Rezultatele alegerilor pentru sovietul suprem de la Tiraspol nu vor fi recunoscute de autoritatile de la Chisinau si de comunitatea internationala, potrivit declaratiilor facute anterior, relateaza Rompres. Scrutinul legislativ din Transnistria va fi
Rezultatele alegerilor pentru sovietul suprem de la Tiraspol nu vor fi recunoscute de autoritatile de la Chisinau si de comunitatea internationala, potrivit declaratiilor facute anterior, relateaza Rompres. Scrutinul legislativ din Transnistria va fi validat, dupa toate probabilitatile, de catre regimul separatist de la Tiraspol, avandu-se in vedere ca prezenta la vot a alegatorilor a fost de peste 46%.
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si Consiliul Europei nu au monitorizat scrutinul de duminica din autoproclamata republica moldoveneasca nistreana intrucat se considera ca in regiunea separatista nu sunt intrunite in acest moment conditiile pentru organizarea si desfasurarea unor alegeri democratice. Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov (foto), a declarat luni, potrivit Radio Romania-Actualitati, ca Transnistria nu organizeaza un scrutin de dragul OSCE. Alegerile legislative din regiunea transnistreana au fost totusi monitorizate de observatori din alte regiuni separatiste din spatiul Comunitatii Statelor Independente, Abhazia si Osetia de Sud, precum si de reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale, dar si de parlamentari din Rusia si Ucraina in calitate de observatori neoficiali.
Scrutin "distractiv"
Cotidianul moscovit Kommersant, preluat de Agentia Rusia la Zi descrie astfel atmosfera electorala de la Tiraspol: "Autoritatile au decis ca transportul public sa fie gratuit in ziua alegerilor. Inca din zorii zilei, portavocile transmiteau muzica pop ruseasca si marsuri ceremoniale. Cabinele telefonice erau acoperite cu postere pe care scria "Toata lumea sa voteze!" Aceleasi cuvinte erau scrise pe toate posterele candidatilor. Langa sectiile de votare, comerciantii au vandut toata ziua gustari si limonada. Ministerul local al Culturii a ordonat ca, langa fiecare sectie de votare, sa se afle dansatori si cantareti de folk".
Peisajul politic transnistrean este prezentat astfel de Kommersant: "Atmosfera de vacanta a fost, de asemenea, ordonata de la varf. Conducerea Transnistriei a reusit sa-si convinga rivalii politici ca orice conflict nu ar face decat sa devina o arma in mana invecinatei Moldove. Lupta electorala s-a dovedit a fi una apriga inca din aceasta vara: relatia dintre autoritatile si elita de afaceri din Transnistria a devenit in ultima vreme destul de tensionata. Pentru a-si dezvolta afacerile in Europa, marii afaceristi erau gata sa accepte o Moldova unita. Insa autoritatile din Transnistria au invatat bine lectia "revolutiilor portocalii". Inainte de luna decembrie, ele au reusit sa curete scena elecorala de orice oponenti seriosi. Candidatii au fost rugati cu insistenta sa nu se certe intre ei ci, mai degraba, sa se uneasca si sa nu ii ofere Chisinaului noi motive pentru a critica drumul ales de Transnistria". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.