltare a pietei bursiere din Romania si deschide o noua perspectiva asupra viitoarei constructii institutionale care va trebui sa faca din piata de capital un motor al cresterii economiei romanesti. Crearea unei singure piete bursiere romanesti, mai bine capitalizate si mai lichide, cu sisteme si reglementari compatibile cu ale altor burse europene, reprezinta mai mult decat o decizie comerciala luata de cele doua institutii direct implicate si devine in primul rand o consecinta a tendintelor de crestere a economiei romanesti si a procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. "Este momentul ca ansamblul institutiilor pietei de capital din Romania sa contribuie la completarea circuitelor necesare pentru ca resursele financiare disponibile in piata de capital sa poata fi orientate in mod eficient catre zonele productive ale economiei", a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.
Ca urmare a fuziunii, capitalul social al BVB s-a majorat de la 20.575.030 RON la 22.690.570 RON, iar numarul actionarilor a crescut de la 67 la 71, dintre care 68 sunt societati de servicii de investitii financiare care opereaza pe pietele reglementate administrate de BVB. Ca efect al fuziunii, BVB a preluat toate obligatiile si drepturile BER.
Pana la autorizarea BVB, potrivit noului cadru normativ aplicabil pietei de capital, ca operator de piata si operator de sistem, operatiunile cu valorile mobiliare admise la tranzactionare pe Rasdaq se vor derula in continuare pe o piata distincta din cadrul BVB, o parte pe platforma BER si o alta parte pe aceeasi platforma tehnica de tranzactionare, inregistrare si compensare-decontare ca si cele cu valorile mobiliare admise la cota Bursei, respectiv ARENA Exchange Platform.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.