Politicienii, societatea civila si unii dintre membrii Colegiului CNSAS au dezbatut ieri, vreme de patru ore, la initiativa Asociatiei ProDemocratia, viitorul Consiliului National de Studiere a Arhivelor fostei Securitati, relatia cu SRI si problemel
Politicienii, societatea civila si unii dintre membrii Colegiului CNSAS au dezbatut ieri, vreme de patru ore, la initiativa Asociatiei ProDemocratia, viitorul Consiliului National de Studiere a Arhivelor fostei Securitati, relatia cu SRI si problemele pe care aceasta institutie le intampina in preluarea arhivelor fostei Securitati. "Eu as cere capul lui Onisoru (n.red. Gheorghe Onisoru, presedintele Colegiului CNSAS) pentru ca nu respecta decat interesele SRI, si nu pe cele ale cetatenilor. De altfel, nu ar strica sa avem o Coalitie pentru un Colegiu mai Curat dupa modelul promovat de societatea civila in campania electorala cand s-a infiintat Coalitia pentru un Parlament Curat", a declarat istoricul Stejarel Olaru. El a atras atentia si asupra activitatii unor reprezentanti PSD si PRM din Colegiul CNSAS care au absentat ani buni de la lucrarile institutiei luni bune de zile. "Trebuie sa fie sapunit Parlamentul daca tolereaza ultimele rapoarte de activitate ale CNSAS. Cum este posibil sa se accepte sa nu se spuna nimic despre absentele din CNSAS? Daca Parlamentul accepta acest rahat atunci este actualul colaborator al fostei Securitati", a comentat si ziaristul Mircea Toma. La randul sau, istoricul Marius Oprea a atras atentia ca fostii securisti sunt inca activi pentru ca au dobandit puterea economica. "Uitati-va pe langa Bucuresti. Cine are vile? Cine se afla in Consiliile de Administratie? Ei!", a spus Oprea. In opinia sa, in Romania comunismul nu a disparut, ci s-a privatizat.
Proiectul PNL, "proba de turnesol pentru Parlament"
Un subiect amplu dezbatut de cei prezenti a fost proiectul de modificare a Legii CNSAS, depus la Parlament de catre liberali. Proiectul de lege prevede extinderea categoriilor de functii publice care sunt verificate din oficiu de CNSAS pana la nivelul consilierilor locali si judeteni, stabilirea obligatiei acestui organism de a sesiza organelor in drept neconcordanta dintre declaratia pe propria raspundere a unei persoane privind apartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice si rezultatele verificarii CNSAS.
Initiativa stipuleaza predarea arhivelor, cu toate tipurile de documente intocmite de fosta Securitate catre CNSAS, o definire mai clara a termenilor de "politie politica", "agent" si "colaborator" al politiei politice, precum si publicarea in Monitorul Oficial a deciziilor CNSAS. "Aceasta lege este o proba de turnesol pentru Parlamentul Romaniei. Cine nu va sustine acest proiect inseamna ca e prieten daca nu a colaborat, sau membru al Securitatii", a avertizat Marius Oprea. De altfel, liberalii Radu Stroe si George Scutaru au anuntat ca vor cere discutarea in procedura de urgenta a acestei initiative. Stroe a spus ca va propune conducerii partidelor membre ale Coalitiei sa ia in calcul asumarea raspunderii Guvernului pe marginea acestui proiect de lege sau emiterea unei ordonante de urgenta. Deputatul PD Mihai Stanistoara a declarat ca parlamentarii democrati vor sustine orice initiativa privind deconspirarea fostei Securitati. Acelasi punct de vedere l-a sustinut si deputatul UDMR Toro Tibor.
Oaia neagra a CNSAS
Prestatia lui Onisoru la varful CNSAS a fost criticata aspru de cei prezenti. Radu Stroe a recunoscut ca PNL a gresit cand l-a propus pe Onisoru sa faca parte din Colegiu si a spus ca acesta "si-a batut joc" de activitata institutiei pe care o conduce. Claudiu Secasiu si Dan Lazea, membri in Colegiul CNSAS, l-au acuzat pe Onisoru ca, alaturi de SRI, impiedica aflarea adevarului privind fosta Securitate. Lazea s-a plans ca deciziile in CNSAS nu mai sunt luate de toti membrii Colegiului, ci de Onisoru si cativa apropiati ai lui. "Noi nici nu stim cine face parte din acele comisii mixte SRI-CNSAS, abilitate sa decida care sunt dosarele de siguranta nationala, care nu pot fi deschise. Onisoru a cheltuit recent un miliard de lei, la Constanta, la o agapa, din fondurile institutiei, iar rapoartele de activitate ale CNSAS pe anii 2003 si 2004 au fost trimise in Parlament abia luna trecuta", a mai spus Lazea. Initiatorul Legii privind functionarea CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu, a cerut public chiar o intrevedere cu presedintele UDMR, Marko Bela, pentru a-i atrage atentia ca reprezentantul Uniunii in CNSAS, Ladislau Cendes a devenit o arma in mana lui Onisoru.
SRI nu da cartotecile
Claudiu Secasiu a adus in discutie si refuzul SRI de a preda cartotecile si evidenta informatizata a arhivei fostei Securitati. "Am primit surogate de la aceste documente sub forma copiilor electronice ale microfilmelor", a spus reprezentantul CNSAS. Ticu Dumitrescu a apreciat ca nepredarea cartotecilor odata cu arhiva impiedica aflarea adevarului. "Buna intentie a presedintelui Traian Basescu in privinta fostei Securitati nu duce la nimic bun, daca el se ia doar dupa numarul de dosare descarcate, fara a fi predate si cartotecile", a completat Ticu Dumitrescu. In final, istoricul Oprea a sustinut ca acele cartoteci nu vor fi predate niciodata, pentru ca "ele dovedesc ca in SRI sunt multi fosti securisti, care au facut politie politica".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.